Министърът на културата на РСМ: Впечатлена съм от българския клуб в Скопие

Минеков отиде в Скопие два дни след стрелбата по българския клуб в Охрид

Културният министър на Република Северна Македония Бисера Костадинова-Стойчевска е впечатлена от новата и модерна сграда на Културно-информационния център (КИЦ) на България в Скопие. Тя и българският министър на културата проф. Велислав Минеков заедно прерязаха лентата на откриването, съобщи Нова ТВ с позоваване на  Министерството на културата.

Припомняме, Минеков отиде в Скопие два дни след стрелбата по българския културен клуб „Цар Борис Трети" в Охрид. Все още се издирва извършителят, който изпразни цял пълнител в нашето представителство.

Културните министри на двете страни обсъдиха подписаната през март тази година Програма за сътрудничество в областта на културата между България и РС Македония. Програмата е за периода 2022 – 2025 г. Министър Стойчевска акцентира върху дейността на работните групи като механизъм за засилване на сътрудничеството между двете страни.

Министър Минеков благодари за гостоприемството и също изрази задоволство, че културният информационен център ще има нова сграда в Скопие, което е предпоставка дейността му да се развива все по-успешно. Той акцентира на обмена в художественото образование.

„Разкрити са две допълнителни бройки в Националната художествена академия за студенти от РС Македония по моя идея", съобщи още министър Минеков. Има и инициатива за съвместни археологически проучвания, както и участие в общи консервационни и реставрационни проекти.

Откриването на новия български клуб в Скопие премина под засилено полицейско присъствие в центъра на града. Този център е държавен и е различен като тип от клубовете, които откриха граждани в Охрид и в Битоля. Такъв център има и Северна Македония в София.