Министър Милков: Нидерландската позиция не се базира на релевантни аргументи и е антиевропейска

Към Н.Пр. Симон ван дер Бург той направи предложение за намиране на компромисно решение на кузаса "Шенген"

Николай Милков, снимка: БГНЕС

Николай Милков, снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Николай Милков покани днес в МВнР посланика на Нидерландия у нас Н.Пр. Симон ван дер Бург. Тема на разговора бе позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщават от Министерство на външните работи.

Министър Милков посочи, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенген, което е потвърдено нееднократно от Европейската комисия и докладите на допълнителните експертни мисии, проведени на наша територия. Поради това резервите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отказа да изпрати свои представители в експертните мисии. Нидерландската позиция не се приема от партньорите от ЕС, не се базира на релевантни аргументи и е антиевропейска.

Министър Милков подчерта, че на фона на актуалната среда за сигурност, задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата. Отправи предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз.