Митинг на украинската опозиция срещу "капитулацията" започна в Киев

. Митинг на украинската опозиция започна на площада на Независимостта в центъра на Киев, в навечерието на срещата на върха на „Нормандската четворка“, съобщава РИА Новости.
Във Франция на 9 декември ще се проведе среща на върха в "нормандски формат". По-рано украинските партии „Европейска солидарност“, „Отечество“ и „Глас“ приеха съвместно изявление относно недопустимостта на компромис за унитарността на Украйна, промяна в курса на страната към Европейския съюз и НАТО и провеждане на избори в Донбас преди регионът да бъде освободен от войски. Партиите също призоваха украинците да излязат на протести срещу "капитулацията" преди срещата в "нормандския формат".

По-рано бившият президент на Украйна и лидер на партия "Солидарност" Петро Порошенко, заяви, че митингите вече не са протести, а подкрепа и защита на Украйна.

Според организаторите, на протеста присъстват няколко хиляди души. Кореспондентите на руската медия съобщават, че атмосферата е спокойна и няма безредици. Протестите са придружени от няколко автомобила на полицията, пожарната и линейки.

Така нареченият „нормандски формат“, в който участват Русия, Украйна, Франция и Германия от юни 2014 г. и целта му е да реши конфлита в Донбас. Тогава, по време на честването на 70-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия през Втората световна война, лидерите на тези страни за първи път обсъдиха уреждането на конфликта в Донбас. Оттогава се проведоха редица телефонни разговори и срещи на високо равнище.