Министър Радев: Предвиждат се 3 млрд.лв. държавна гаранция за изграждането на VII блока на АЕЦ "Козлодуй"

Тепърва предстои да се уточни от кои банки ще се търси финансиране

енергийният министър Румен Радев

енергийният министър Румен Радев

Предвижда се България да даде около 3 млрд. лева за държавни гаранции за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обясни министърът на енергетиката Румен Радев в отговор на въпрос на БТА по повод заложените в проектобюджета нови заемни споразумения във връзка с финансиране на проект "Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй" (VII блок)". 

Министърът говори пред журналисти преди началото на кръгла маса "Иновации при съхранението на енергия - ключ към устойчив енергиен преход", която се провежда в София.
Министър Радев уточни, че това не е капиталов разход. "Смисълът на тези държавни гаранции е да могат да подпомогнат проектната компания при договарянето на финансирането с финансови институции и с банки, за да има най-добрите възможни лихвени условия, такси и други условия", заяви министърът. Държавната гаранция е необходима за вземане на заеми от страна на проектната компания за строежа на новата ядрена мощност по технологията AP-1000 на "Уестингхаус".

В края на октомври правителството реши капиталът на "АЕЦ Козлодуй – нови мощности" ЕАД да бъде увеличен с 500 млн. лв. 

На въпрос колко ще струва изграждането на седми блок, министърът отговори, че първо трябва да се получи техническият доклад (бел. реп. на "Уестингхаус"), който трябва да е готов до април 2024 г. Радев обясни, че това ще има отношение към ядрената част от инженеринговата доставка, но не и към съпътстващата част и строителството. Ще се подготви и информационната стая, за да бъдат поканени участниците в проекта, допълни енергийният министър.

Тепърва предстои да се уточни от кои банки ще се търси финансиране. Министърът посочи, че очаква банката да не бъде една, защото проектът е голям. "Държавата трябва да бъде собственик на тези съоръжения", изтъкна Румен Радев.