Юрий Фелштински: НАТО е длъжно да влезе в тази война на територията на Украйна, докато ядреното оръжие не бъде прехвърлено в Беларус

В бъдеще в учебниците по история ще пише - 24 февруари е началото на Третата световна война

Юрий Фелштински

Юрий Фелштински

Целта на руската армия е да достигне Приднестровието, да пристъпи към завладяването на Молдова, да достигне румънската граница

На руската агресия не са изложени само тези страни, които успяха да влязат в Алианса, той е единственият източник на стабилност в Европа, казва известният анализатор 

Историкът Юрий Фелштински говори за новата си книга: „Взривявайки Украйна: връщането на руския терор и заплахата от Трета световна война“ написана съвместно с историка Михаил Станчев. Книга ще излезе в края на юни в британското издателство Gibson Square Books. Рускоезичният и вариант беше публикуван през 2015 година, след акто Русия окупира Крим. Нападението срещу Украйна, според Фелштински, доказва верността на извода направен от авторите преди седем години: Владимир Путин настоятелно тласка света към Трета световна война.

Интервю на Юрий Жигалкин, радио „Свобода“

– Има повече от една възможна гледна точка към събитията от 24 февруари. Можем да смятаме тази дата за начало на второто нахлуване ва Русия в Украйна, начало на втората руско-украинска война, но можем да смятаме тази дата за началото на Третата световна война. Това, на което ние сме свидетели, е първото действие на тази война. Аз действително смятам, че в бъдеще в учебниците по история ще пише, че 24 февруари е началото на Третата световна война. 

– В устата на един историк толкова силно твърдение звучи неочаквано.

– Това твърдения аз направих още през март 2014 година. Тогава направих няколко уговорки, една от които беше, че ние не знаем как ще се развият започналите тогава военни действия, но още тогава агресията може да означава начало на Трета световна. 
На какво се базираха тези изводи?
Изключително върху думите на самия Путин. Това, което той направи тогава напълно съответстваше на това, за което той предупреждаваше. Той ни предупреждаваше не защото той е политик, който иска да играе честно, а защото основната задача на речите на Путин беше да получи това, което иска посредством блъф, чрез шантаж.
Той напълно искрено казваше: аз искам да ни чуят. А това, което той искаше беше следното: ако вие не ни дадете всичко, което искаме без бой, ще започнем война. Това е същият път, по който той върви още от 2007 година: през Грузия през 2008 година, през март 2014-та в Украйна. И по този път стигна до февруари тази година. Разбира се, може да се надяваме, че войната ще се ограничи до Украйна, цяла останала Европа може да спи спокойно. Но аз мисля, че няма да има такъв сценарий.

– Какво иска Путин, според Вашата интерпретация на изявленията му?

– Той неведнъж е казвал, че Русия не признава границите от 1991 година. И тези изявления ставаха все по-агресивни с всеки изминал ден. В последните му изявления вече се говореше за това, че Русия не признава влизането в НАТО на страните, които бяха приети след разпада на Съветския съюз. 
А след 24 февруари беше казано даже, че границите от 1918 година също не са очевидни, защото не е ясно кой ги е създавал и защо.  Това беше казано във връзка с Украйна, но всъщност това би могло да се отнася и до разпада на Руската империя като цяло, например, за Полша, за Финландия. 
Затова нека сме откровени: агресията на Путин няма граници. Колкото по-далеч отива той по този път, толкова по-агресивен става самият той и толкова по-искрено вярва в правилността на своята агресивност.
Ако погледнем с каква скорост след 24 февруари беше преустроена цялата Руска федерация, как всички започнаха да говорят по различен начин, да мислят по различен начин, да се изразяват различно, всичко това беше направено за трите месеца на войната.

– В книгата си правите сензационното предсказания, че Путин се готви да разположи на територията на Донбас тактическо ядрено оръжие, за да заплашва с него Европа. От къде идва това твърдение?

– Изключително от това, което чуваме от руското ръководство относно ядреното оръжие и от Лукашенко. На 5–6 март беше направена цяла серия руския официални изявления за това, че по информация, с която разполага Русия Украйна работи над производството на ядрено оръжие. Това е откровена лъжа. Но въпреки това е съвършено ясно, че целта на тези изявления е създаването на почва за твърдения ,че в Украйна има ядрено оръжие, съответно в рамките на превантивната борба със заплахата, Русия може да нанесе ядрен удар.
При това, както ми се струва, идеята е в това, тези удари да бъдат нанесени или от територията на окупираната Украйна, Донбас, или от Беларус, така че ответните удари да бъдат насочени към Беларус или по Донбас.
В тази връзка  мисля, че оставянето на Беларус като формално независима държава не е случайност. Защото всъщност, отдавна нищо не пречи на Путин да анексира Беларус.
Според мен, единственият смисъл е тя да бъде вратичка за нанасянето на ядрен удар срещу Европа от Беларус.
Друг въпрос е, че за това като начало трябва да бъде върнато ядреното оръжие в Беларус, което ще отнеме някакво време, а и не може да бъде направено незабелязано.
Ако в някакъв момент видим, че се прехвърля ядрено оръжие от Русия в Беларус под предлог, че се връща на предишния му законен собственик, това ще означава подготовка за ядрена атака срещу Европа.
Ако говорим за Донбас, там по-скоро ще става дума за така нареченото тактическо ядрено оръжие. Ако, не дай Боже, това се случи, ние ще чуем, че украинците се самообстрелват със своето ядрено оръжие, за да компрометират Русия.

– С други думи, вие сте убедени, че Владимир Путин напълно съзнателно води нещата към ядрена война?

– Нахлуването в Украйна не е заради Украйна. Той вече каза, че иска връщането на териториите, които Русия владееше до 1991 година. Заради нелепото изказване на Байдън, за съжаление, Путин направи извод, че НАТО няма да се противопостави и на завладяването на Молдова, например. Той каза, че НАТО ще защитава всяка педя територии на страните от НАТО, което не беше никак мъдро. Защото за всички стана ясно, че никой няма да защитава Молдова, както и, че никой няма да защитава Украйна. В този момент още никой не беше съобразил, че Финландия и Швеция също не влизат в НАТО. 
На мен ми се струва разбираемо от военна гледна точка, че всичко, което сега се опитва да направи руската армия е да достигне Приднестровието и да пристъпи към завладяването на Молдова, да достигне румънската граница.
В Приднестровието отдавна са дислоцирани руски войски, там отдавна се раздават руски паспорти на руското население, на рускоезичното население. 
Приднестровието е следващият рубеж. Ако руската армия стигне до Приднестровието, то тази война ще се прехвърли в Молдова.  
А след това Путин ще постави така наречения ядрен ултиматум. 
Ние наблюдаваме безпрецедентното ниво на разрушения, които руската армия нанася на Украйна, която напълно разрушава завладените територии, не оставя камък върху камък.
От гледна точка на победата във войната това е много неизгодна тактика. Аз мисля, че по този начин Путин показва на другите какво ги чака ако не се предадат. 
Украинците не се предават, ще ги унищожим, молдованите не се предават и тях ще унищожим. 
И всичко ще стигне, както казах, до Прибалтика. Сега знаем, че Русия не разполага със сухопътна армия, която да воюва с  НАТО, но Путин има ядрено оръжие и ние чуваме заплахи, че той ще го използва. 
Далеч съм от мисълта, че ядрената конфронтация ще започне между Москва и Вашингтон, но напълно допускам, че от Минск може да бъдат изстреляни ракети срещу Европа.

– Тоест, Вие смятате, че безумната идея за използването на ядрено оръжие в действителност от гледна точка на Путин може да не е толкова безумна, който, както веднъж се изрази Меркел „живее в друг свят“?

– Той има свой свят, както и Хитлер, както и Сталин. Но главното е, според мен, че отговорът на въпроса дали е безумец или не, дали е здрав психически или не, абсолютно не променя ситуацията. 
В момента мисля, че Путин е далече от мисълта, че това ще бъде ядрена война между Москва и Вашингтон. Мисля, че сценарият в главата му е съвсем друг. След като всички видят, че на руската армия и е абсолютно все едно колко хора губи, когато видят, че Русия е готова да натисне ядреното копче, всички най-накрая ще се предадат, а ако не се предадат – то тогава ще се наложи ядреното копче да бъде натиснато.

– В книгата си Вие пишете за грешките на западните страни, които преди ВСВ също са разчитали, че Хитлер може да бъде умиротворен. Любопитно е, че и през 2014 година след окупацията на Крим имаше гласове, които призоваваха „да разберем“ Русия, а сега не друг, а Хенри Кисинджър призовава Украйна да даде територии на Русия в замяна на мирен договор. В Кремъл със сигурност се надяват, че в някакъв момент Западът просто ще се умори от тази война и ще оставят Украйна сама срещу Русия. Оправдани ли са тези надежди?

– Западът в голяма степен е циничен и безпринципен. Но трябва да му признаем, че в края на краищата намери правилното решение. Ако Полша не беше в НАТО тя също щеше да бъде изложена на агресия. На руската агресия не са изложени само тези страни, които успяха да влязат в НАТО. Единственият източник на стабилност в Европа сега е НАТО. 
Можем ли да очакваме, че НАТО ще бездейства? Мисля, че не. По това, което виждам, НАТО не бездейства, а се готви за неизбежното военно стълкновение.

– Неизбежният конфликт между НАТО и Русия? Наистина ли го мислите?

– Това, което виждаме е подготовка по всички фронтове за неизбежния сблъсък с Русия, която вече започна агресията.
Разбира се, на всички им се иска войната да не излиза извън пределите на Украйна, да възникне афганистански вариант, при който украинците воюват с руснаците, а американците им доставят оръжия.
Но не мисля, че този сценарий е възможен. Мисля, че всичко ще се развива много по-драматично и стремително, отколкото за Съветския съюз в Афганистан.
Както и санкциите те също са подготовка на Европа да скъса окончателно с Русия абсолютно всякакви отношения. А това е нужно само в един случай: ако започне война.

– Но трябва да отбележим, че традиционно западните демокрации се пазят от война и започват решителни действия само ако са обект на нападение. В духа на този подход и думите на президента Байдън, че ще защитаваме само територията на страните от НАТО.

– В известен смисъл имате право. Фронтът на тази война няма да бъде разширен от НАТО или Украйна, а от самия Путин. Прерогативите за начало на военни действия изцяло са в ръцете на Путин. Не Украйна нападна РФ, нито Молдова ще я нападне, ако се стигне до там. Същото ще се случи с Прибалтика, ако станем свидетели на следващ етап на тази война и превръщането и в хибридна термоядрена война или ограничена ядрена война. И за да не се случи това, НАТО е длъжно да влезе в тази война още сега на територията на Украйна, докато ядреното оръжие не бъде прехвърлено в Беларус.

– И от книгата Ви, и от това, което казвате сега, стигаме до неприятния извод, че Путин не може да бъде спрян, най-малкото със сегашните мерки на Запада. Независимо от санкциите, от загубите, от икономическите проблеми, той ще се опитва да продължи напред и напред до победа или до пълно поражение.

– В този смисъл не може да бъде спрян, но ние не засегнахме още един важен момент. До каква степен всичко може да се промени, ако Путин бъде свален, умре или нещо подобно. За съжаление, аз не смятам, че работата е в Путин, а в корпорацията, която управлява Русия. Всъщност този безумен план да бъде завладян света с ръцете на чекистите, се е появил още през декември 1917 година, тогава, когато е създадена ВЧК на Дзержински. Ние винаги сме мислили, че той е замесен от комунистическата идеология под названието „световна революция“, а в резултат държавна сигурност стигна до извода, че идеологията пречи, ограничава, че провалите и се дължат на това, че компартията ми пречи да действат без скрупули и им подрязва крилата.
Сега, най-накрая, от тяхна гледна точка, условията за техния план са налице. Превзета е властта в Русия, под контрол е икономиката, армията, което е много важно. 
Защото в случая с Русия си имаме работа не само със ситуация, при която огромна ядрена държава се управлява от държавна сигурност. 
Затова там около масичката с ядреното копче стоят хора, които много отдавна се канят да си премерят силите със Запада, които няма да се уплашат да започнат ядрена война. Защото те искат именно така да влязат в историята: като хора, които са победили Запада и не са се поколебали да започнат ядрена война.

– Добре, а поражение във войната с Украйна няма ли да спре Путин, как мислите?

– Украйна не може да победи в тази война без пряката намеса на НАТО. Изобщо война, която се води на чужда територия, в известен смисъл не може да бъде изгубена от Путин. Защото, на него му е все едно колко хора, включително руснаци, загиват в тази война. Обикновено всяка нормална държава би изчислявала победата или поражението от гледна точка на гибелта на хората, а за Путин този фактор не съществува и, освен това, разрушенията са на територията на Украйна.
Затова от гледна точка на обикновения руснак, засега всичко е нормално. Той въобще не чувства последиците от тази война, не я вижда.

Превод: Faktor.bg