De Profundis: Българските управляващи лъжат, после лъжат, че не лъжат, а след това лъжат, че не лъжат, докато лъжат…

Всеки човек или партия, които днес подкрепят Русия, включително като мълчат или избягват да говорят по руската тема, не са читави, те ще носят беди на България, за тях не бива да се гласува

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Лъжат. Лъжат, че не лъжат. Лъжат, че не лъжат, докато лъжат. Лъжат, че не лъжат, докато лъжат, че не лъжат, без изобщо да им пука, че лъжат. И прочие гнусни лъжи. 
Писна ми от гълъби, гълъбици и техния главен гълъбар. Писна ми от безсрамния начин, по който тези типове продължават да разиграват цялата срамна история около газа и опита им за пореден път 

да натикат България в лапите на Русия
 
Светът, нормалният свят, към който уж принадлежим, в момента прави обратното - гледа да отдалечи от себе си възможно най-далече тези престъпни лапи и да остави руската империя да се кисне в собствения си мръсен, кървав сос. Въвеждат се забрани за търговия с руски енергийни и други суровини, чрез визовия режим се ограничава до край достъпа до някои европейски страни на руски граждани изобщо, налагат се санкции и се изолират от международната общност държави, които продължават да поддържат ефективни икономически и други отношения с Русия. 

А ние, европейска и натовска България, в лицето на нашите управляващи, сме робски коленичили на килимчето и чакаме от „Газпром“ писмо с подаръци за новия отоплителен сезон. Жаждаме „Газпром“ да заяви, че новото българско управление, щото е най-прекрасното проруско управление на света, да-а-а-ава му се га-а-а-а-з в неограничени количеств-а-а-а-а, и на цени-и-и-и-и, колкото то самото пожелае да плаща-а-а-а-а. 
Това писмо от умрял - „Газпром“, макар още да не го знаят или да не го признават всички, е вече напълно мъртва организация - може да го дочакаме, може да не го дочакаме. Но няма значение, каквото и да стане, резултатът ще е само още 

по-дълбоко закопаване на милата ни Родина в ямата на българо-руската продажност
 
А нещата можеха и трябваше да са съвършено различни. Досега например България би трябвало да започне съдебна процедура срещу руснаците заради грубото нарушаване от тяхна страна на съществуващия договор, като за целта поискаме и допълнителна правна помощ от Брюксел. 
Можеше също да станем инициатор за среща на всички европейски страни, на които „Газпром“ безцеремонно врътна кранчето, среща, където да се координират и други ответни мерки срещу руската газова машина, която има сериозна роля в руската хибридна война срещу света.     
Вместо това, гълъбарят разпореди и проскубаните български гълъби тревожно загукаха как всъщност ние сме спрели доставките от „Газпром“, така че сме обречени руснаците да ни осъдят в Арбитражния съд. Това е най-тъпото нещо, което съм чувал. Може, някой некадърен юрист ако се хване, може и да загуби подобно дело. Но не виждам как който и да било съд би приел за редно едностранно, под формата на изнудване, да се променят условията за плащане по текущ договор, както стори „Газпром“.  
Както знаем, и много други газови неща би могло да свърши в полза на България това жалко сегашно правителство, ако би поискало. И ако не беше толкова продажно. И ако не беше толкова некадърно. И ако не козируваше на кукловода си Румен Радев, а залагаше на собствената си съвест и морал, ако има поне малко останали такива, тоест, да работи наистина за хората и обществото в България. 
Можеше служебното правителство веднага да вземе седемте танкера с газ, можеше да не поставя изкуствени спирачки пред пускането в експлоатация на газовата връзка с Комотини, можеше да провери дали случайно не можем да си купим газ от Кипър, Израел, Норвегия и други. Всички знаят за какво можене става дума, а на мен вече ми втръсна да изброявам тези неща.

Какво виждаме реално да се случва обаче? Вместо газовата тема - и, още по-важно, отношенията ни с Русия изобщо - да се превърне в истинската основна тема на предизборната кампания и от партийните позиции по тези въпроси хората да се ориентират кои са добрите и кои са лошите в българската политика, всичко това се замита под килима. 
И за да е замитането по-лесно, за да се шашнат избирателите и да не знаят за кое първо да мислят, излиза напетата президентска кукличка, наречена Слави Трифонов, или ИТН я наречете, все едно, и за пореден път размътва водата с изключително глупава, безсмислена, а и невъзможна за реализация идея - да се проведе референдум за превръщането на България в президентска република. 
Нещо като: Извънземните да влязат, а ако ги няма - ще ги почакаме! 
Единственият опит за аргумент в защита на споменатия референдум, който чух от устата на някой от Славчовите херои, гласеше - ако България вече беше президентска република, Бойко Борисов нямаше да управлява толкова дълго. 
Аргумент, трябва да отбележа, граждани, 

изключително тъп

 Дори не мога да си представя как някой ще го измисли и ще реши да се излага с него публично. 
Защото ако България беше президентска република, Бойко Борисов най-вероятно щеше дълго време да бъде начело на страната именно като президент. И щеше да има още повече възможности да командори, отколкото имаше през своите премиерски години. Години, впрочем, през които активно го подкрепяха и с надежда гласуваха за него много от онези, които сега активно го плюят. 
Мислите ли, че тогава нямаше да гласувате за него и да го изберете за президент, а, политически врътковци?

Да, то дори на Румен Радев, който няма и наполовина бойковата харизма, някои миналата година ръка му целуваха публично, а сега се хапят по гảзот и се чудят как да си измият лицето. Ами с гảсот, бе, с рускиот гас. /Благодаря на братята македонци за чудесните възможности, които македонският език дава!/
Но факт е,  че Радев има реални дългосрочни амбиции, а и се намира в доста добра позиция. Ако номерът с президентската република не мине, той ще отрече, че е поръчал тази инициатива и всичко ще си остане за сметка на ИТН. Ако по някакъв начин номерът мине, Радев ще измисли врътка, че да разиграе и той цирка, сътворен от Путин с мандатността в неговата „президентска република“. Нали се сещате - дето се менкаха с верния слуга Медведев, докато стана съвсем неприлично.  
Ако сте забравили историята, има един класически неприличен виц за илюстрация. Путин си седи на креслото със свалени гащи, Марийка Захарова, която той и в живота ласкаво нарича „пияната курва“, е на колене и го обслужва отпред, а зад нея се бъхти Дмитрий Медведев. По едно време гимнастиката му натежава и вика: „Владимир Владимирович, да се сменим, а?“ „Ами сменете се, де!“ - отвръща невъзмутимо Владимирович. 
Та, предполагам, горе-долу така си представят промените в президентската република и нашенските кандидати за славата, начело с Румен Радев. 

Но аз се увлякох, всъщност започнах темата, не за да обсъждам късокраката и слабоумна идея на Радев, Слави и Ко, а да бия камбаната, че това всъщност е

 мюре, фалшива патица, която се използва за примамка

 Или, в нашия случай, за отвличане на вниманието на публиката от истинските въпроси - тези, свързани с комплексните отношения на България с Русия и предателската за българските национални интереси политика, която води сегашното управление, начело с президента Румен Радев. 
Запомнете това, граждани - който човек или партия днес подкрепят Русия по какъвто и да било начин, включително като мълчат или избягват да говорят по руската тема, не са читави, те ще носят беди на България, за тях не бива да се гласува.