De Profundis: Китайският план за спасяване на Русия няма да спаси Русия

По-голямата част от света вече не им се връзва на москалите, останаха им верни само папагали като нашенските русофили – Радев, БСП и другите, които, когато и да ги пратиш на екскурзия в мъртвите сибирски полета, винаги ще е късно

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Китай ще спасява световния мир в Украйна с план от 12 точки. 
Напънала се планината и родила мишка. Не знам дали тази поговорка е китайска, но тя съвършено точно описва истинската стойност на политическите мераци на Пекин утре да се събуди в ролята на главен световен миролюбец и да грабне Нобеловата награда из под носа на Зеленски. 
Ех, мечти – колко трудно се формулират, а колко лесно ги съсипват разни хлевоусти коментатори. 

„Можеха да спрат още на първата точка“ – коментира китайските усилия Джейк Съливан, съветник по въпросите на сигурността на президента Джо Байдън. 
Логично, първата точка от великия план е „зачитане суверенитета на всички страни“ и – да, тя е условие, което Русия трябва непременно да изпълни, като се изтегли изцяло от украинска земя, включително от Крим, за да има каквито и да било разговори по-нататък. Защото даже китайците знаят, че точно Русия безцеремонно нахлу в Украйна, а не обратно, че Русия не зачита украинския суверенитет, а трябва веднага да започне да го зачита. 
Знаят, но се правят на неразбрали. Ако съдим по следващите точки, не точно това имат предвид и не точно заради това излизат със своя „мирен план“. Тяхната идея, кой знае защо, е насочена към обратното – да спасят Русия, да накарат светът да зачита нейния суверенитет, като я остави на мира да си спечели войната. Да, щом започнем да четем 

плана на китайката, 

така излиза.
Макар да звучат различно една от друга, следващите точки са прицелени в една и съща мишена, доколкото смисълът им е еднакъв: „Светът да свали санкциите срещу Русия, щото много я мъчат!“ После: „Спрете най-после с гадните санкции, в мирния свят не се прави така!“ След това: „Ако не махнете санкциите срещу Русия, Путин няма как да се разгърне и да спре войната в момента, когато реши да я спре!“ А заедно пък всички китайски точки могат да се разчетат като призив: „Не само санкциите трябва да се махнат, но и Украйна да вземе да клекне на руснаците най-после, че да настане мир и братска обич по света!“

Прекрасен китайски план, няма що. Умен и съдържателен. Сигурен съм, че под него би се подписал дори българският президент Румен Радев. Така че разбираемо руснаците, в лицето на говорителя Дмитрий Песков, побързаха да заявят, че планът трябва да бъде „задълбочено анализиран“ и Кремъл вече го разглежда с „голямо внимание“. 
Ами да, и аз да бях на тяхно място, и аз внимателно щях да го разглеждам, за да го разбера. Ако си тъп като кремълски галош, няма друг начин. Щото иначе за нормалния разум китайският план е ясен още на първо четене. 
Тц, и този път няма да им стане 

играта на китайците с Нобел-а за мир
 
Обаче като се вгледах добре, граждани, забелязах, че покрай тази история нещо ми се губи и то е – малко китайска мъдрост и далновидност. Къде отлетя онзи древен талант ла се управлява векове наред Поднебесната, като се вижда червеният жребец, скрит в бялата кобила? 

Запитах се, защо комунистическата китайска империя не може да роди нов Конфуций и Лао Дзъ, които да разберат елементарното – че стратегическият интерес на Китай е агресивната Русия на северната му граница да се разпадне на малки парчета, с които ще се работи много по-лесно и ефективно, отколкото с големия, подъл, имперски амбициран Кремъл. Затова, вместо да опитва под маската на миролюбец да помага на пропадащата в Ада Русия, добре би било Китай да направи обратното - да помогне на Украйна за победата, например да гласува в ООН против мръсната война на Москва, да се откаже от плановете си да помага на руските убийци с оръжие, да окаже натиск по своя линия върху Путин за цялостно и безвъзвратно изтегляне от Украйна. 
Запитах се - защо ли комунистически Китай не прави всички тези разумни и полезни за световния мир стъпки и разбрах, че всъщност не се питам, а си отговарям чрез този въпрос. 
Защото кога и 

в кой свят комунизмът е родил просперираща държава,

 в която хората живеят доволни и щастливи, по света я уважават и зачитат заради нейната умна и морална позиция, заради реалната, а не измислената тежест в международните дела, не заради нейните оръжия и непредсказуеми лудости. Няма такава комунистическа държава. Защо очакваме Китай да бъде изключение – само заради опита в последните десетилетия да мимикрира икономически и да се прави на капиталист ли. 
Не знам, като гледам поведението на Пекин напоследък - с ескалиращата военна заплаха срещу Тайван, с позициите по различни световни теми, сега с „мирния план“ за Украйна, имам чувството, че икономическата мимикрия в страната започва да изчерпва политическото търпение на висшето китайско комунистическо ръководство. И нищо чудно то скоро да поиска по-голям дял от печалбата на назначените китайски „бизнесмени“, които тънат в разкош, вместо в партийна скромност. А после и цялата печалба да си поиска.
Да кажем отсега и съвсем ясно – каквито и ходове да предприеме, Китай няма да спаси Русия от зловещо поражение, след което москалите, воглаве с кумира си Путин, ще бъдат изритани право там, където се чува само плач и скърцане със зъби. 
Още по-малко пък другите руски съюзници ще спасят Кремъл от срутване. Преброихме пълната колекция от кремълски зайци на последния вот в ООН, когато гласуваха против резолюцията за изтегляне на Русия от Украйна. Освен самата Русия и вечното руско магаре Беларус, в списъка с противниците на изтеглянето са Северна Корея, Мали, Никарагуа, Сирия и Еритрея. Да, все напредничави страни, в които хората добруват и са дарени от Господ с разум, добра воля, тежест в международните дела и талант за творчество и развитие.
 
Да му е честита на Путин подкрепата на цялата тази прогресивна световна общественост!
Въпреки всичко обаче, Путин като навит с пружина продължава да бълнува за победата на руското оръжие и как ще накаже лошия Запад, дето, видите ли колко противно – не продава оръжията си на Украйна, а направо ги подарява. С което всъщност става истински съ-участник в конфликта. Виж, ако ги продаваше, нямаше да е съ-участник, а обикновен търговец на смърт.
Очевидно мозъкът на Путин е така устроен, та изобщо не може да разбере как така някой ще прави нещо, без да извлече пряка полза от него, как ще го прави не заради пари, власт или други печалби, а заради такива несъществуващи в руския свят неща като принципи, морал, свобода, истина, човешки права. 

За подобни тежки медицински случаи на умствена и морална повреда, граждани, има една прекрасна руска дума – сумашедший, в превод – луд, отдалечил се от ума, „сошëл с ума“. 
Да, Путин е луд, а лудостта му е следствие от 

конкретна болест – руската бесовщина,

 изтънко и подробно описана от Достоевски. Както и друг път съм казвал, в подобни случаи, за да не се мъчи животното и да се спасят всички други от зараза с бяс, има само едно лечение и то е еднократно и окончателно. 
Сигурен съм, че, както прогнозира онзи ден и украинският президент Зеленски, това лечение неизбежно ще споходи Путин. Ще го излекуват самите негови хранени хора, защото е твърде голяма заплаха за самите тях. Вместо да си харчат крадените пари, те вече очакват да бъдат изправени пред международен съд, обвинени в геноцид, военни и други престъпления, за които се полагат конкретни наказания. А в затвора не можеш да харчиш на воля – колкото и затворите на гнилия Запад да са слаба работа пред руските каторги от ГУЛАГ. 
Да, в руските висши кръгове май остават все по-малко откровените глупаци като бившия президент Медведев, сега зам.-председател на руския Съвет за сигурност, които подтичват край Путин и подвикват грозни заплахи към Запада. Скоро например Медведев авторитетно обясни, че Русия трябва да оттласне по-далеч от себе си границите на Полша, през които струи заплахата на Запада. 
Ами да, типично за един кретен да не се сети, че като превземе Полша, Русия ще започне да усеща заплаха от Запада през границата на Германия. Тогава ще трябва и нея да превземе. А ако превземе и Германия…..
Така де, нали ви казах – пълен кретен.
Тоя същият пак дрънка и заплахата с ядреното оръжие, като мъдро заяви, че оръжейните доставки на Запада за Украйна „създават риск от глобална ядрена катастрофа“. 
Винаги съм се чудил, граждани, как някои хора да говорят така, сякаш Вселената ще се самосезира по даден въпрос, а техният гъз, нищо, че е насран, си остава чистичък. Та в случая - Медведев не казва директно, че помощта на Запада за Украйна може да скъса слабите нерви на Русия и тя да посегне към ракетите, което да доведе до  катастрофа. Не, според него катастрофата ще се случи от самосебе си, само заради вината на Запада и Русия няма да има никакво отношение. 

Гиди елементарни комунистически пропагандисти! 

Но, слава, Богу, по-голямата част от света вече не им се връзва на москалите, останаха им верни само такива папагали като нашенските русофили – Радев, БСП и другите, които, когато и да ги пратиш на екскурзия в мъртвите сибирски полета, винаги ще е късно.