Д-р Мирослав Ненков: Няма смисъл от шоуто на Мая, а когато щракат белезници и съдията каже „в името на народа – 35 години“

Имаше търговска война между компаниите, която уби доверието във ваксините

Д-р Мирослав Ненков

Д-р Мирослав Ненков

Миналото на Слави Трифонов по никакъв начин няма да му попречи да стане един нелош президент

За хората е по-интересно да видят кръвта по тротоара, зъбите по плочките и червата по дърветата, отколкото е случаят „Магнитски“, казва пред Faktor.bg бившият здравен министър  

Интервю на Васил Стефанов

- Д-р Ненков, защо беше пенсиониран проф. Тодор Кантарджиев, защо и той попадна в списъците на сменените от служебния кабинет? 

- Нямам никакво обяснение за пенсионирането на проф. Кантарджиев. Този въпрос трябва да отправите към други хора. Той обаче беше единственият от Националния оперативен щаб, който поднасяше най-лошите новини по начин, по който не плашеха хората. Затова и не му даваха думата много на него. Но нямам абсолютно никакво обяснение защо е отстранен и какво се е случило. Когато има причина някой ръководител да бъде отстранен, това не е лошо, независимо кой го прави. Вероятно здравният министър е намерил формална или неформална причина за пенсионирането на проф. Кантарджиев, което за мен не е ок, но кой съм аз, че да давам мнение… Тук не става дума нито за натрупани дългове, нито за пререждане при трансплантации. Проф. Кантарджиев е много сериозен човек и съм убеден, че не е правил такива неща. 

- Кой е допускал това „пререждане“ за трансплантации в бившата правителствена болница? 

- Аз знам само това, което е казал здравният министър и финансовият мениджър г-н Леви. Силно се надявам той да бъде разпитан и изслушан. Дано установената вина не е на някой треторазреден служител, който мие прозорците. В Пловдив имаше случай на починали мъже на стълбите в отделение, което не е пригодено за интензивна терапия и никой няма рефлекс да се грижи за тежко болни пациенти. Накрая беше пострадал един дежурен лекар, а всичко опираше до това, че имаше заповед да се отварят легла, за да има бройка пациенти. Тогава обаче никой не попита тогавашния премиер Бойко Борисов защо това се случва, докато той се хвалеше на пресконференции колко легла са открити. Същата история може би ще се случи и този път, но дано да не съм прав. 

- Как оценявате работата на д-р Стойчо Кацаров като здравен министър, успява ли да овладее и без това изключително трудната ситуация? 

- На Д-р Стойчо Кацаров му се падна да е министър в изключително сложен момент. Той като здравен министър няма пряко отношение към подготовката на изборите. Установява някакви нередности, които няма как да остави, макар че като служебен министър това не му е приоритет. Пази, Боже, да не обърне внимание на нелегалните трансплантации. Ако това се окаже вярно, то ние не сме на дъното, а под Уганда. 

- Какво се случва с коронавируса, усеща ли се значително ефектът от ваксините и защо има хора, които не смеят все още да се имунизират, уплашиха ли се от "заклинанията" д-р Мангъров? 

- Според мен се създава фалшива заблуда, че все едно коронавирусът си е отишъл. Днес например забелязах много хора в затворени помещения без маски. Дано да не се окажа прав, но може да получим нова „изненада“. Науката епидемиология не е от вчера и не е измислена от някой професор у нас. Тя е много стара и епидемиолозите според мен разбират какво казват, когато предупреждават да се спазват мерките. Явно намаляват случаите. Ваксинацията разбира се, че помага, но защо не се ваксинират много от хората… Този въпрос трябва да го зададете към психолог. Според мен имаше търговска война между компаниите, която уби доверието във ваксините. Трябва да се прави много ясна разлика между ваксината срещу китайския вирус и общото ваксинално настроение, защото са различни неща. 

- Оправдани ли са смените, които прави служебният кабинет и особено в ръководството на „Александровска болница“, чийто началник беше бившият здравен министър?

- Това е кабинетът на ген. Радев. По приказките на предишните управляващи, служебното правителство е понатиснало тук-там по някой бутон. То след кратко време ще приключи мандата си. Аз от много години не съм в Министерския съвет и нямам документи по случая с „Александровска болница“ и смяната на ръководството. Министърът явно е видял някакви неща, за да иска оставките. Беше обаче уволнен шефът на ДАНС, но не той, а началникът на Държавна агенция Разузнаване трябваше да се тръгне. Димитър Георгиев по-скоро можеше да бъде уволнен за това, че не е хванал трансплантациите миналата година. Със сигурност в документите на ДАНС има името и датата на сигнала от болницата в „Лозенец“, както и какво се е случило след това. Ако иска, един читав разследващ, ще го хване за седмица, ако не го е страх или му позволят. 

- Какво ни предстои, ако влязат същите играчи със същите карти в новия парламент? 

- В държавата не се случва нищо лошо. Крайно време е да имаме промяна, защото бяхме направили крачка към тоталитарен режим. Не е драма, че идват нови хора на власт. Който иска, да се кандидатира за президент и ако успее, да получава електорална подкрепа. Ако не се справи, да се прибира вкъщи и да си гледа децата. Няма нищо лошо в правителство, което не е подкрепяно от разни псевдо малки партийки, защото вече сме се нагледали на подобни неща. Мая Манолова е стар политически кадър и от нея не очаквам някаква драматична промяна. Комисията, която оглави в парламента, не направи нищо. Само предизвика скандал. Тя трябваше да е съсредоточена в 4 точки, но да бъдат изговорени докрай – с имена, доказателства и дати. А накрая се получи едно готино шоу за такива като нас, които стоим пред телевизора и се „забавляваме“. Ако ще прави пак същото, няма смисъл да влиза в парламента. Има смисъл, когато щракат белезници и съдията каже „в името на народа – 35 години“. Другото са празни приказки. 

- Как виждате Слави Трифонов като президент на Нова година? 

- Човек, който умее да разсмива хората, не означава, че не е сериозен. Да разсмееш някого е много по-трудно понякога, отколкото да го разплачеш. Миналото на Слави Трифонов по никакъв начин няма да му попречи да стане един нелош президент. Нека да не бързаме да сме негативни. След това ще дойде някой друг, който е недоволен. Честата промяна във властта на страната е в това, че ударените от „Магнитски“, няма да могат да се върнат и ще знаят, че има кой да ги дебне и ще им потърси отговорност. 

- Търсим ли правилния месия и защо постоянно не можем да го открием и сме недоволни? 

- Ние сме си малко глупави, но си търсим водача. Сякаш обаче не разбираме какво значение има един мандат при гласуването. В същото време слушам тъпотии от сорта: „то какво зависи от мен“. Напротив, за тези, които ги изплющяха по „Магнитски“, сме виновни ние, защото сме дали право на едни хора да ни управляват 20 години. Много жалко за медиите, които предпочитат да се занимават със семейната трагедия, а не да обръщат внимание на националните катастрофи. Много жалко, че за хората е по-интересно да видят кръвта по тротоара, зъбите по плочките и червата по дърветата, отколкото е случаят „Магнитски“. Той е срам не само за нарочените, а и за всички нас. Щом ние двамата не можем да излъчим нормални хора да ни управляват, ще има още избори. Аз обаче не виждам каква е драмата. Имаме и в момента правителство, което може много на мен да не ми харесва, но държавата не спира.