Министър Лазаров попари енергийно бедните: Няма механизъм за изплащане на помощи за тях

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров

„Енергийната бедност не е в категорията за социално подпомагане. Няма предвиден механизъм, който да изплаща енергийни помощи за отопление”. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на изслушването си в Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Думите му са в отговор на бившия социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева. Тя искаше да знае какви разговори се водят по отношение на дефинирането на "енергийна бедност", предаде БГНЕС.

В работна група продължава обсъждането на дефиницията и методиките за енергийна бедност. Предвижда се чрез методиката да бъдат определени хората, които отговарят на определени показатели и след това те да получат подкрепа, стана ясно от думите му.

На въпрос от депутата Севим Али от ДПС как точно е определено увеличението на минималната работна заплата до 780 лв. министър Лазаров обясни, че разчетите на неговото ведомство се основават върху текущи икономически показатели. Един от показателите е свързан с индексите на потребителските цени. Лазаров отбеляза, че размерът на минималната работна заплата от 780 лв. може да бъде покрит от бюджета. "Това са разчети в годишен план", обясни той. По думите му няма пречки след приемането на по-висока минимална работна заплата (тъй като тя се взима за основа на социални плащания, съдебни и др. такси – б.р.).

На въпрос на Георги Гъоков от БСП защо размер от 780 лв. на МРЗ не е представен на Тристанката, а е изложен само проект от 770лв., Лазаров каза, че приетият размер отговаря на икономическите показатели на страната.