Нидал Алгафари: Румен Радев и Кирил Петков нанесоха фатални щети на страната, минават през трупове, за да са на власт

Ако няма редовно правителство и този път, народът ще излезе да бие наред, като си види сметките за ток през януари

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари

"Продължаваме промяната" и БСП забравиха за президента, действат за своите идеи

Провокаторите по телевизиите са част от народа, затова ще има чалга, простотия и невъзпитани хора, казва пред Faktor.bg писателят и политически пиар

Интервю на Васко Василев

- Г-н Алгафари, поискахте затваряне на държавата. Това ли ще ни избави от катастрофата, в която се намираме заради пандемията? 

- Политиците, в чиито ръце е властта, трябва да проявят воля. Някои хора все още не могат да проумеят, че всичко, което се прави, е за тяхно добро. Винаги ще има някакви хора, които няма да са съгласни с мерките. Положението е като да отидеш на война без каска, бронежилетки и оръжие. Трябва да имаме някаква реакция. Според мен трябва да се направи пълен локдаун, който да не е за 20 дена, а дори за 1 месец, както и да се затворят границите, за да спрем безумията, които се случват с бизнеса, както и с всички сфери на обществения живот. Аз също искам ресторантите да работят, но без да прекъсват. За да се случи всички това, трябва да знаем, че сме преодолели тази криза и сме се преборили с този вирус. Другият вариант е постоянно да се зареждат храни, които после се хвърлят, защото няма резервации. В един момент всички ще изтърпим подобно затваряна за 20-30 дена, колкото преценят здравните служби, за да тръгнат след това нещата нормално. 

- Защо стигнахме до подобна ситуация, в която, вместо да се ваксинира народът, отразяваме рекорди на заразените и починалите?   

- Стигнахме заради уплаха на политиците от това, как би реагирал народът. Те не могат да проумеят, че той никога не е взимал решения, освен в някакви революции. Решенията за живота на хората и за икономиката като цяло се взима от елита в обществото, което трябва да може да наложи своята воля в името на доброто на останалите. Ако елитите сбъркат, демократичната общност може да ги махне и да дойдат други на тяхно място. Не съм чувал някъде по света народът да взима решения, защото няма нужното знание, развитие и капацитет. Затова сме избрали Народно събрание и президент. Ако те не могат да вземат критични решения в кризисна ситуация, за какво са ни? Можем и без тях и да оставим всичко на специалистите по медиите. 

- Измести ли се акцентът от парламентарните избори към президентските? 

- Всички политически формации са получили достатъчен кредит на доверие, който трудно могат да надскочат. В момента им трябва нещо, което да им докара допълнително гласове от периферията, от онази маса хора, които са колебаещи се и не знаят какво да изберат. Издигнаха се президенти от инициативни комитети, за да могат да привлекат към партиите периферия. Твърдите ядра са ясни. Не съм много съгласен, че акцентът от парламентарните избори се е прехвърлил към президентския вот. Партията на четирите „п“-та се занимава само с това и забрави набързо кой е нейният ментор. БСП също забрави, че е ракетоносител на президента Румен Радев и започна да си прави своя кампания и тук-таме споменава, че имало някакъв държавен глава. От „Демократична България“ също действат по парламентарната си кампания, а не толкова за Лозан Панов, когото трудно припознават като свой кандидат. ГЕРБ също си има нуждата да събере партийното си ядро, а проф. Анастас Герджиков е оставен да води битката с Румен Радев за двете различия в институционалността. 

- Съдът каза, че Кирил Петков е бил двоен гражданин. Подобни факти ще променят ли развоя на изборите? 

- Българинът малко се интересува от това, кой е нарушил закона. Него го вълнуват клюките и когато хората седнат на две ракии в кръчмата, да могат да си разправят кой какво чул от съседките си. Но онези, като Кирил Петков и Румен Радев, много добре знаят каква невероятна щета нанесоха на цялата държава с погазването на конституцията. Когато това се направи от държавния глава или от министър, даваш знак на всички под теб, че могат да нарушават каквото си искат. Какво да говорим за този, който е откраднал две кокошки… Тук се дава изключително лош повод за разговори във всички дипломатически мисии по света. Представям си какво трябва да обяснява Стефан Янев или някой наш посланик пред европейските и световните лидери в Глазгоу? Какво биха казали: „Аз идвам да преговарям с вас, въпреки че нашият президент погази конституцията“. Кирил Петков и Румен Радев минават през трупове. Те казаха, че на практика нищо не ги интересува и на всяка цена искат властта. Ще има хора, които ще ги припознаят и ще ги харесат. За жалост, има и такива, за които е нормално да нарушиш конституцията. В някоя цивилизована държава, ако това се случи, виновните отиват да пасат патици. 

- Защо Слави Трифонов като че ли се оттегли от активната политика, какви са целите му? 

- Слави Трифонов не е влизал никога в активната политика, за да се оттегли от нея. Появи се на няколко пъти, за да каже някакви неща, които не са му много ясни. Хората около него направиха фатални грешки, създадоха огромно напрежение и немалка част от онези, които са ги подкрепяли, приемат, че вината за кризата в момента, се дължи на тях. Не говорим дали е вярно, или не. От ИТН не намериха начин да комуникират с останалите политически формации и да открият съмишленици. Единствено си създадоха врагове в целия политически спектър. Те нямат един приятел. 

- Каква е ролята на провокаторите по телевизиите, които правят скандали? 

- Те също имат право да кажат своите идеи по закон и не трябва да виним медиите. Вярно, някои не знаят как да го изкажат и да предадат мислите си по правилен начин, защото не са обиграни. Те също са част от нашия народ, защото той е и такъв. Затова има чалга, простотия и невъзпитани хора. Те имат свое представителство, включително и по медиите. Но по този начин се разнообразяват дебатите. 

- Какво се случва, ако отново нямаме редовен кабинет, накъде отива държавата?

- Мисля, че този път хората са станали по-мъдри и ще има правителство. Защото, когато излязат битовите сметки за ток през януари, те ще излязат и ще бият наред. Ще им писне и няма да ги интересува дали налагат ГЕРБ или Радев. Те избират управляващи, макар и грешни стъпки, но не и разединители, които ги вкарват от криза в криза.