Мира Радева: Проф. Герджиков ще звучи по-интелектуално от ген. Радев, ще търси много по-широка електорална подкрепа

Партията на Кирил Петков и Асен Василев е поредният сапунен мехур, с който ще сблъскат избирателите

Мира Радева

Мира Радева

Отсега съм убедена, че формацията на Манолова няма да влезе в следващия парламент, тя ще е най-ощетена от „Промяната идва“ 

Следващото правителство вероятно ще е между ПП, ДБ и БСП, хората на Слави ще се обидят от ниския си резултат, казва пред Faktor.bg социологът

Интервю на Васил Стефанов

- Г-жо Радева, какво да очакваме от кандидат-президента проф. Анастас Герджиков и какви са шансовете му срещу Румен Радев на предстоящите избори?

- Досега се говореше за „битката на генералите“. Проф. Анастас Герджиков обаче би стоял прекрасно като кандидат-президент на т. нар. „градска десница“. Срещу „генерала“ се противопоставя една интелектуална фигура, човек с много висок публичен авторитет в академичните среди. Проф. Герджиков досега не е свързван с политическа партия. Фактът, че е издигнат от инициативен комитет, означава, че ще се търси широка електорална подкрепа. Кандидатурата му излиза извън традиционното разбиране за президентския пост като политическа битка. Трябва  да отбележим и факта, че ГЕРБ не иска да издига политик за кандидат и не гледа на тази битка като на политическа. Това е ловък ход като предизвикателството към Румен Радев, който най-общо каза „хайде, да се бием лично“. Борисов обаче му отговори: „аз няма да вляза в тази игра и това не ме интересува“. За мен е интересно дали и ДПС няма да подкрепи проф. Герджиков. Трудно е да се каже нещо срещу ректора на Софийския университет, защото се вписва като президента, който може да бъде умиротворител на нацията. От него може да се очаква мъдрост и дистанция от политиката. Образът на Румен Радев беше свързван с острото партийно противопоставяне. Този кандидат е изключително интересен и със сигурност ще звучи по-интелектуално от Румен Радев. Любопитно е и какъв ще бъде и какъв ще бъде отговорът на „Демократична България“.

- Това ли е „цветът на нацията“, както Румен Радев представи своя инициативен комитет и защо модерното мислене беше подменено от агенти на ДС и стари номенклатури, които лиснаха менчето с вода пред президента и Илияна Йотова?

- Това са хора, които в крайна сметка харесват Румен Радев и застават зад него. В последната една година българският президент натрупа свои симпатизанти, но и много врагове, включително и от собствените си среди. Например, председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Николай Малинов се явяват на изборите срещу Румен Радев.

- Според проучване на „Галъп“ „Промяната продължава“ се класира на второ място. Очаквахте ли подобен летящ старт на Кирил Петков и Асен Василев?

- Въобще не съм изненадана от резултатите. Преди няколко седмици, без да имам данни, прогнозирах, че подобна партия би могла да има успех. Причината е, че в обществото има натрупано огромно разочарование. Партиите на протеста се оказаха напълно неспособни да формират ефективно управление. Съвсем естествено е това разочарование да прелее в нова надежда. „Промяната продължава“ копира този тип очаквания и ги обединява. Обществото разчита младите хора, получили образование в чужбина, да дойдат и да подпомогнат процесите. Тази формация се позиционира центристки, правейки поклони леко вляво и вдясно. Кирил Петков и Асен Василев станаха популярни благодарение на това, че бяха номинирани за служебни министри от Румен Радев. В момента те се възползват от негативите, които натрупаха ИТН, ДБ и ИБГНИ.

- Няма ли обаче над този проект да стои винаги сянката на Румен Радев като конструктор и патрон на тази партия?

- В крайна сметка Кирил Петков и Асен Василев събират така или иначе доверие от групите, които подкрепят Румен Радев. Сянката на Румен Радев може да им тежи при опита да навлязат в чужди електорални територии. Симпатизантите на БСП няма да приемат „Продължаваме промяната“ без съпротива. Левицата има своя твърд електорат, при който Петков и Василев пробив не могат да направят. Подобна е ситуацията и с ГЕРБ. В момента ПП черпи потенциал от ИТН, ДБ и ИБГНИ. Възможно е в рамките на кампанията обаче от „Продължаваме промяната“ да присъединят електоралната периферия от хора, които не са гласували на предишните избори. По този начин те могат да спрат преразпределение към останалите формации. Доста легитимно е очакването, че на този вот избирателната активност ще бъде доста по-висока от месец юли. Битката на всички партии ще бъде именно за тази електорална периферия от хора, които не са гласували въобще или менят постоянно предпочитанията си. За ИБГНИ подобна подкрепа е решаваща дори за евентуално класиране в следващия парламент. Очаквам не малка част от избирателите да се присъедини към ПП, защото очаквано ще търсят по-силния коз в една надпревара. Най-големите губещи от този процес ще бъдат ИБГНИ на Мая Манолова.

- Разделението на „почтени“ и „непочтени“ от Кирил Петков и Асен Василев може ли да им изиграе в един момент лоша шега и да откажат голяма част от хората да гласуват за тях?

- За мен, като обикновен гражданин, подобно разделяне е ужасяващо. Една партия, която прави такива квалификации, въобще няма място в политиката. Странно е, че хора, които претендират да са демократи, поставят подобни етикети. В сегашната стагнация на каквито и да било ценности, не ме изненадва вече почти нищо. Нека поне Кирил Петков и Асен Василев да кажат по какъв начин ще избират „почтените“ от „непочтените“? Подобни ситуации са признак на политическа неграмотност и липса на уважение към другите хора. За съжаление ПП е поредният сапунен мехур, с който ще се сблъска българският избирател. Изключително съм разочарована от самодоволното поведение на Кирил Петков и на Асен Василев. За мен то говори за поредните неподготвени хора, които не са подготвени и нямат политически опит. Мога само да съжалявам, че политическите личности от миналото сериозно превъзхождаха това, което наблюдаваме в момента.

- Означава ли моментното четвърто място на ИТН край на месианския период на Слави Трифонов?

- За съжаление, този период приключи много бързо. Поведението на ИТН и в двата парламента беше абсолютно неадекватно и на практика не успя да се възползва от своите 15 минути слава. Хората на Слави Трифонов пропуснаха момента отново поради своята неподготвеност в политиката. Те подцениха сложната ситуация, която предполага вземането на важни политически решения. Аз съм последният човек, който ще защитава Бойко Борисов. Кубрат Пулев правилно каза: „до тук съм, приключиха амбициите“. Политическата зрялост на Бойко Борисов е класи над това, което виждаме, за съжаление. Той беше много по-умел играч в периода, в който беше в политиката.

- При още един „играч“ в парламента, ще се промени ли ситуацията в следващото Народно събрание спрямо предишните две катастрофални опита тази година?

- Аз смятам, че „моментната снимка“, която виждаме, ще се промени до 14-и ноември. Отсега мога да ви кажа, че партията на Мая Манолова няма да се класира в следващия парламент. Нейните гласове ще се „налеят“ към „Промяната продължава“. Ще видим допълнителен регрес и на партията на Слави Трифонов, от който отново ще се възползва ПП. За мен най-реалистична изглежда коалицията между „Промяната продължава“, БСП и „Демократична България“. Това е една възможна конфигурация. ИТН на Слави Трифонов ще се обиди на своя слаб резултат и няма да подкрепят правителство. ДПС и ГЕРБ най-вероятно ще останат в опозиция.