Мира Радева: Глупаво е сериозните проблеми да се решават с бой на улицата, нужни са спокойствие и кръгла маса извън парламента

Младите хора на площадите играят по свирката на политици, които търсят личностен реванш

Мира Радева

Мира Радева

Докато Радев и Борисов спорят кой да прави изборите, исканията на гражданите пак няма да бъдат чути

В следващия парламент ще имаме коалиция „всички срещу ГЕРБ“, очаквам в нея да се включи и ДПС, казва пред Faktor.bg социологът

Интервю на Васко Василев

- Г-жо Радева, как ще запомнят хората президентът Румен Радев за времето, в което досега е бил на „Дондуков“ 2?

- Румен Радев е част от политическата класа, но не можа да влезе във формата на президентската институция, както всички вече виждат. Тя е замислена като дистанцирана от политиката и като по-скоро независим арбитър, който да бъде коректив в полза на общия интерес. Още от самото начало Румен Радев зае остра антиправителствена позиция и се включи в хора на опозиционните партии. За жалост, неговите позиции са силно партизирани, и то не от тази година или от миналата. Румен Радев ще остане в историята на България като най-силно партизирания президент.

- Според някои от опонентите на държавния глава, вече е време за импийчмънт и за освобождаване на поста. Трябва ли да се поиска оставката му към този момент?  

- Според мен няма нужда от подобни ходове. Най-доброто, което може да ни се случи, е да се успокои топката. Напоследък прекалено много емоции се насъбраха между институциите и в протестите. В същото време има сериозно неглижиране на властта спрямо исканията на хората по улиците. В една такава обстановка от взрив на емоции не се взимат добри решения. Аз и до този момент например не мога да разбера защо точно в този момент трябва да се случат предсрочните избори? За мен това е откровен път към налагане на позициите на едната страна. В същото време липсват общественият баланс и мъдростта. Обвиненията са, че ГЕРБ ще организира по такъв начин изборите, че ще си ги спечели. В такъв случай, не е ли разумно чрез парламентарни средства да се видят какви са възможностите за намаляването на изборните измами? Според мен е изключително некомпетентно например да се вкарва в 21-ви век машинното гласуване. Тази технология се налага при определени характеристики на избирателното тяло. Това обаче е най-малкият проблем. Ако изборният процес не вдъхва достатъчно доверие, нека да се направи всичко възможно той да се контролира по-строго. От една страна очевидно има монопол на ГЕРБ, но виждаме, че срещу всичко това има опозиция, има напрежение, има обществено недоволство. Затова си мисля, че управлението не би трябвало да е толкова безконтролно, колкото го описват.

- Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, освен на Бойко Борисов, поиска и оставката на президента. Свежда ли подобно настояване от страна на Сараите шансовете на Румен Радев за втори мандат на „Дондуков“ 2 до минимум?

- Мисля, че е твърде рано да се правят подобни заключения, но в декларацията на ДПС и в думите на Мустафа Карадайъ има известна логика. Румен Радев не успя да се впише в рамките на президентската институция. От друга страна – ясно е, че има дълбок междуличностен конфликт и противопоставяне между Бойко Борисов и Румен Радев. По някакъв начин, за да се успокои напрежението, те и двамата трябва да си отидат. Вероятно това е имал предвид Мустафа Карадайъ – че ситуацията е безизходна и песимистична. Бойко Борисов в много от ситуациите е подавал ръка и е проявявал толеранс. За мен най-потресаващо е, че млади хора по площадите играят по свирката на политици, които търсят личностен реванш. Не по-малко смущаващо е, че тези протести имат подкрепа и от криминалния контингент.

 - Какви са вариантите и ходовете пред управляващите и протестиращите оттук нататък в безизходицата, в която се намираме?

- Трябва да се преосмислят основите на политическия ни модел, както и на избирателния ни закон. Отново желанието на гражданите за мажоритарна система например няма да бъде чуто. Сегашната пропорционална система създава условия за мафиотски сливания между икономика и политически интереси. Виждаме много ясно, че политическата класа не действа в полза на гражданите. Този взрив от политическа енергия като че ли обаче няма за цел да реши проблемите на обществото и на демокрацията, а личните проблеми на „този“ и „онзи“. В момента ни липсват спокойствие и здрав разум. Като гледаме тази ескалация на напрежението и нежеланието на нито една от страните да отстъпи, каквото и да се случи оттук нататък, въпросите, които са важни, ще останат нерешени. В момента спорим дали Бойко Борисов или Румен Радев, чрез служебен кабинет, да организира изборите. Много хора вече казаха да се направи кръгла маса и на нея спокойно да се решават нещата. На нея да бъдат поканени хора и партии извън парламента, както и да участват Румен Радев, Слави Трифонов, Мая Манолова, ако щете и „отровното трио“, както и майките на децата с увреждания. Глупаво е сериозните проблеми да се решават с бой на улицата. 

- Каква е ролята на т.нар. „отровно трио“, вие чувате ли от него например политически послания и идеи?

- Аз, честно казано, нищо не мога да разбера. Тези хора нямат политическа партия. Това е най-ужасното – че от тях няма политически послания, а само „тропане“ и не знам защо точно в този момент кабинетът трябва да подаде оставка. Сякаш цялата амбиция на „триото“ стига до там да смачка самочувствието на Бойко Борисов. „Отровното трио“ на практика допълва Румен Радев. То казва – каквото ще и да става, но да се махне Борисов. С това точно не съм съгласна. Нека опозиционните партии да спечелят гласове на изборите и тогава, ако искат, да правят ревизии и да вкарат Бойко Борисов в затвора. За мен е нелепо да се иска оставката на главния прокурор, защото този пост не е замислен да бъде коригиран по подобен начин.

- Ще успее ли кабинетът да изкара до край мандата си с безкрайни обсъждания за новата конституция?

- През последните две седмици не съм следила какво точно се случва с тази „конституция“. Честно казано, това, което безпокои гражданите не е в проекта за нов основен закон. Но отново ви казвам, нужна ние „кръгла маса“, която обаче да не бъде в парламента, защото е очевидно, че депутатите в Народното събрание не представляват цялото общество. Опасявам се, че сегашната ситуация няма да доведе до нищо конструктивно, от което утре ще сме доволни.

- Какви са вашите прогнози за БСП, ако г-жа Корнелия Нинова отново стане председател на „столетницата“ и Кирил Добрев не успее да я "детронира"?

- БСП е базирана върху една и съща прослойка, която с годините намалява. За нея гласуват едни по-възрастни хора, които се чувстват предани на партията. БСП отдавна е изпуснала младите хора. Който и да е начело на „столетницата“, ще срещне силната конкуренция на Слави Трифонов, който ще обира част от националистично ориентирания вот. От друга страна – Мая Манолова ще се позиционира към по-реформистката средно възрастова група. Не очаквам БСП да направи сериозно електорално разширение или пробив на тези избори. Това, което ни чака след тях, ще бъде „всички срещу ГЕРБ“.

- Подобен нов кабинет, за който говорите, може ли да се сравни с правителството на Пламен Орешарски?

- Евентуален следващ кабинет „всички срещу ГЕРБ“ ще бъде малко по-различен от правителството на Пламен Орешарски, защото тогава, през 2013 г., „градската десница“ беше встрани. Сега виждаме, че тя е доста по-активна при тези протести. „Градската десница“ е склонна на всякакви варианти за коалиции, само да не е с ГЕРБ. В това поведение има логика, защото моторът на тези протести е премахването на монопола на ГЕРБ в политиката и икономиката.

- ДПС ще промени ли политическите си ходове или отново ще се включи активно в последния момент?

- ДПС винаги играе ролята на балансьора и на страната на печелившия. Партията ще изчака изборите и тогава ще прецени какво да прави, тъй като винаги е гледала предимно своя интерес. Според мен от ДПС биха играли в обща коалиция срещу ГЕРБ.