Христо Казанджиев: „Лукойл“ ще плаща данъци, както сме виждали масло от керемида

Правителството ни тества ЕС за търговия с руски горива

Христо Казанджиев

Христо Казанджиев

Трябва да се приеме за достоверно твърдението на „Джемкорп“, че документът е прекратен по взаимно съгласие

МОСВ спъва добива на шистовия газ, страната ни не е готова за затваряне на централи и не съм убеден, че има подписано решение, казва пред Faktor.bg енергийният експерт

Интервю на Васил Василев

- Г-н Казанджиев, „Лукойл“ прехвърля бизнеса си в България. Ще започне ли да плаща данъци само у нас от началото на януари 2023 г.?

- Тези твърдения са направени от българското правителство, което обаче все още не е изпълнило условията, поставени от „Лукойл“. Според мен, ще видим от компанията  данъци, колкото масло от керемида. Както казаха от „Лукойл“, подобна схема са прилагали и преди, но пак не са плащали данъци. Условията, които се поставят пред страната ни, са трудно изпълними. Даването на статут на изключителен доставчик на руски петрол нарушава закона за конкуренцията, защото се въвежда монополно положение. Второто е изискване е в плащанията, които са обещани, да се осъществяват при запазване на финансово-икономическото положение на пазара на нефт. Т.е., иска се запазване на огромния марж между двата типа петрол, което в краткосрочен план е възможно, но в дългосрочен, за една година, звучи невероятно. И третото изискване, което е най-спорно, е да се разреши износът на руски продукти, произведени от „Нефтохим“, към международните пазари. Последното практически е квазинарушаване на ограниченията и ембаргото за внос на руски петрол в страни от Европейския съюз. Малко вероятно е подобно условие да бъде изпълнено. Едно такова действие ще е нарушение на санкциите спрямо Москва заради войната в Украйна. В момента правителството, по мое мнение, тества обществената нагласа и тази на ЕС за търговия с руски горива. В момента България заема ролята на троянски кон в Европейския съюз, както много често прави напоследък.

- Какво ще се случи, ако страната ни не се съгласи с условията на „Лукойл“?

- Нищо няма да се случи и при двете хипотези. Ако отхвърлим условията на „Лукойл“, компанията ще продължи да работи за българския пазар, но ще ѝ намалеят печалбите. Това е и идеята за забраната за търговия на руски петрол – да се ограничат приходите на Кремъл, които влага във войната в Украйна. Малко е вероятно „Лукойл“ да прекрати работата на „Нефтохим“. Ако се стигне до там, държавата има пълното право да предприеме санкции за „отнемане“ на ръководството на „Нефтохим“ и въвеждане на българско управление на рафинерията. Най-разумното е служебният кабинет по дипломатичен път да отхвърли предложението на „Лукойл“ като неприемливо и нарушаващо забраните на ЕС.

- От ГЕРБ заявиха, че нямаме меморандум с „Джемкорп“, а дори договор, който не е прекратен от кабинета „Петков“. Има ли риск срещу страната ни да бъде заведен арбитражен иск и да си плаща на компанията?

- Простотиите, които говорят от ГЕРБ, омръзнаха на всички. Касае се за един меморандум във връзка с намерения, които да бъдат реализирани при спазване на определени условия. Т.е., става въпрос за изразяване на воля за развитие на бизнеса в определена икономическа сфера. Предвижда се развитие на „Топлофикация – София“. Парадоксално е, че „Джемкорп“ излезе със становище пред медиите, в което твърди, вероятно основателно, че меморандумът е прекратен и няма претенции към българската страна. Малко вероятно е да има каквито и да е последствия за страната ни. Темата се експлоатира на фона на политическото противопоставяне, което в момента върви. ГЕРБ много често злоупотребява драстично и брутално с фактите. По този начин се отклонява вниманието на хората от наистина сериозните теми. Меморандумът не се обвързва със срокове. Това, че няма срок за валидност, не означава, че и днес той е в сила. Трябва да се приеме за достоверно твърдението на „Джемкорп“, че документът е прекратен по взаимно съгласие. Нека да се придържаме към фактите, а не към голословните твърдения.

- Какво се случва с „Мариците“, ще затваряме ли ТЕЦ-ове, кой е подписал, ако има подобно споразумение?

- Самият аз вече се колебая, дали има реално подписани ангажименти за затваряне на централите. Доколкото ми е известно, твърд ангажимент за комплекса „Марица-Изток“ няма, въпреки че подобно затваряне се налага, защото някои централи като „Марица1-Брикел“ е морално остаряла и нанася огромни щети на околната среда. Останалите централи със съвременно оборудване продължават да работят. Става въпрос и за нещо много важно – до каква степен България е готова за реализацията на т.нар. зелена сделка за намаляване на емисиите, свързани с въглеродния двуокис. На преден план излиза сигурността на енергийните доставки на страната ни и на региона на Балканския полуостров. Това е определящо. България към настоящия момент не може да си позволи затваряне на базови мощности поради факта, че това би нарушило изключително много сигурността на доставки на електроенергия за икономиката и потребителите. Затова въпросът със затварянето на централите се отлага за бъдещето, след като държавата ни осигури алтернативни източници за доставка на електроенергия. Крайно време е вече да се предприемат стъпки за създаването на национална консенсусна енергийна стратегия, в която да се посочи последователността за намаляване на въглеродния двуокис и затваряне на въглищните централи. Всякакви приказки за затваряне на ТЕЦ-ове са несериозни на фона на липса на енергийна стратегия. Всеки един разумен политик, преди да направи изказване, трябва да се основава на реализацията на една такава стратегия. Служебният кабинет и, дай, Боже, следващо редовно правителство, незабавно да предприемат стъпки за създаване на национална консенсусна енергийна стратегия, около която да се обединят всички политически сили.

- Кога страната ни ще извади от нафталина темата за шистовия газ, за която вече почти никой не говори?

- По тази тема никой не говори, а в същото време има много големи интереси, свързани с възможността за разработка на определени находища на природен газ в България. Визирам Добруджанския въглищен басейн, чието проучване е блокирано от Министерството на околната среда и водите по екологични съображения, нещо, с което много често се злоупотребява при подобни процедури. Следващият интересен проект е етрополската шистова формация, в която има десетки милиарди кубически метра газ. Тя все още е обект на обсъждане отново на МОСВ. В началото на годината беше казано, че ще започне разглеждане на етрополската формация в министерството, но до този момент не съм чул нещо да е напреднало в тази посока. Обичайна практика на МОСВ е да бави с години разрешения за проучвания. Много се надявам някои разумни политици да предприемат стъпки за отмяна на решението  на Народното събрание за забраната на технологията „фракинг“. През последните 10 години тя изключително много напредна по отношение на опазване на околната среда и безопасността. Много се надявам разумът да надделее и страната ни да започне да обработва собствените си ресурси.

- Имате ли информация какво се случва с ядрените реактори, които купихме от Русия?

- Нямам подобна информация и не знам какво се случва с ядрените ни реактори. Това е извън сферата на моята компетентност, но онова, което се коментира е, че от тези два реактора може да се изгради един блок, а може би и два след време, но първо трябва да се види дали въобще ще е необходим на страната ни в бъдеще. В крайна сметка, тези аспекти, свързани и с добива на шистов газ, и с ядрените централи са предмет на решение на енергийната стратегия на България. Това е изключително важен документ, който ще доведе до разрешаване на всички въпроси и до бързи стъпки за реализиране на съответните проекти. Без подобен документ стигаме до положението, че не знаем накъде вървим, лутаме се като муха без глава.