Мицотакис преструктурира кабинета си след резултатите от европейските избори

Запазва няколко ключови министри

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис


Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви значителни промени в кабинета си след неубедителното представяне на партията "Нова демокрация" на последните избори за Европейски парламент.

Пренареждането, има за цел кабинетът да се справи по-добре с нарастващите разходи за живот и да се засили неговата ефективност, съобщи „Катимерини“.

В рамките на пренареждането Такис Теодорикос ще заеме поста на нов министър на развитието на мястото на Костас Скрекас. Бившият министър на вътрешните работи Ники Керамеос ще оглави министерството на труда. Тодорис Ливаниос ще поеме предишната роля на Керамеос като министър на вътрешните работи.

Мицотакис запазва няколко ключови министри. Костис Хадзидакис остава министър на финансите, Йоргос Герапетрис продължава да бъде външен министър, а Никос Денедиас ще продължи да ръководи министерството на националната отбрана.

Партията "Нова демокрация" събра едва 28,3% от гласовете на изборите за Европейски парламент, което е значително по-малко от 41%, постигнати на последните парламентарни избори, и под целта от 33%, поставена от Мицотакис. Освен това избирателната активност беше рекордно ниска - около 41%.

Мицотакис призна влиянието на нарастващите разходи за живот върху резултатите на партията и отхвърли спекулациите за предсрочни парламентарни избори, заявявайки, че до края на мандата на настоящото правителство остават още три години. /БГНЕС