De Profundis: България – с Русия по наклонената плоскост

Виждаме как кремълското влияние в българските служби просто намира нови и нови форми, а оттам и цялото българско общество продължава да е заложник на руския интерес

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

И като заваля дъжд, та цяла неделя…..Е, фигуративно казано, но дъждът от новини май наистина започна още с формалното начало на есента, преди в България да е свършило циганското лято. 
Първо всъщност попръска дъждец с изгонването на нова порция руски шпиони, този път маскирани като свещенослужители. Начело на руското змийско гнездо в София се оказа някой си архимандрит Вассиан Змеев. Много подходящо име си е избрал човекът. Или са му го избрали в КГБ. Те може и да са пълен провал в черните дела, които вършат, но поне на конспиративните имена са майстори – твърде отдавна практикуват този занаят. 
Та въпросният Змеев, както се разбира, е широко известен, поне в софийските черковни кръгове, най-малкото като откровен руски агент на влияние. Което винаги означава - влияние, насочено 

против интересите на България

 А и на други балкански държави, стана ясно, след като бракята македонци му резнаха квитанцията, дори преди смелите български контраразузнавачи от ДАНС да съберат багажа на Змеев и Ко и тържествено да ги изпроводят до границата. 

Много хубава беше руската реакция по този повод и адски смешна. Марийка Захарова веднага заяви, че Русия е „възмутена и шокирана“ от експулсирането на свещеници от Руската православна църква от България. 
Това, първо, е лъжа, на фона на факта, че не свещеници от РПЦ са изгонени заради свещеническата им дейност, а шпиони от КГБ или както сега там се нарича това ведомство. И второ – тук имаме сериозно преиграване на реакцията на фона на факта, че целият свят е наистина „възмутен и шокиран“ от престъпната руска война срещу Украйна, в която Кремъл безогледно избива мирни хора, а ние мирно и кротко само изритваме неколцина мръсници по г…за, за да не продължават да вредят на страната ни.   
 
Въпрос със силно понижена трудност е обаче защо това сториха първо македонците и то след като е практически сигурно, че информацията, подадена до тях за шпионската дейност на Змеев от партньорските спецслужби, е подадена по същото време и до нас. Но те реагираха, ние – не. Ами ясно е - България в този си вид и с назначените лично от президента Румен Радев шефове на специални служби, е много по-обвързана с руските пипала, отколкото дори Македония и тук по-успешно се реализират хибридните ходове на Кремъл. 
Е, за съжаление, Българската православна църква е сериозна част от това обвързване. Не, че този факт не е отдавна известен, но бе допълнително потвърден с демонстративната литургия, която софийският митрополит Поликарп отслужи заедно с Васиан Змеев, след като шпионинът вече беше публично разкрит и му беше забранено да влиза в Македония. 
И тъкмо по този повод човек да си помисли, че подобно обвързване на българската църква с руския интерес е не просто срамно и недопустимо, но няма да ни се размине просто така, а ще има и други сериозни последствия оттук нататък, ето, че последствията заваляха. Затова казах, че изгонването на шпионите е само дъждец, който попръска - защото бурята, която върви след него, едва започва.
 
Както винаги в подобни случаи, оказва се, че крушката с руската връзка на БПЦ има дълга и дебела опашка – темата около собствеността на църквата „Свети Николай Мирликийски“ в София, известна като Руската църква. Оказва се, че руското посолство има някакъв нотариален акт за собственост на църквата от 1997 година. 
Доколко този документ е законен и валиден, тепърва ще трябва да стане ясно. Но нейно дипломатическо нищожество Елеонора Митрофанова побърза за пореден път да се възползва от възможността да се изгаври с България, като размаха въпросния нотариален акт и заяви, че поради неговото съществуване тя има право да затвори църквата, независимо от всички други обстоятелства. И няма да се съобразява нито с решенията на българската държава, нито с решенията на Българската православна църква, а само и единствено с тези на Руската православна църква по темата за отварянето. 
Това, струва ми се, е поредният повод генерал-губернатор 

Митрофанова също да бъде изритана от страната,

 но засега няма индикации, че и този път ще се случи. А, в края на краищата, ние, в собствената си страна, насред собствената си столица, се оказваме за пореден път заложници на Кремъл. В момента трябва да седим и да чакаме РПЦ, начело с генерала от КГБ и с патриаршески псевдоним Кирил, да вземе решение по тема, която ни засяга пряко. 
Ами по традицията от приказките, да изпроводим две красиви български моми на змея Кирил, та да стоплят сърцето му и решението да е в наша полза. Или светиня му предпочита момчета? Не ми е работа да знам, затова и не знам – но някак трябва да го умилостивим. Явно съвсем не държи влага онзи зашеметяващ поклон до земи, който вицепрезидентът Илиана Йотова му стори преди време с цел да целуне кървавата ръчичка, с която този тип сега благославя руските престъпления в Украйна. 

Така де, мисълта ми е, че руснаците са майстори да създават и поддържат хаос и напрежение от нищо. Те покрай МОЧА, за който нямат документ за собственост, сътвориха истинска десетилетна сага, представям си сега с Руската църква какво ще стане. А още повече си представям каква драма би могла да се развие около огромния комплекс „Камчия“ край Варна. Или покрай онези 300 – 400 хиляди имота, които руснаци са изкупили в България. 

Момчета и момичета, да се освестим малко, а? Тези типове Европейският съюз не ги пуска вече на своя територия с личните им автомобили, ние им продаваме имоти тук и се радваме, че печелим от това. Не печелим – който има работа с руснаци, винаги губи, рано или късно, материално или духовно.
Но подобни опасения пораждат и някои чисто вътрешни събития в България, свързани с валящите напоследък новини. 

Константин Бачийски е издигнат от ПП за кандидат кмет на Бургас. Това веднага породи излишно всъщност напрежение вътре в коалицията ПП – ДБ и изглежда ще доведе до пропукване на системата за общи кметски кандидатури. Но прави изглеждат в този случай ДБ, като казват, че Бачийски не е подходящ, защото той не подкрепи избора на кабинета Денков – Габриел, а също и предоставянето на военна помощ за Украйна. 
Да, това са очевидни действия на 

гнила ябълка във върхушката на ПП,

 но, вместо да се освободят от нея, за да не прехвърля гнилите си идеи сред другите, те ще го правят кмет и то на Бургас. Ами там е руският „Лукойл“, дали Бачийски в отношенията с тази компания ще предприема като кмет действия в полза на общината и на българската държава или ще се сговори с руснаците и ще играе по сверката им. И не се ли страхувате, че утре той може да предаде на руснаците с истински нотариален акт друга голяма територия, подобна на „Камчия“, за да има откъде те по-спокойно да вършат черните си дела. 
Не точно по този начин, но не по-малко тревожно продължава да е положението в София, където пак ПП и ДБ издигнаха неприемлив за нормално мислещите хора кандидат за кмет. Васил Терзиев може да е много добро момче сам по себе си, не знам, но, както партиите, така и той лично, би трябвало да разберат, че темата за уж невидимото влияние на комунистическата ДС продължава да е чувствителна за българското общество и не бива да се подхожда към нея по този нелеп начин. 
А какво да кажем за назначаването от ПП на Бойко Рашков за шеф на парламентарната комисия за контрол на специалните служби. Не знам с какво този човек държи някои от шефовете на партията, вероятно трябва здраво да ги е 

стиснал за топките

 Защото аз ако имах църква, този тип не бих го пуснал в църковния двор, а те управител на църковните имоти го правят. 
Ами няма да станат така нещата. Така нещата само ще продължат да си вървят по наклонената плоскост, защото виждаме как руското влияние в българските служби просто намира нови и нови форми. А оттам и цялото българско общество продължава да е заложник на руския интерес, продължава да е жертва на хибридната война на Русия срещу нормалния свят.