Мохамед Халаф: Чрез Ердоган Путин шантажира и изнудва Европа – пуска бежанците, ако не възстанови Сирия

Война между Русия и Турция няма да има, диктаторите разиграват игра

Мохамед Халаф

Мохамед Халаф

Кремъл не може да намери език с Брюксел и за това използва турския президент

Руският шантаж  няма да успее, защото това означава да бъдат подкопани ценностите на ЕС, казва пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Халаф, през последната седмица напрежението между Москва и Анкара ескалира след убийството на турски войници, ще се стигне ли до война между Русия и Турция?

- Няма да има война между Русия и Турция. Това е по-скоро игра. Защото още преди последния сблъсък в Идлиб, когато влезе сирийската армия в много от районите, нямаше съпротива срещу нея – нито от страна на турските войници, които са разположени на контролните пунктове в Идлиб, нито от страна на джихадистите, които абсолютно без бой предадоха тези територии.
 
- Защо смятате, че това е някаква игра?

- Защото  Путин вече няма търпение. А защо няма търпение? Ако си спомняте, когато Русия се намеси в този конфликт на 15 септември 2015 Путин каза, че присъствието и намесата на Русия в Сирия ще бъде само за три месеца, след което тя ще се оттегли. А виждаме вече, че  пета година продължава тази руска намеса в Сирия. Освен това Путин извоюва изключително много победи на територията на Сирия. Първо той успя с прекомерна сила да превземе големи територии, които бяха под контрола на опозицията в рамките на тези четири години, които върна на Башар Асад. Второ, Путин успя през това време да обработи всички лидери – на първо място Ердоган, който беше въвлечен в неговите планове. Путин успя да го отдалечи от НАТО. Иронията е в това, че Ердоган се страхува – и той го казваше не веднъж на всички европейски отговорни лидери, че ЕС и САЩ искат да го свалят, че те стоят зад опита за преврат през 2016 година.  Той мислеше, че съюз с Русия ще обърне нещата в негова полза, в негов интерес. Путин много добре осъзнаваше ситуацията, в която се намираше тогава Ердоган и успя да го обработи, а сега ще се опита да го прецака, защото Ердоган няма избор.
 
- Каква е всъщност сега дилемата пред президента на Турция?

- Първо той трябва да избира между две опции – или да прекъсне отношенията си с Русия и да се върне към НАТО и САЩ, или да продължи да бъде с Русия. Ако той избере първото – значи трябва да влезе в конфликт с Кремъл и това няма да бъде само на територията на Сирия, но и на територията на самата Турция. В смисъл, че ще се стигне до икономическа война от страна на Русия. Защото около 4 милиона руски туристи ходят всяка година в Турция. В момента търговският обмен между двете страни е 30 млрд. долара, а плановете са да достигнат до 100 млрд. долара. Всичко това влияе върху Ердоган. Той нищо не може да направи, освен да опита да преговаря с Путин и да се съгласи на компромиси. И Путин ще постигне това, което иска.
 
- Очевидно Путин е факторът в тази ситуация, който определя правилата на играта…

- Ситуацията, в която живее Путин, е такава, че той не иска повече да чака, иска да изнудва ЕС чрез Ердоган. Това е цялата концепция на руския президент. И защо е всичко това? Защото военната интервенция приключи, но остава открит въпросът – какво ще прави със Сирия, с тази територия, която е разрушена тотално. От 300 до 400 млрд. долара са нужни за възстановяването на Сирия. А Русия няма пари да го направи. Иран, другият съюзник, е в икономически колапс поради санкциите на САЩ. Путин знае много добре, че нито ЕС, нито САЩ, нито богатите арабски държави ще финансират възстановяване на Сирия докато Башар Асад е на власт. В същото време в последните седмици сирийската лира се е сринала от 400 лира за долар, до 1000 лири за долар сега. Дори вече има брожения в районите, които са контролирани от Асад. Путин  много добре знае и друго - че без Асад Русия няма да има влияние в Сирия. Знае, че трябва да има преходен период, избори, ново правителство, тоест – той знае, че ще загуби контрола. Тази карта просто е губеща за него. За Путин обаче възстановяването на Сирия е нещо много важно.
 
- Според вас има ли връзка между политиката на Путин в Сирия с последния ход на Ердоган, който каза – пускам бежанците към Европа?

- Путин иска да има решение. И това решение е чрез нова бежанска вълна да изнудва Европейския съюз. В този контекст, аз съм го казал още 2015 година, когато започна голямата бежанска война, и това е посочено и в журналистическо разследване на 8 журналисти от различни европейски държави и Турция, че кризата с бежанците беше инспирирана отново от Путин. Имаше 18 големи сирийски кораба, които тръгнаха от пристанището Тарпус, което е под контрола на Русия в Сирия, и пристанището в Констанца, Румъния. През първите месеци огромни маси бежанци бяха насочени към  Турция, но и към европейските държави – по море и по суши.
А сега Ердоган няма друг изход. Путин фактически използва турския президент да осъществява своите цели срещу ЕС, защото не може да намери език с Брюксел. Защото от там са му казали, че докато Башар Асад е на власт, който отказва да прави политически реформи, не иска да прави нова конституция, каквото решение има на ООН, ЕС не поема никакви ангажименти по отношение на Сирия. Всички срещи, които бяха организирани във връзка с кризата в Сирия, бяха неуспешни. Но е факт, че всичко, което се случи – напредването на сирийската армия, убийството на турските военни, нямаше как да стане без заповед и решение на Путин. Следователно той казва на европейците: Аз ще ви дам гаранции, че всички бежанци няма да стигнат до вас, ние ще ги прибираме в районите, които са под контрола на Башар Асад, те няма да бъдат наказвани, арестувани и съдени. В замяна на това аз искам да бъдат вдигнати санкциите срещу  Асад и да финансирате възстановяването на Сирия. Въпреки шантажа на Путин, това няма как да се случи, защото това означава да бъдат подкопани ценностите на ЕС. Единственото нещо, което може да промени тази ситуация е, ако Тръмп реши да се намеси в пъзела. Но такива индикации няма в годината на изборите в САЩ.
 
- Турция се намира в конфликт с Русия и по отношение на Либия…

- В момента Путин пренася конфликта в Сирия и в Либия, където също има сблъсък между Путин и Ердоган, защото там е южната морска граница на НАТО и ЕС. И  там вече се задават бежанци от Африка. По този начин той иска да внася разногласия сред европейците, да подрива единството на ЕС, като инспирира страховете от нови бежанци. Така той  дестабилизира ЕС. Нещата са много сериозни. Представете си какви зловещи планове крои Путин срещу Европа.