De Profundis: Доказано – коронавирусът не ни спасява от безумията на политиците

Ще можем ли да си сравняваме Путин с Хитлер или покрай любовта към Сталин и това е вече забранено

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Ей, това политиците са ужасна пасмина, дори по време на коронавирус. 
Да вземем например Корнелия Нинова. 
Или да не я взимаме, а? Твърде лесна мишена е, отегчително е да се обясняват за нея неща, които всички виждат да прави и чуват да говори със собствената си уста. Прости ми, Боже, ама тя после и яде с нея – щото няма откъде другаде, нали. Дали я мие често със сапун и вода, така че да унищожи вирусите на простотията и злобата, които носи или вече не ѝ пука, защото така или иначе ги е погълнала? 

Голяма зараза е това левичарството, 

колкото и псевдо левичарство да е то специално в случая с Нинова. Но в много други случаи не е псевдо, а искрено, просто отвътре им идва на разни хора. 
Онзи ден четох мъдростите на един италианец от Рим, дето съвсем искрено си вярва: „В другите европейски страни печатат пари и ги раздават на хората, а тук нищо не ни дават, държат ни затворени два месеца и вече умираме от глад”. 
Той или не знае изобщо за инфлационните времена в Италия, или е забравил за тях. Тогава правителствата в Рим се сменяха през 4-6 месеца, а банкнотата от 1 000 лири се равняваше на дребни стотинки, дори при размяна срещу жалкия български лев от времето на социализма. 
И очевидно не му пука на този човек за железния икономически закон - ако днес една държава печата пари и ги раздава на калпак, то утре хората ще трябва да си ядат калпака. Но няма да могат да си го позволят, защото той ще струва милиарди, а на тях правителството, като не смогва с тиража на хартийките, ще им подхвърля само жалки милиони. 
Та и наша Нинова, барабар Петко с римляните, настоява българската държава, за да води ефективна икономическа борба с коронавируса и да облекчи тежкото положение на българите, да им раздава пари безвъзмездно. Но не уточнява дали трябва да им се дават парите всеки ден, веднъж седмично или на месец. И, съзнателно или не, пропуска да добави вечния ляв рефрен - че трябва да се раздават парите само на хора бедни и социално слаби, защото разните чорбаджии-изедници си имат, нали, нищо, че сега и те са обеднели покрай вируса.  
От друга страна, ако самата Нинова е загърбила този водещ социалистически принцип и настоява пари наистина да се раздават на калпак, аз пък имам по-гениална идея - защо не опростим нещата, като с декрет обявим всичко по магазините за напълно безплатно за всички през срока на извънредното положение? А? 

Ето как социализмът може реално да победи

 в една отделно взета държава. 
Да победи здравия разум, имам предвид. 
Но има и други начини да се победи разумът, даже това вече е направено, като чета идеята на министъра на туризма Ангелкова. Насред пика на епидемията, таз девойка се виком провикна и за кой ли път, настоя да спасим българския туризъм, като…..махнем визите за руски и турски туристи. 
Не обичам да коментирам физиологичните особености на хората, за които пиша, но в случая не ги коментирам, а обосновавам собствено мнение – според мен заради антропологията на главата й, тоест, дългото разстояние между предната и задната част на мозък, той може да не успява да действа като едно цяло. Двете части не се свързват навреме, затова в главата ѝ не съгласуват истински разумни реакции – и когато отпред се роди лоша идея, отзад идва одобрителна реакция, вместо негативна. И обратно. 
Горката! Толкова години е министър на туризма и още не е разбрала, че от Турция туристи в България не идват, защото те си имат собствени морета, хотели и плажове, много по-хубави от нашите, по-евтини и с по-добро обслужване. 
Но сещаме се ние къде е заровено кучето. Този път Ангелкова е сложила турските туристи в същото изречение за баланс на руските, отпадането на чиито визи е неин приоритет от години. И как не се намери един умен човек да обясни на тая…..така, де, наречете си я сами, че руските туристи не са най-важния дерт за българския туризъм, дори напротив, 

снижават качеството му и създават редица проблеми
 
Е, или никой не ѝ е обяснил и тя затова не е разбрала, или има задача да не е разбрала и постоянно да върти в главата на българското общество тирбушона с внушението, че трябва винаги да мислим за доброто на руснаците, нищо, че от тях виждаме само зло.
От същата русолюбива пасмина очевидно произхожда и другарката Теменужка. Тя пък където седне и стане, само за АЕЦ „Белене” говори. Май малко ѝ дойде китайският вирус като невидим убиец, иска да ни докара и руски. 
Разбира се, възниква и въпросът за отговорността на премиера Борисов по темата за тези две неизтощими в руска полза другарки. Те не са внезапно явление от днес или вчера, така че очевидно той ги насърчава, щом не ги уволнява. 

А историята показва, че такова насърчение рано или късно се обръща срещу този, който го практикува и то по два начина. Единият е чрез реакцията на самите българи, които, няма-няма, но в даден момент се усещат, че не е хубаво да отидат чак докрай в ролята си на руски подлоги. 
Другият – самите руснаци пък, след като използват човека с услугите чак докрай, не просто го зарязват, а го наказват - задето е правил сделка с тях, задето е служил вярно, задето не е служил с любов, както би могъл, а само от корист…..
Или просто защото руснаците принципно така правят, това е единственото отношение, което открай време имат към слугинажа си.  
Искате доказателства ли? Ами какво по-добро доказателство от факта, че те опитват да се отнасят така дори към хора и народи, които не са им слуги, а само имат собствено мнение, различно от руското. 
Ето поне две последни - наистина невероятни, но и невероятно опасни - смехории в това направление. 
Първото е законопроектът, разработен от Елена Ямполская, председател на комисията по култура в руската Дума. Според информацията на ТАСС, той забранява „публични изказвания и публикации, приравняващи действията на съветското ръководство и войници по времето на Втората световна война с действията на ръководството и войниците на нацистка Германия”. 
Ами да, сега като се замисля, наистина не могат – и не бива - да се приравняват. 
Трябва да се признае приоритетът на сталинския социализъм във всяко отношение спрямо хитлеровия национал-социализъм, включително по отношение изконно социалистически деяния като отнемане на собствеността, държавно управление на икономиката, терор на собствения народ и други.  
Сталин например никога не се е готвил да нападне великия Съветския съюз, само жалки страни като Полша, Финландия, Литва, Латвия, Естония, а чак после - Германия и цяла Европа. Това не е равно, различно е – и по мащаб, и по смисъл. 
Също, не Хитлер е създал концлагерите, а Ленин. Сталин обаче ги развива в системата ГУЛАГ - много по-жестока, безмилостна и ефективна от немските лагери. Те са като детска игра пред месомелачката, сътворена от вожда и учителя на собствения му народ, така че как ще го приравняваме и по тази линия. 
Освен това, на мен цитираният откъс от законопроекта на руската девушка не ми е достатъчен. Искам да разбера още - можем ли да продължим 

да си сравняваме Путин с Хитлер

 или покрай любовта към Сталин и това е вече забранено. 
Защото например по повод разчистването на коня и маршал Конев от центъра на Прага, министърът на отбраната Сергей Шойгу се възбуди и призова с писмо Следствения комитет на Русия да вземе мерки. Шойгу пише на шефа му Александър Бастрикин да разгледа въпроса „за търсене на наказателна отговорност от представители на властите на някои чужди страни, взели решения за разрушаване на паметници на загинали съветски граждани”. 
Подобно писмо, колкото и да е тъпо, е напълно законно, след като на 7 април Путин подписа промени в Наказателния кодекс на Русия, които предвиждат до 5 години затвор за подобно действие. 
В писмото на Шойгу има много притеснителни оттенъци обаче. Да оставим настрани факта, че никой никъде не „разрушава” паметници на съветските окупатори, а само ги демонтира и премества на подходящо място – в склада, където се помещава бунището на историята. Или темата за това как руските власти ще търсят наказателна отговорност от властите на суверенни други страни, независимо дали са духнали под опашката на Конев или са извършили нещо още по-фатално. 
Ще им пратят призовки, ония ще се предадат доброволно, а нашите ще им въздадат правосъдие, така ли?
Или ще го направят по познатия маниер, както веднага демонстрира самият Шойгу. Защото явно, докато пише споменатото писмо с едната ръка, с другата той подписва вътрешна армейска  заповед проблемът с гадните чужди власти да се реши от смелите убийци на ГРУ. И няколко такива спешно се прехвърлят в Прага за наказателна операция. 
Макар те пак да се провалиха с гръм и трясък, това даде повод за нови възпаления в Русия и опит да се обясни на света, че всички други са лоши. Така че пак видяхме как другарката Мария Захарова изпада в делириум, нарича арестуването на руските убийци „провокация” и заплашва чешките политици със „сериозни последствия”. 
Няма край тази руска наглост, граждани! Не я укротява дори мощно средство като коронавируса и, вместо да се занимават с ужаса в собствената си къща, москалите продължават да гледат през плета на съседа и да му се месят в делата.  
Няма озаптяване това чудо!