Димитър Иванов: Слави влиза в капана на политическата мафия, която провали Царя и Борисов

Експертите на Трифонов са като хората на Симеон II, които погребаха партията му

Димитър Иванов

Димитър Иванов

ДПС  е основен инструмент на задкулисието

Ако Борисов не се изправи на президентските избори срещу Радев, България не я чака нищо добро следващите години, казва пред Faktor.bg бившият депутат от ОДС

Интервю на Васко Василев 

- Г-н Иванов, каква е оценката ви за изборите, задълбочи ли се допълнително политическият хаос в страната? 

- Парламентарните избори  на 4-ти април и на 11-и юли очевидно показаха, че в страната няма ясна визия как да се проведе добре обмислен и организиран процес на възстановяване на това, срещу което възникнаха протестите преди година, а именно премахването на ГЕРБ от властта. Партиите, които организират този процес, нямат необходимите позиции, опит и качества, за да реализират преход от дългогодишното управление на ГЕРБ към нещо ново, което да удовлетвори хората. Тук имам предвид и онези, които не отидоха да гласуват, а техният брой става все по-голям. Тази негативна тенденция също е плод на несправянето със задачата на т.нар. „нови сили“, или както ги наричат „партии на протеста“, за промяна на тенденциите във властта. Вотът през април се проведе при сложна епидемиологична обстановка и странна система, пораждаща съмнения за манипулации и спекулации. При т.нар. машинен вот през юли хората показаха голяма дистанцираност от самия изборен процес и от това, което предлагат партиите. Видяхме вяла и неясна кампания на последните избори на фона на една, поемаща общественото внимание, битка между служебния кабинет и предишното управление. Всъщност накрая се оказа, че големият сблъсък е между Бойко Борисов и ГЕРБ, от една страна, и Румен Радев със служебния кабинет – от друга. Това очевидно не е достатъчно като политически идеи и не може да обнадежди българите. 

- Какво ще се случи, ако има трети вот за парламент през есента, ще бъде ли тотална политическата катастрофа у нас? 

- При едни трети избори е трудно да се прогнозира към днешна дата какво може да се случи, защото е много важно поведението на основните играчи в парламента през следващите седмици. Те или ще покажат, че има някакви опции и визия нещата да се подредят в един по-добър от съществуващия политически хаос вариант, или ще демонстрират пълна безпомощност. Няма как да се говори за трети избори, преди да се види какво ще направят партиите и влязлата в кръгова отбрана ГЕРБ, а в същото време имаме хиперактивно служебно правителство. Стартът на следизборната ситуация започна с ултиматума на Слави Трифонов, който беше изключително, недалновиден, недомислен и показа сериозна слабост и неопитност. С приятели се шегувам, че ситуацията прилича на сериала „Ултиматума на Борн“, само че Слави не е Борн. Мат Беймън там играе ролята на изправил се срещу злото герой. В нашия случай не е така. 

- Направи ли се опит да бъде реставрирана НДСВ чрез ИТН и Слави Трифонов?

- Беше направен категоричен опит да се реставрира политическата формула на НДСВ. Веднага след ултиматума на Слави основната част от активните участници в „царското“ управление заляха телевизиите и започнаха да обясняват как хората от НДСВ в проекта за кабинет са добри, а неизвестната част от хората, предложени за министри, са изключително качествени и образовани специалисти. Това беше пълна глупост като поведение, защото политиката се прави от политици, а футболът се играе от футболисти, а на ринга се боксират боксьори. Колкото и да е образован и морален един човек, без опит в политиката, той не е подготвен за премиерски или министерски пост. През последните десетилетия стана парадигма да се търсят интересни експерти за политици. Това води до задълбочаване на деидеолгизацията в общ мащаб. Това е негативна тенденция. Трябва да припомня, че НДСВ изчезна като политическа партия не защото е правила добри неща от качествени хора. Те по същия начин бяха призовани и извадени от незнайна ръка преди 20 години. Тези хора проиграха огромните очаквания към завръщането на Симеон Сакскобургготски. Българската политическа мафия през 21-ви век обича да прави тези коварни за народа игри. Същите, които използваха царя, след това участваха в създаването на проекта „Борисов“, а сега работят над проекта „Трифонов“. Тогава обаче политическата мафия беше единна, докато сега е раздвоена и затова не трябва да се учудваме от резултатите, които се получиха на 4-ти април и на 11-и юли. Това не е плод на желания или на очаквания, както беше при Царя, който получи над 2 млн. гласа, а Слави Трифонов – малко над 600 000, при положение, че България не  е кой знае колко променена демографски, въпреки негативната посока на тази политика. Сега политическата криза е много по-тежка. Тази мафия, която управлява от края на 90-те години насам, вече е изключително вредна.  

- Бившите царисти се разделиха на две – едните хвалеха кандидатурата на Николай Василев за премиер, а други бяха скептични, че може да се справи. Ангажиран ли е според вас лично Симеон Сакскобургготски с реставрацията на партията му?

- Дълбоко се съмнявам Царя да се занимава с това, което се случва в момента, защото на практика НДСВ е политически мъртва, за което той няма вина. Тя е на онези активисти, които той изведе преди 20 г., а те в същото време успяха заради разни други интереси и игри да омърсят партията. Не желая да спекулирам по този въпрос. Най-добре е той да се произнесе, ако пожелае. 

- ИТН на Слави Трифонов се свързва с ДПС. Виждате ли намесата на Ахмед Доган и на хората зад него в целия този сценарий?  

- Ахмед Доган също е фигура, която в момента е привидно встрани. В същото време обаче ДПС е основният инструмент на политическата мафия в България. Когато Бойко Борисов взе властта с малцинство от 116 депутати, именно партията на Доган участва в създаването на изборна система с мажоритарни кандидати. В нея ДПС изкуствено наля гласове на ГЕРБ и от 31 мажоритарни избирателни района през 2009 г., партията на Борисов спечели 26, а ДПС - 5. Дълго време се говореше, че между ГЕРБ и ДПС има задкулисие и дори част от министрите на Борисов са свързани със „сараите“. Не мога да не мисля, че ДПС са основният играч и днес, защото трябва да намери формула, с която да върне влиянието си, което губи. Слави Трифонов е проект на политическата мафия, чийто основен инструмент е ДПС. 

- Оттук нататък какво управление могат да очакват гражданите след подадената „оставка“ на кабинет, който дори не беше гласуван в парламента? 

- В петък можеше да получим друга, по-разумна формула на ултиматума на Слави. Много е важно обаче как политическият елит ще си опече акъла, който явно е поразмекнат от жегата. Отговорността е изключителна в ситуацията на Ковид и икономическа криза и на огромно външнополитическо напрежение с елементи на силно вмешателство в страната ни. Първото и разумно действие на депутатите е незабавно обявяване на дата за президентските избори, ако не искат да нарушат конституцията, което вече би било скандално. Президентските избори ще бъдат най-важното политическо събитие тази година, защото ще очертаят общата политическа картина. Битката на Румен Радев за утвърждаване и разширяване на властта му, която води повече от една година, е изключително важна. Той вече е в управлението на страната чрез служебното си правителство. Не може да се очаква нещо ново от тези партии, които през последните няколко месеца показват политическа немощ. Аз лично бях много изненадан, когато Бойко Борисов заяви преди няколко дни, че няма да се кандидатира за президент. Най-чистото излизане от тази политическа ситуация, в която битката между президента и бившия премиер е достигнала до най-горещата си точка, е лидерът на ГЕРБ да се кандидатира за държавен глава. Освен тази 1/4, които гласуваха за него, може да разчита и на подкрепата на хора, които не упражниха своя вот, както и на гласоподаватели от негови политически партньори. Трябва да си дадем сметка в същото време, че Бойко Борисов „назначи“ Румен Радев за президент и нека да не бяга днес от отговорност. Ако той не беше излъчил Цецка Цачева за кандидат преди 5 години, Румен Радев нямаше почти никакви шансове да спечели. Нека да не забравяме толкова бързо нещата. През 2016 г. се очакваше ГЕРБ с лекота да спечели вота, тъй като беше в подема си, след като премахна кабинета „Орешарски“. Ако не се получи този логичен сблъсък между Румен Радев и Бойко Борисов, в партийно-политическото развитие няма кой знае какви шансове за нещо добро за България през следващите години.