Млечните продукти са поскъпнали над 50% за 4-5 години, образувани са 3 производства за картел

На едро поскъпването е със стотинки

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производства за установяване на картели, които са довели до поскъпване на основни храни, сред които млякото и млечните продукти. Решенията за това са взети през месец март, след като е извършена проверка, а самите производства са срещу търговски вериги, Асоциацията на млекопреработвателите в България, както и срещу Съюза на птицевъдите, предаде БНТ.

Цените на млякото и млечните продукти бележат поскъпване едва със стотинки, когато говорим за цени на едро. Различно стои въпросът, когато става дума за цените в големите търговски вериги, откъдето те достигат до крайния потребител. Затова от Българската агенция по безопасност на храните и НАП започнаха проверки. Според браншовите организации това няма да доведе до резултат. Те призоваха за намеса на Комисията за защита на конкуренцията. 

С близо 50% са скочили цените на млякото и млечните продукти през последните 4-5 години, показва статистиката. Агенцията за безопасност на храните няма отношение към тях. Затова и според браншовите организации тяхната проверка няма да доведе до резултат. 

Определящи за цената са суровината, транспортът, производството и търговската надценка. Именно надценката на търговските вериги, според браншовите организации, създава голямата разлика между изкупната цена и тази за крайния потребител. 

„Положението е същото като през февруари. КЗК трябва да се намеси. Има олигопол в крайния етап на продажби. Все още се продават на двойна цена сирена и кашкавали, които се купуват на 12-13-14 лв. от производителите и се продават на крайна цена от 27-28-29 лв. в магазините." – посочи Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите. 

Цените на европейския пазар също влияят на тези у нас. 

"Българската цена на суровото мляко е зависима, върви в една графика с цената на суровото мляко в Европа, по-конкретно в Централна Европа. Ние сме по-близко до тях. Затова не можем да кажем, че тука преработвателите умишлено притискат производителите на сурово мляко. Тук всичко това е свързано с количеството и качеството на пазара." - каза още Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите. 

От Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че към този момент са образувани 3 производства за картел за поскъпването. Резултатите от тях все още не са ясни.