„Мистерия на Тракийския Херос" - короната на тазгодишната Нощ на музеите (Видео)

Академия Орфика постави началото на Фестивал Тракийски Мистерии 2024 със зрелищния интерактивен спектакъл „Мистерия на Тракийския Херос", като част от Европейската нощ на музеите.

С пиршество на сетивата, многобройната публика преживя Свещената реалност, навлизайки във времето и пространството на Древна Тракия.

След триумфалното шествие на инсигниите на всепобеждаващия Тракийски Херос , зрителите имаха възможност да се докоснат до свещени реликви – реплики на автентични артефакти от Енеолита, датирани на около 5 000 г. пр. Хр. (Орфеевият кивот и орфически формули върху плочки, изписани с пиктографски скрипт, който е най-древната писменост в Европа и света).

Тракийската мистерия изпълни пространството на импровизираната „сцена" пред Царския Дворец (Националната Художествена Галерия), където бе позиционирана арт-инсталацията на художника Красимир Терзиев. Така по един зрелищен начин, древният Тракийски Епос влезе в неочакван арт-диалог с посланието на инсталацията „Между миналото, което e на път да се случи, и бъдещето, което вече е било".

Събитието отбеляза старта на новия сезон на ежегодния Фестивал Тракийски Мистерии, който традиционно се провежда на емблематични места от нашата древност. Кулминацията на тазгодишния фестивал ще се състои в Античния театър в Пловдив, на 29-ти септември. Повече уточнения за летните дати и различните локации в програмата, очаквайте скоро на страницата на Фестивал Тракийски Мистерии.

orfika_akademia1.jpg

Каузата на Фестивал Тракийски Мистерии е да представи древната ни култура, история и археологическо наследство, не само като туристически атракцион, но като културен феномен в диалог със съвремието, емблема за България и отличителен белег за приносът ни към Световната и Европейска култура и цивилизация. Мисията му е чрез езика на различните изкуства да се популяризира и съхрани изключителното ни тракийско културно и духовно наследство.

Мегапроектът Фестивал Тракийски Мистерии е силен инструмент за културна дипломация и представяне на културно-историческото наследство на България.

Вълнуващото пътешествие в златната епоха на древната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава.