Дерзайте! Ръчкайте „оня гибелен гняв" на Слави Трифонов

И не се чудете на безбройни беди и фокуси със зайци

Светослав Пинтев   

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пожали лидера на ИТН Слави Трифонов и го посъветва сам да стане премиер, за да овладее положението. Спомена даже, че ще извади депутатите си, за да направи кворума по–поносим.  Каква загриженост…
ДПС и те изговориха чрез гласа на неповторимия Данчо Цонев: „Може да подкрепим някои политики на новия кабинет“. Той лично щял за пледира против новото правителство, ама колегите… 
 БСП ще подкрепи кабинета, това е ясно. 

 Блеснали са житата за борба със статуквото 

Феновете на градската десница пък са обидени, че не харесват техните любимци от служебния кабинет на Радев за министри. 
„Кога станаха маймуни, кога им почервеня … знамето?“, пита се мъдрият български народ, не можейки да повярва, че единствената формация, която действително може да е нормална алтернатива на статуквото, върви по този хлъзгав път, който навремето се оказа блато и погълна НДСВ.
  Умни и красиви, грозни и плешиви, всички те се подиграват масово на кандидата за премиер на „Има такъв народ“ Пламен Николов, че продавал шнорхели. 
Градските десни, незнайно защо, са фенове  и на президента Радев и изпълнителите на поръчките му,  затова енергично одобряват  друг вид продажби - на самолетни билети. Това може, благородно е, тях ги е продавал сегашният служебен министър на финансите Асен Василев, когото виждат като 
 
бял и добър меринджей

 Той непременно трябва да раздава порциите. Като ги чопне например от бюджета за строителството на АМ “Хемус“ и обяви, че е натрупал за два месеца чутовен излишък. 
Никой не се трогва, дето  бившите му датски  съдружници го обвиняват, че е продал техен интелектуален продукт на комунистически Китай. И не, не ги е осъдил точно…
Започвам да разбирам защо Слави си криеше премиера, а сега си крие и министрите.  И защо показва зъби… Иначе ще му разстрелят зайците преди още да ги е  извадил от цилиндъра,   

с приятелски огън

 Още преди това „Демократична България“ и ИСБНИ изведнъж заявиха, че трябва да бъде подписано споразумение за основите приоритети на бъдещото правителство. Беше кристално ясно, че това няма да се приеме, ако е подхвърлено първо в публичното пространство като условие. Не и от Трифонов;
Съпредседателят на ДБ Христо Иванов настоя: „ИТН трябва да гарантира, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат държани настрана от управлението“. Постигна, разбира се, обратен ефект.
„Водите страната към следващи избори“, реагира председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов  от парламентарната трибуна:
 "Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате това. Още по-изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко, го правите. Ако продължавате така, това се случи – вие ще сте виновни".
 Дойдохме си на думата.
Най-изумителното е, че Слави с лекота си 

намери виновник при евентуален провал

 на предложеното от ИТН правителство. И ще излезе без много щети от тази ситуация.
Не е лошо партиите на протеста да погледнат и към психологическите аспекти на преговорите, когато опитват да оказват натиск, но ще стигнем и до там по-долу.
 „Днес – това е само един от дните, които трябва да изживеем. Но какво ще се случи в бъдещите дни, това ще зависи само от това, което направим днес“, казваше  Ърнест Хемингуей. 
А за България това днес е на дневен ред. Като бъдещите дни не изглеждат никак розови, защото порозовелите Мая и Корнелия искат повечето пари в държавата да отидат за пенсии.

Няма такава държава, 

която да удържи под натиска на подобен популизъм. И хората, които бяха кръстили така партията си, би следвало да го разбират.
 Вероятно този ден Х, който ще определи бъдещите ни дни, ще е в първата декада на месеца, наречен на първия римски император Октавиан Цезар Август. Което е леко смущаващо, ако вярваме на знаците свише и символите. 
Но да не гадаем по вътрешностите на животни и лакомията на кокошките, както са правели древните.

Румен Радев не е осиновеният син на Гай Юли Цезар,

в края на краищата. Да не го подозираме  засега в цезаризъм, както викаха на стремежа на военните към абсолютната върховна власт в някогашния СССР.
То и Трифонов е от Учиндол уж, не е пряк потомък на богинята Венера и Гай Юлий Цезар, поне не е известно. 
Ама  цезароцентизъм никак не му липсва. Издаде  петнадесетия си албум  Vox pópuli vox Déi („Глас народен — глас божи“) със своя образ като император, 

с венец на високото чело

Даже  продавали  лика му като сувенир във Вечния град. Така разправят нашенци, сблъскали се с този търговски  феномен.  Сигурно продавачите лъжат туристите, че това е владетелят –варварин  Максимин I Тракиец  (22 март 235 – април 238 г.) Той също е роден в земите, които днес наричаме Северозападна България, между другото.
Представяте ли си 

Слави и Радев да управляват като тандем?

50 на 50. Не е възможно. Тази опция пропадна, след като ИТН  оголи зъби и каза това-онова за служебни министри.
В древния Рим е имало много цезари-съвладетели, но у вас това е напълно изключено. Голямо им е егото на нашите, с вселенски размери. По-голямо от това на Цезар, Помпей, Клеопатра, Марк Антоний, Август,  Лепид, даже взети заедно.
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, като един Цицерон в Сената, каза пред депутатите:
 "Ние не можем да гласуваме за някакви 

зайци, извадени от цилиндър!" 

Така де, да бяхме избрали Астор и асистентките му за първа политическа сила, да гласуваме и за такива зайци. (Само да не дам акъл на някой кукловод за такъв проект-б.а )  
Наистина е много е важно за десните да не се хванат на подобен фокус, организиран незнайно от кого.
От лорд Волдемор, да кажем. Между другото, представям си го точно 

като министър Бойко Рашков,

но с черна пелерина върху костюма. ДБ всъщност се разбират чудесно с него, може да им хареса. Явно хич  не им пука, че ще отблъснат десетки хиляди евентуални избиратели с това поведение. А не е лошо да си мислят по този въпрос, защото кабинет на ИТН може и да няма и изборите отново ще почукат на вратата. Колкото и да е необходим кабинет, колкото и да го искат всички, дори самите те тайно да го желаят неистово и  да гласуват за него с две ръце и две карти, той може да бъде торпилиран от самия Слави. С лекота. 
Да не забравяме, че новото правителството зависи основно от Трифонов, после от останалите играчи. А неговите представи за чест могат да взривят всичко.

Ако десницата го дразни…

Или си даде сметка, че левицата иска невъзможното, че може да го докара до съдбата на Жан Виденов, срещу когото бунеше народа с песента „Пътнико виден, пътнико off…“ Ще е печално за него някой да запее по площадите: „Пътнико Трифон…, пътнико off“…
Всеки опит за налагане е в състояние да отприщи онзи гибелен гняв на Ахила Пелев, пардон, на Слави Трифонов.
Първата стъпка беше направена, без да се държи сметка за особеностите на неговата персона. 
„Ние не искаме предложение за премиер човек, който буди повече въпроси. Трябва да конструираме комбинация от хора, които да направят друго управление. Смущава ме биографията на хората, които се предлагат за министри. Трябва да се ориентираме около Кирил Петков и Асен Василев или да предложим по-добро от тях",  беше заявил съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
Тази страст към министрите на Радев също е крайно смущаваща, но е факт, че 

този триумвират натрупа популярност 

и би гланцирал с мъничко лъскаво лустро легитимността на правителство на ИТН. Но то не би било на Слави… А на него това едва ли ще се хареса.
Трифонов изключително силно мрази да му казват какво да прави. Хеле пък наследниците на Иван Костов…
Тук дори не става въпрос за инсинуациите, че  Слави готвеше премиер от масонската ложа на Гергов „Слънце-Ориент“, към която пришиват и самия него,  нито за злобните подмятания от Дубай, че партията вече не е негова или твърденията, че така се е спасил от фалит.
Не, Слави Трифонов по-скоро ще излети завинаги за Марс, отколкото да носи отговорност за министри, които са предложени от Христо Иванов и формацията му. И дори от старата му приятелка Мая Манолова.  Такава заявка за него е крайна форма на предизвикателство.
Дългия в един момент спокойно
 
може да побеснее в своя изискан стил 

и да отнесе преговорите като парен влак цинкова кофа, ако използваме стилистиката на сценаристите му. Да забрани по-нататъшни разговори с партиите. Ако вече не го е направил.  А Тошко дори няма да ни каже какво точно е станало. Ще поднесе съвсем друга история. Нали е сценарист.