Васко Кръпката: Чалгата ми направи услуга, успя да консолидира възпитаните и мислещите хора

Радев е най-последователният политик в историята, който работи срещу европейското ни развитие в полза на Русия

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Не бързам да се радвам за премахването на МОЧА, защото отсрещната страна все още е много силна

Думата на отминалата година, но и на тази е „човещина“, която е в музиката и в изкуството, казва пред Faktor.bg музикантът

Интервю на Васил Василев

- Васко, кои бяха най-важните събития през отминалата 2023 г.? 

- Безспорно най-важното и най-хубавото събитие в духовен, политически и музикален план е падането на МОЧА – паметника на съветската окупационна войска. Аз обаче не бързам да се радвам много, защото отсрещната страна все още е много силна и продължава да дерзае срещу справедливите действия, които се предприеха. Имахме и избори, които бяха доста тъжни и проклети и в София, и в страната, но общо взето България си върви по европейския си път, каквото и да правят злите сили. Положителна новина беше, че имаме кабинет, който прекъсна правителствата на Румен Радев и му се отне от властта. За съжаление трябваше да влезем в Шенген и да приемем еврото, но не успяхме. Според мен процедурата закъсня, защото не беше направено по-рано редовно правителство. Надявам се през тази година това да се случи и когато това стане, повече няма да се занимавам с политика. Аз отдавна съм в еврозоната – откакто чух „Бийтълс“ и „Ролинг стоунс“. В музикален план хубавото е, че получихме покана да свирим през юли  тази година на най-големия блус фестивал, който съм виждал. Той е 6-дневен и се провежда в Брезой, Румъния.   

- Слуша ли преди полунощ на 31-ви декември речта на президента?

- От години не слушам президентската реч. На Нова година съм отразявал само Желю Желев, Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. Откакто се е появил Румен Радев, смятам, че той е най-последователният политик в историята ни, който работи за спиране на европейското развитие на България в полза на Русия. Не трябва да му се дават подобни възможности, но той е в управлението на държавата и много умело успява да се прави на „репресиран“. Радев в крайна сметка е президент, началник и участва в управлението на държавата. Какво се прави, че не е управляващ? 

- Как си обясняваш факта, че националните телевизии БТВ и Нова ТВ удавиха народа в чалга и сръбска музика в новогодишната нощ? 

- Това показва, че са чалгарски телевизии, които превърнаха поп-фолка в институция. Това е голям грях спрямо българската култура, развитие и цивилизация. Те са много виновни и затова не ги следя. Чалгата беше наложена още в средата на 90-те години с бухалките и подмени истинската българска народна музика, която ни е спасявала през османското робство в моменти на тъга и на радост. Да не говорим за рок, поп и джаз, които възпитават на това, хората да са мислещи и интелигентни. Чалгата произвежда скотове и хора, които си казват „щом всички крадат, и аз ще крада“. Някой трябва да избира политиците, а част от тях не искат мислещи хора, защото няма да гласуват за тях. Трябват им простаци, а опростачването става най-лесно чрез чалгата. Резултатът е, че ни управляват мачовци. Сегашният премиер не е мачо, вижда ми се прозападно настроен, което за мен е много важно. А телевизиите нека да си бълват чалги. И въпреки това, вече ги няма онези големи концерти на „Пайнер“ по стадионите, а дисковете на фолкаджийките са по 1-2 лв. в бензиностанциите. Така че, каквото и да правят, това са последни издихания на тази посттекезесарска субхалтура. 

- Защо музиканти и певци са пасивни спрямо динамичните събития в страната? 

- Нямам представа защо е така и не мога да отговарям за поведението на останалите музиканти. Аз съм си аз и винаги ще бъда такъв. 

- Младите хора, с които се срещаш, вълнуват ли се от политика? 

- Да, защото нашата музика привлича хора, които се вълнуват, които се интересуват от събитията и от това, какво се случва в страната ни. Те са по-скоро със социално, а не толкова с политическо мислене. Младите хора се интересуват накъде върви България. Те са възпитани и от семействата си по този начин. Най-важно е семейното възпитание. Медиите само го развалят с чалга и дезинформация. Много малко са тези, които са сериозни и можеш да разчиташ на информацията им. Останалото е жълта простотия. Аз съм много щастлив, че съм антипод на чалгата. На хората това им харесва и идват на концертите, на които водят децата и внуците си. Може би чалгата ми направи услуга, защото консолидира другите хора, които идват на нашите концерти.   

-МОЧА падна, на редица други символи на комунизма продължават да тровят общественото съзнание, защо повече от 30 години не можем да се разделим с тях? 

- Нямам обяснение, при положение, че тоталитарният режим отдавна е обявен за престъпен. А още колко символи има на комунизма, които чакат… Знам, че много хора твърдят, че това е история. Премахването на символите също е история. Такъв е примерът с махането на нацистките символи в цяла Европа, когато режимът е обявен за престъпен. Когато османското робство е обявено за престъпно, статуята на Сюлейман Паша също е свалена. Такъв е примерът и с паметници на Ленин, на Сталин и на Берлинската стена. В САЩ са премахнати надписите на пейките „забранено за черни“. По същия пример символите на комунизма трябва да бъдат свалени до един и да отидат в музея. Само че в „музея на комунизма“, а не на социалистическото изкуство, какъвто направи Вежди Рашидов. Това беше абсолютен грях. Като си направил на социалистическото, защото не построи и на капиталистическото изкуство? По време на фашизма е произведена една от най-симпатичните коли Фолксваген „костенурка“. Да вземем тогава да направим и един музей на нацизма, в който да подредим свастики, „костенурки“ и всякакви подобни глупости.  

- Миналата година ти се раздели и с легендарния микробус, с който пътувахте навсякъде и го дари на музей, разкажи повече за това? 

- Появи се уникален музей за ретро автомобили „Златен Рожен“. В него има страхотни екземпляри, които са западни, с изключение на 1-2 соц автомобила с история. Единият е открият автомобил на Тодор Живков, с който е возил Юрий Гагарин. Всичко останало са американски, немски, френски и италиански шедьоври на автопроизводството. Изложен е първият модел Форд Т. Аз съм крайно щастлив, че този музей реши да прибере стария ни бус. По-добре хората да му се радват, отколкото да го троша по пътищата на татковината. Имам си друг бус, който е корабът майка за групата. Музеят се намира в село Капатово, на 10 км от Сандански в посока Гърция.

- Коя за теб е думата на отминалата година? 

- За мен думата на годината, не само за 2023 г., но и на настоящата е „човещина“. Тя съществува. Има я в моите песни, в новия ми албум. Човещината е в музиката и в изкуството. Тя съществува, въпреки че хората станаха много изнервени, гледат лошо и затова ми се иска тази дума да бъде по-често споменавана. 


- Какви са очакванията ти за 2024 г.?

- Очаквам най-накрая Русия да капитулира, войниците ѝ да се приберат у дома, да оставят Украйна да се възстановява и да се върви по пътя към цивилизацията.