Мира Радева за връчения мандат: Политически театър - ще употребят уважавания проф. Габровски

Мира Радева

Мира Радева

Донякъде разглеждам уважаваната фигура на проф. Габровски като използвана. Това каза в дневния блок на “Фокус" социологът Мира Радева в коментар за връчения мандат на ГЕРБ-СДС.

“Свидетели сме на пореден етап от политическия театър, в който сме вкарани вече доста дълго време. Много отегчително и доста безотговорно", заяви Радева.

“При заявките, които бяха давани от един месец, е съвършено ясно, че няма да се стигне до кабинет - нито с първия, нито с втория мандат. Има някаква съвършено крехка надежда за третия - но и тя  ми се струва много ефимерна", заяви тя.

“Най-сигурният белег за това, че няма разбирателство  е този тон, с който си говорят основните  актьори. Продължавам да съм сащисана от начина, по който си позволяват да си говорят тези хора. Имам чувството, че имаме сериозен цивилизационен проблем. И то, за жалост, на висшите етажи, на това, което претендира да е политически елит", отбеляза тя.

Според нея има деградация на политическите отношения. “Онова, което наричахме етикет, ако щете и политическо лицемерие, но все пак запазваше баланс на отношенията, изцяло се загуби", добави социологът.

Мира Радева коментира, че това е процес, надхвърлящ границите на  България.

“Имам усещането, че това е общ процес и то световен. Лесно се преминават всякакви граници на приличие, дори и това, което виждаме на разменяне на реплики за Шенген", допълни тя.