Митрофанова като калашников - сипе гаф след гаф, забърква България в дипломатически скандал

Руският посланик в София настоява да бъде сложен край на израелската окупация на палестинските територии

Д-р Ахмед Ал-Мадбух обсъжда с Митрофанова  израелската окупация на окупираните палестински територии

Д-р Ахмед Ал-Мадбух обсъжда с Митрофанова израелската окупация на окупираните палестински територии

Димитър Иванов

Наследникът на Анатолий Макаров в България - Елеонара Мтрофанова заработи като истински калашников за интересите на Руската Федерация. Появи се в началото на март и официално все още би трябвало да е в  обичайната 14-дневна карантина за коронавирус. Вероятно това е и едно от обясненията – защо до сега не е връчила акредитивните си писма на президента Румен Радев. Само копия от тях бяха оставени на 2 март във Външно министерство.

В стремежа си да покаже на Кремъл и българите колко е дейна и активна, Митрофанова успя за по-малко от месец да сътвори и поредица от гафове, за които в дипломатическите среди вече с ирония й завиждат.

Въпреки задължителната ковид карантина, руският посланик демонстрира публични срещи. Участва на всички русофилски сборища около 3 март, почетени и от Румен Радев и Илияна Йтова, среща се с агенти на кремълско влияние у нас. Но искрено успя да разочарова възрастните съотечественички, които били свикнали за 8-ми март да получават приветствия от посланика. Митрофанова отказала среща, оправдавайки се с карантината, коментират източници на Faktor.bg от дипломатическата мисия.

От личния си профил във фейсбук

Митрофанова се включи и в българската политика и предстоящите избори

Естествено обект на политическите й пристрастия е човек на БСП, кандидат за депутат в бъдещия български парламент. Става дума за видната русофилка и издател на двуезичния вестник „Русия днес” проф. Светлана Шаренкова. Интернет издание публикува приветствие на Шаренкова за пристигането на Митрофанова у нас. Под статията обаче първият дипломат на руската федерация в София е написал: „Спасибо большое, дорогая Светлана”, оставяйки и три рози!

Всичко това се случва след старта на изборната кампания. Но ако се разгледа по детайлно профилът на Шаренкова, няма как да не се установи, че Митрофанова е харесала някои от политическите снимки на Светална Шаренкова, а това недвусмислено е намеса в родната политика от страна на чужд дипломат. Освен това, по примера на Митрофанова бившите и подчинени от Руския културно информационен център (РКИЦ), който е на пряко подчинение на Россъструдничество, командвано до скоро от настоящия руски посланик, също съвсем не крият обичта си към Шаренкова. Непрекъснато лайкват политическите й снимки и призиви. Става дума за Олга Широкова, директор на РКИЦ и пиара на центъра Ирина Гопаненко. Библиотекарката на руската секция на Россъструдничество у нас  Светлана Тютюнджиева пък направо препоства в личната си страница политическите изяви на проф. Шаренкова. Но тази любов е обяснима – Тютюнджиева, освен в РКИЦ ,работи паралелно и в „Русия днес”.

mitrofanova_charenkova.jpg

В ръководните среди на БСП са истински озарени от появата на Елеонора Митрофанова. Приема се, че тя ще бъде твърда подкрепа за екипа на Корнелия Нинова и водените от нея политики. Именно Шаренкова се сочи като

топлия коридор между Нинова и посланика

По времето на Макаров отношенията бяха далеч по-хладни и официални. Макаров се свързваше с легендарния кагебешник ген. Леонид Решетников, който говорейки за Шаренкова, призова българите да правят разлика между русофил и русопаразит.

Малинката на гафове на българска територия  Елеонора Митрофанова заслужава да получи заради първата си среща с чужд посланик. За нея мълчат от Руското посолство, няма и дума и на личния профил във фейсбук на Митрофанова.

mitrofanova_ahmed_2.jpg

Ръководителят на Палестинската мисия у нас д-р Ахмед Ал-Мадбух, обаче се похвали във фейсбук страницата си, че на 10 март е провел в София среща по протокола с Елеонора Митрофанова. Оказва се, че основната й цел е руската страна да потвърди, че Русия подкрепя палестинския народ и настоява да се сложи край на израелската окупация. Ето част от официалното комюнике, публикувано от д-р Ахмед Ал-Мадбух: „Посланик Митрованова подчерта позицията на страната си, подкрепяща палестинския народ, слагайки край на израелската окупация на окупираните палестински територии през 1967 г и създаването на независима държава Палестина с Източен Йерусалим като нейна столица”.

Скандалът наистина може да стане международен

Реално в правния свят няма независима държава Палестина, но Митрофанова развива на българска територия политики срещу Държавата Израел и позицията на САЩ и ЕС по горещата тема. Но така йезуитски вкарва и България в опасен възел.

Руската дипломатка явно е почитателка на несъществуващите в международния свят обекти. Тя се оказва единственият ръководител на чужда дипломатическа мисия, който е с двойно гражданство – Митрофанова е гражданин на Русия и Асгардия. Става въпрос за измислената „космическа държава Асгардия”, създадена от руския предприемач и бивш генерален директор на "Алмаз-Антей" Игор Ашурбейли. Тя бе призната от Митрофанова и Ирина Бокова, когато ръководеха ЮНЕСКО.