Младежкото ДПС изригна във възторг: Късмет е да ни обучава д-р Доган!

В момента младежите избират новия си лидер

снимка: интернет

снимка: интернет

"Д-р Доган винаги е казвал, че най-ценното качество на един политик е знанието. Ние имаме късмета и щастието да бъдем обучавани лично от Ахмед Доган".

С тези думи евродепутатът Илхан Кичюк завърши изказването си днес на първата онлайн конференция на младежката организация на ДПС, на която след осем години на поста той ще отстъпи лидерското място на единствения кандидат за негов наследник - 33-годишния му заместник Сезгин Мехмед.

Заради пандемията от коронавирус и ограниченията за събиране на повече от 30 души на едно място младежката организация на партията провежда първата в историята си онлайн конференция. Тя е тест за цялата партия, тъй като на 12 декември по същия модел се очаква да бъде преизбран и партийният лидер Мустафа Карадайъ.

ДПС се отпита да отложи партийните събития в пандемията, като поиска парламентът да спре изискванията политическите формации да провеждат регулярно конгреси, но другите партии отказаха. Така ДПС ще трябва да избере ново ръководство до 24 април догодина, за да избегне риска да бъде закрита заради непровеждането на конгрес повече от 5 години.

Младежката конференция на ДПС започна малко след 11 часа, като в социалната мрежа "Фейсбук" стартира видео как близо двадесет млади партийци начело с председателя Илхан Кичюк стоят прави с маски в партийната централа на столичния булевард "Александър Стамболийски" и слушат първо българския, а после европейския химн.

Водещите обявиха, че в конференцията на младежката организация на ДПС, която със своите над 23 хил. членове е най-голямата партийна структура на младежи в Европа, участват 350 души. Като гости бяха съобщени лидерът Мустафа Карадайъ, депутатите от партийното ръководство Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов, Нигяр Джефер, кметът на Кърджали Хасан Азис и др. Камерите обаче не ги показаха и не се разбра дали те са на място или участват онлайн.

В откритата за медиите част, която продължи малко повече от 40 минути, от ДПС се изказа единствено Илхан Кичюк.

В конференцията от Северна Македония се включи Димитър Ванчов от Либерално-демократската младина, който специално благодари на Илхан Кичюк за съвместната работа и обеща подкрепа за ДПС за предстоящите парламентарни избори в България. Той каза, че двете партии ще работят за по-добро утре.

Приветствие отправиха и евродепутатът от групата на либералите Свения Хаан и Мартин Куте от фондация "Фридрих Науман".

Вече стана ясен и новият председател на младежкото ДПС и това е 33-годишният Сезгин Мехмед, който бе единственият кандидат за поста на Кючук. Той има магистърска степен по "Политически мениджмънт и публични политики" от Нов български университет и е завършил Българското училище за политика "Димитър Паница".

Председателят на движението Мустафа Карадайъ поздрави участниците в национална конференция на младежите във видеобръщение от свое име и от името на почетния председател д-р Ахмед Доган и на ръководството на партията.