Мицотакис: РСМ да не прекачва гръцките червени линии

"Тази политика ще ги доведе до международна изолация“

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис

"Нашите приятели в Северна Македония трябва да разберат, че предизборният период свърши. Дойде време да се заемат сериозно и да спазват Преспанското споразумение, ако имат интерес да останат на европейския път."

Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за гръцката телевизия "Open".

"Когато имаме проблеми, например със северните ни съседи, ние ги решаваме сериозно. Ясно поставяме червени линии и настояваме Преспанското споразумение да се спазва, въпреки че не бяхме съгласни с много негови аспекти. По въпроса за името в никакъв случай няма да се откажем. Името на страната е "Северна Македония" и докато някои продължават да я наричат "Република Македония", знайте, че ние ще бъдем против тях." - подчерта Мицотакис.

По време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония. Това предизвика остра реакция в Атина.

„Властите в Скопие трябва да осъзнаят, че тази политика ще ги доведе до международна изолация“, каза премиерът на Гърция.

Мицотакис припомни международните реакции, непосредствено след встъпването в длъжност на Силяновска.

В този момент Гърция не е сама. Гърция не е изолирана, Скопие е изолирано.

"В крайна сметка те ще разберат, че тази политика е безперспективна. Искаме добри отношения със северната ни съседка." - допълни гръцкият премиер. /БГНЕС