Мартин Димитров: Заради целенасочена грешка или глупаво решение, ще плащаме по-скъп ток през зимата

Скокът на електроенергията може да бъде спрян с връзката към румънската борса през октомври

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Грешката на сегашното правителство е в слабото натоварване на държавната енергетика

Надявам се проверката на  МВР и на ДАНС в КЕВР да не остане само в медиите

С отмяната на паспортизацията спестихме 3 млрд. лв. на българските граждани, които трябваше да ги плащат на всеки 7 години, казва пред Faktor.bg депутатът от "Демократична България"  

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Димитров, да очакваме ли през зимата криза с цените на тока?

- В момента има световни процеси, които водят към нарастването на цените на тока. Ние не можем да влияем на тях, но има и български грешки, част от които бяха направени целенасочено. Връзката между българската и гръцката енергийна борса беше осъществена в началото на лятото и тя доведе до сериозно нарастване на износа и до увеличаване на цената на електроенергията. Подозирам предишното правителство, че направи всичко това нарочно, знаейки, че след това няма да управлява. По този начин се поставя в трудно положение всеки следващ кабинет, който и да е той. Логично беше връзката с гръцката енергийна борса да се направи много по-късно от тази с румънската, от която би могло да се купува ток на по-благоприятни цени. Това за мен е или глупаво решение, или целенасочена грешка. 

- Спират предприятия заради цените на тока, какво да се направи - примерно борси без посредници, тоест директно да купуват от производителя?

- Грешката на сегашното правителство е в слабото натоварване на държавната енергетика, което също доведе до повишаване на цените на тока. През октомври българската и румънската борса трябва да се свържат, което би довело до понижаване на цените на електроенергията. Тук не трябва да имаме никакви отлагания, защото всичко е договорено. Освен това, до края на годината, през декември, също имаме договорена газова връзка с Гърция. От там можем да купуваме много по-евтин газ от Азербайджан, за който имаме договор, а не можем да го купим в пълните му количества. Тази връзка се прави вече 12 години. Аз проверих, че Суецкият канал е изкопан от работници с лопати за 10 години. Огромното ми опасение е, че връзката с Гърция отново може да бъде забавена, виждайки как върви изграждането ѝ. Предишното управление очевидно не искало да бъде построена, но сегашното правителство също има вина, тъй като става въпрос за газопровод, който се изгражда за 1 година. Служебният министър на енергетиката не изглежда достатъчно убедителен. Ясно е, че има фирми, които са спечелили конкурси и строят, но ролята на Андрей Живков е да следи дали сроковете се спазват. 

- Акцията в КЕВР, какво ще открият, там ли е причината за поскъпването на тока?

- Според мен ДАНС и  МВР са се фокусирали над това, дали има злоупотреби на енергийната борса. Ако тази проверка се извърши достатъчно сериозно, ще бъде полезна. Има ли подобни злоупотреби, те трябва да бъдат разкрити. КЕВР през годините не успя да развие необходимия капацитет за такива проверки. Бяха направени стъпки в тази посока, но не успява да разкрие борсовите злоупотреби. В Европа има много стриктен контрол над подобни сделки и е хубаво това да се случи и в България. Дано само цялата работа да не си остане с медийното внимание, а наистина да има конкретни мерки. 

- Освен външните фактори, кои са вътрешните, които улесниха кризата?

- Това, което може да се направи на този етап, е в няколко аспекта. Единият е свързването с енергийната борса в Румъния, чрез която може да се купуват, когато са налични, по-евтини количества електроенергия. Ключово е, че чрез нея ние се свързваме с европейския пазар. Тук не трябва никакво забавяне. В същото време обаче не виждам решителни мерки на европейско ниво. ЕС допусна „Северен поток“ 2 и „Турски поток“. В крайна сметка цената на газа в България излетя драматично, а в последствие и стойността на тока, защото са свързани. В Европа трябва да се вземат мерки и да се положат общи усилия за намаляването на цените на електроенергията и на газа. 

- Евентуално поевтиняване на газа и на електроенергията обаче ще доведе ли до спад в цените на основни продукти? 

- Характерно за цените е, че те по-лесно се качват, а по-трудно се намаляват. Когато си в пандемия и имаш допълнителни рискове, които не можеш да управляваш, има и презастраховане при търговците. Нашата цел е да защитим едновременно и бизнеса, и потребителите. Много важно за България е да бъде създадено редовно правителство с работещ парламент. Ситуацията е много динамична. Отсега не може да планираш какво ще се случи през декември. Затова трябват бързи и оперативни решения от страна на редовно правителство и на Народното събрание. Надявам се всички тези хора, които въртяха и сукаха, за да няма кабинет, гласуван от депутатите през последните месеци, този път да се осъзнаят.

- Предишният парламент просъществува само два месеца, но вие сте един от малкото депутати, които успяха да реализират свои идеи, които днес работят в полза на гражданите. Какъв е ефектът от отпадането на паспортизацията на сградите?

- С колегите Петър Славов и Методи Андреев положихме много усилия за отпадането на паспортизацията на сградите. Попаднахме на служебния министър Виолета Комитова, която е един много отговорен човек. Самата тя е преподавател и много бързо разбра какъв е проблемът. Имаше дори един забавен момент. Тя ни посочи, че проблемът е дори много по-голям от това, което ние си мислим, защото ако бяха останали техническите паспорти за сградите, означаваше да платим не само 3 млрд. лв., а и всичко това да се повтаря през седем години за сградите, които са построени преди 2007 г. Нашите аргументи свършиха работа. Така сградите, които са изградени преди 2007 г., ще подлежат на паспортизация само ако към тях се прави допълнителна конструкция. С това обаче няма да гониш бабата на село, за да плаща 500-600 лева за къщата си. За тази жена това са две пенсии. Махнахме този квази данък и може би това е най-смисленото нещо, което направи миналият парламент. Този закон беше измислен, за да се прибират по 3 млрд. лв. от българските граждани на всеки 7 години. 

- Как се "роди" идеята МВР да спре да дебне шофьорите в храстите, ваше предложение, с което вътрешният министър се съобрази?

- Адвокат Петър Славов води много дела по подобни казуси и немалко от тях печели. Той обясни, че преди 2017 г. е имало уредба, според която полицаите трябва да са на видими места. След това тези текстове са отпаднали по време на правителството на ГЕРБ. Представете си обаче какви са реакциите на един млад шофьор, без опит, който вижда как изскача човек от храстите на пътното платно. Може да доведе до пътни инциденти, а има и нещо друго, което е още по-важно. Ролята на полицията не е да издебне и да глоби гражданите, а да има такова присъствие по пътищата, с което да стимулира гражданите да се съобразяват с правилата. Освен това, доволен съм, че вътрешният министър е разпоредил да не се спират добросъвестни водачи, а камерите да се поставят на места, на които има концентрация на пътни инциденти. Какъв е смисълът да сложиш камера с единствената цел да глобиш хората? Добрите практики в ЕС показват, че има повече камери и по-малко пътни полицаи, които са на видими места. Всичко е насочено хората да спазват правилата, а не да бъдат дебнати и глобени. 

- Кирил Петков заяви в Пловдив, че е готов след разговори да подпише предизборна коалиция с ДБ. Получихте ли вече конкретна покана за подобна среща? 

- Разговори категорично трябва да се водят. Трети път, в тази ситуация, в която бизнесът иска мерки, не трябва да допускаме да не се направи правителство. Ние виждаме Кирил Петков и неговата формация като партньори. Добрият вариант беше да се явим заедно на тези избори и да опитаме да ги спечелим. Надявам се да се направи стабилно правителство след 14-и ноември и да не се налага да ходим на нови избори. В „Демократична България“ аз съм представител от гражданската квота. Вероятно ръководителите на трите партии са водили подобен разговор за преговори.