Социалните мрежи: Митрофанова празнува с „вражески“ часовник B&S за 16 000 долара и обувки Valentino

Лавина от коментари предизвика в социалните мрежи появата на руската посланичка Елеонора Митрофанова на 9 май. От снимките се вижда, че  към червената си рокля (в съветски стил),  закичена с георгиевска лента, тя носи обувки на Valentino за 1000 долара и диамантен часовник Backes & Strauss, който според различни източници струва между 16 хиляди и 26 хиляди долара.

Напомняме, обикновените руснаци не могат да си позволят западни марки не само заради ниските си доходи, но и поради санкциите, наложени на Русия заради агресията й срещу Украйна. Руските власти подеха „патриотична“ политика на „заместване“ на вносните стоки, към която Митрофанова не демонстрира съпричастност.    

Коментарите в мрежата варират от чисто естетски до идейно-политически. Естетите определят избраната от нея комбинация на облекло и аксесоари като „чалгарски кич“ и „мутренски стил“.  

В политическите коментари шеговито се отбелязва, че посланичката не уважава „родните марки“ и не следва стандартите, които руските власти налагат на собствените си граждани и прилага двоен аршин – различен за другите и за самата нея.    

Защо вместо да си купи „Победа“ или ЗИМ, е избрала германски Backes & Strauss – от победената във Втората световна война Германия? Нали Русия може всичко? Нали може без „капиталистически“ придобивки? Нали Западът е „гнил“?  Това са част от въпросите, изригващи от социалните мрежи.