Миряни, посещаващи руската църква, излизат на протест срещу затварянето ѝ

Отправят молитви към рукия светец Серафим

Миряни се организират за протест в неделния ден в знак на несъгласие със засилващото се противопоставяне на държавите на България и Русия, вече дори на православно ниво. Гражданското недоволство е анонсирано с начален час 10:00 ч., а събитието е обявено в социалните мрежи, съобщава "Фокус".

Някои отправят молитви към рукия светец Серафим: "Свети Серафиме, дядо владика, моли Бога за нас - грешните! Защити ни!", беше написал някой в петък вечерта на една от бележките, придружени с цветя, поставени до катинара на затворената за посетители порта на църквата.

Обичайно в криптата ѝ много от посетителите оставяха до саркофага на св. Серафим листчета хартия с изписани техни желания, вярвайки, че те ще се сбъднат.

Направи впечатление, че духовниците от затворилия до второ нареждане на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова храм, бяха оставили празни бележки и химикалки пред оградата, които обикновено предоставят долу - в приземния етаж на храма - до мощите на св. Серафим.

Липсата на достъп до Руската църква е във връзка с решението за експулсиране на настоятеля ѝ архимандрит Васиан и още един свещеник от РПЦ заради шпионска дейност, несъвместима с духовният им статут.

Припомняме, в четвъртък със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" бяха наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на един руски гражданин и на двамата свещеници, които са граждани на Беларус, но принадлежат към Руската православна църква. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интересите на Република България.