Министър Милков: Обявяването на България за неприятелска държава може да ни превърне и във военна цел на Русия

Николай Милков

Николай Милков

Министър Милков: Обявяването на България в неприятелска държава може да ни превърне и във военна цел на Русия

Дипломацията засега остава на заден план – ако говорим за примирие между Русия и Украйна, то към този момент е невъзможно. Това заяви в ефира на Би Ти Ви министърът на външните работи Николай Милков

Ядрената риторика Русия продължава да използва, но мисля, че трябва да сме свикнали с това, посочи той.

Запитан защо трябваше по заобиколни пътища да помагаме на Украйна, министърът обясни, че той няма информация какво се е случвало.
Ще се въздържа да говоря по една толкова деликатна тема. НС има механизми, които да разберат какво се е случвало тогава с помощта за Украйна. Това може да се възприеме като проблем. Но при все, че решението на НС е спазено, значи, че няма проблем. 

По думите на министър Милков двустранните отношения между България и Русия са на най-ниското дипломатическо ниво. Извършват се само консулски дейностикакто у нас, така и в Русия. В Москва българските дипломати са далеч под нотите, които бяха разменени. Според тях във всяка мисия трябва да има по 23 дипломатически служители и 25 технически служители, като това е реципрочно у нас и в Русия. В момента имаме не повече от половината от тези бройки.  А руските дипломати са на ръба – за дипломатите, а техническите им служители са по-малко, обясни той.

България е обявена за неприятелска страна. Това е в съответствие с доктрините на РФ и това има пряко значение за нас. Това предполага планиране на външно-политичееските и военни действия. Това поражда единствено доктринални последици на този етап, но в друг момент България може да бъде разгледана като цел, в това число и на военни действия. И в този смисъл е невъзможно да се възстанови диалога между София  и Москва, обясни ситуацията първият български дипломат. 

Ние сме силно разтревожени от това, което се случва в Украйна и от последиците от тази война върху нас, Европа и целия свят, изтъкна още Николай Милков.