Мицотакис към Скопие: И аз не бях съгласен с договора от Преспа заради "македонски език" и "македонска нация", но сме длъжни да го спазваме

Гръцкият премиер заяви, че следи със загриженост изявленията на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис

Надявам се всички онези неща, които чувахме по време на предизборната кампания, сега няма да бъдат и официална позиция на новото правителство на Северна Македония. Ако това стане ще имаме проблем.

Това каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за местната телевизия Алфа, предаде БГНЕС.

Мицотакис призна, че следи със загриженост изявленията на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, но в същото време очаква с голям интерес официалната позиция на новия премиер и по какъв начин той ще използва името на страната си.

Гръцкият премиер припомни, че и той когато е бил в опозиция не е приемал Договора от Преспа, но сега е длъжен да го спазва като част от държавните задължения. Според него "същото нещо ще трябва да направи и новото правителство в Скопие".

"Искам да бъда пределно ясен. Аз лично не се съгласявах с Преспанския договор и по-специално с определенията "македонски език" и македонска нация". Но го приех, като приемственост в държавата и признах, въпреки моето несъгласие с този договор, че трябва да го спазвам. Същите искания в момента са валидни и за новото ръководство на Северна Македония. Нека да бъдем търпеливи. Надявам се всички онези неща, които чувахме по време на предизборната кампания сега няма да бъдат и официална позиция на новото правителство на Северна Македония. Ако това стане ще имаме проблем", каза още Мицотакис.

Припомняме, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.