Нидал Алгафари: Слави иска всички на подчинение, но без да носи отговорност, любимите му думи са „аз“ и „суверен“

Румен Радев наруши конституцията с Кирил Петков, сбърка, че не даде мандата на ДБ

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари

Никой не иска да управлява, президентът падна на колене за редовен кабинет, за да не носи повече персонална отговорност

Скоро БСП ще стане пета партия в парламента след ДПС, Ахмед Доган е на масата за покер с 250 – 500 хил. души, които са неговите козове, казва пред Faktor.bg писателят и политически пиар

Интервю на Васил Василев

- Г-н Алгафари, каква беше целта на интервюто, което даде Слави Трифонов пред БНТ и на кои въпроси не отговори лидерът на ИТН?

- Имаше много дим и пушилка около това интервю, а накрая се оказа едно „нищо“. Очаквахме някакъв разговор, който ще се проведе с въпроси, които обществото си задава. Например, Слави Трифонов трябваше да бъде попитан как си финансира партията, след като зад нея не стоят Маджо и ДПС, както твърдяха Татяна Дончева и Христо Иванов. Логичният въпрос е как се издържа тази формация, която се отказа и от държавната субсидия? Ако е от членски внос, ще ми бъде интересно, дали има такава сума, която да помогне, или това са лични пари на Слави Трифонов? Логично беше да бъде попитан, след като твърди, че в следващия парламент трябва да се прояви мъдрост, разум и държавност, защо не го направи още в това Народно събрание, за да не похарчим още 100 млн. лв. за избори? В интервюто видяхме само една приятелска атмосфера, в която Слави и Бойко Василев демонстрираха близки отношения още от времето на „Ку-ку“. Очаквах много повече и от двамата. Ако трябва да резюмираме целия разговор, той включваше само думите „аз“ и „суверен“. Интересното е, че ако Слави Трифонов беше проверил какво означава в речника думата „суверен“, щеше да разбере, че това е „управлявам“. Той обаче я използва като синоним на „народ“, който никога не е управлявал, а е бил управляван. Затова има елити, политици и хора на културата в обществото, които движат духовния и икономическия живот на останалите. Когато народът тръгне да управлява, се получава анархия. Между „аза“ на Слави и „суверена“ той пропуска, че има Народно събрание, своя парламентарна група, както и много други фактори в обществото. Това е човек, който е в бизнеса налага мнението си, за да работи машината безупречно. Слави Трифонов го е правил това през годините и всички са се подчинявали на неговата воля. Стигна се обаче в един момент до там, че хората, с които работеше – Евтим Милошев, Любо Нейков, Камен Воденичаров, Зуека и т.н. отпаднаха, защото Слави ги разбичка. Той не може да приеме, че има друго мнение и това е едноличната власт.

- Не може ли да се каже същото и за Бойко Борисов?

- Там е голямата разлика между Слави Трифонов и Бойко Борисов – че лидерът на ГЕРБ управляваше държавата и партията си, но носеше голямата отговорност. Не може обаче ти да стоиш отзад и да дърпаш конците на някакви човечета, които се водят „парламентарна група“. Слави Трифонов казва в интервюто „аз ще нося цялата отговорност“, а в същото време не го прави и я прехвърля на други хора. Слави Трифонов носи отговорност за това, че предложи Николай Василев за премиер, след което го махна, постави министър на правосъдието, който сам напусна. Не може да искаш да управляваш с 65 гласове и да чакаш да вземеш всичко. Тук не става въпрос за парични облаги, а да реализираш решения. Когато имаш 1/4 от вота на хората, е логично да се съобразяваш и с останалите 3/4, които имат свои представители в парламента. Основната цел беше да се каже ясно на Корнелия Нинова, че ИТН няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство, който получи БСП. Слави Трифонов говори за предсрочни избори и иска да се отива към следващ парламент, защото този е изчерпан. Всички знаехме обаче, че той водеше натам цялата си политика.

- Какви са възможностите Корнелия Нинова да реализира този мандат, след като Слави Трифонов категорично заяви, че няма да я подкрепи?

- За шансове в тези особени географски ширини много трудно може да се говори, защото тук дадената дума много често не значи абсолютно нищо. Слави Трифонов твърди, че няма да подкрепи правителство на БСП, но може да си смени мнението до петък още няколко пъти. Вече сме виждали да го прави. ГЕРБ твърдо са казали, че нямало да гласуват за кабинет на левицата, но в името на някакви договорки и държавност може и това да стане. В същото време от БСП казват, че не искат подкрепата на ГЕРБ и ДПС, ИТН и ДБ не искат да участват в мандата и засега той изглежда обречен, но към този момент и този час. След 15 мин. ситуацията може да е съвсем друга.

- Румен Радев заяви, че давал мандата на левицата от уважение към хилядите честни социалисти. Това заиграване само с един отделен електорат няма ли да изиграе лоша шега на президента?

- Ясно е какво прави в този момент Румен Радев. По-мъдро от негова страна щеше да бъде, ако президентът беше дал третия проучвателен мандат на „Демократична България“, за да спечели някаква периферия извън „честните социалисти“, за които говори. След изборите на 4-ти април той даде мандата на БСП. Сега беше логично да го връчи на някой друг, защото очевидно, че никой, освен Мая Манолова, няма да подкрепи левицата за правителство. Може би Румен Радев има някакви виждания за бъдещето и за партия, която ще прави основно с хора от БСП, защото няма от къде другаде да ги вземе. Много се говори също, че ще се прави партия около Кирил Петков и Асен Василев, но по-скоро двамата сами ще си направят собствена формация, ако служебният министър на икономиката не бъде „похарчен“ на изборите. Със сигурност той няма как да спечели президентския вот, ако бъде издигнат от ДБ, освен ако не бъде подкрепен от ГЕРБ, имайки предвид, че са в едно европейско семейство.

- Изненадан ли сте от резултатите на „Маркетлинкс“, които подреждат ГЕРБ като първа политическа сила, ДБ са втори, а ИТН и БСП съответно са трета и четвърта политическа сила?

- Не ме учудва, защото това го предрекох преди много време. Независимо как ще се развият нещата, ГЕРБ ще остане първа политическа сила. Това щеше да се случи и на 11-и юли, ако не бяха дошли гласове за Слави от чужбина и Бойко Рашков не се беше намесил толкова драстично в изборния процес. Той накара стотици хиляди души да не участват на изборите. Не след дълго БСП ще отиде и на пето място, защото ДПС също ще я задмине.   

- Президентът дава разнопосочни сигнали за това, дали трябва да има, или не редовно правителство. Какво в крайна сметка иска държавният глава от този парламент?

- Убеден съм, че никой в този момент не иска да има кабинет, защото държавата ни е пред колапс покрай COVID вълната, която ни залива, икономическите проблеми заради политическата нестабилност, повишават се цените на тока и на парното, не могат да се намерят пари за пенсионерите. Никой не иска да поеме такава отговорност, защото ще се самозапали. Всеки гледа другият да обере лошотията. Румен Радев едва ли не падна на колене да се моли за редовен кабинет, само и само да не носи персонално отговорността на служебния. Той се заби в блатото с двойното гражданство на Кирил Петков. Това беше нарушение на конституцията не само от страна на служебния министър, а и на самия президент, който го е назначил с подписа си. Изключително лошо е за Румен Радев, ако се окаже, че е нарушил конституцията.

- Кой ще спечели от избори 2 в 1 и страхува ли се Румен Радев от подобен сценарий?

- Логично е, че когато изборите са 2 в 1, всяка партия ще издигне свой лицеприятен и интелигентен човек за президент, който да привлича гласоподаватели и за парламентарния вот. Кандидатът за държавен глава, издигнат от партия или коалиция, ще има една и съща цифра и плакати на вота. Всичко това ще е много сложно за самия Румен Радев, защото ще постигне много нисък резултат на първия тур, което ще даде сила и мощ на този, който отиде на балотаж срещу него. Т.е., докато другите залагат на два коня, той ще може да играе само за един.

- Стои ли на дневен ред идеята за президентска република?

- Тази идея никога няма да заглъхне. Има нещо по-важно и много интересно, което Любен Дилов написа към Слави – сега е логично да се съберат мъдрите хора, както казва и Трифонов, да свикат Велико народно събрание с една единствена точка за неговото разформироване. Ние и Монголия сме може би единствените, които имаме подобна институция, която спира много процеси. Животът се развива много бързо и не може да имаме тежката спирачка на ВНС. Народните представители трябва да имат възможност да работят по-свободно.

- Всички отписват като че ли ДПС и „празнуват“, че са отстранили от фронта партията на Ахмед Доган. Прибързват ли партиите на протеста със заключенията си за ролята на Сокола?

- Останалите партии не могат да отпишат ДПС, защото тя трудно се отписва. Ахмед Доган, каквото и да се говори за него и колкото и да е сатанизиран, е човек, който е седнал на масата за игра на покер и в ръцете си държи между 250 – 500 хил. души, които са неговите козове. Дали им харесва на останалите, или не, ДПС ще присъства в парламента и винаги ще играе важна роля. Ахмед Доган много добре осъзнава това. Българските турци и мюсюлмани имат точно толкова права, колкото и останалите, и те го знаят. ДПС като че ли в момента работи най-държавнически и не влиза във ваденето на мръсни ризи и бельо. Партията на Ахмед Доган е единствената в България, която си подреди структурите, младежките организации и местната власт. Всичко при тях тиктака. Чак сега ГЕРБ разбра, че това е правилния път и започна да върви по него напред.