Добре дошли в ада - за руския свят няма да има антимайдани и блицкриг, очакват ги ракетни и въздушни удари от дълбините на Украйна

Ако Кремъл имаше малко повече разбиране за ситуацията, сега Белият дом щеше да наложи санкции срещу Пекин, а не срещу Москва, а „Северен поток“ да бъде работещ

Авторът

Авторът

Аркадий Бабченко, „Етото на Москва“

"Фантастично. Това е нещо невероятно. Седмица с невероятни новини. САЩ одобриха трансфера на американски преносими противотанкови ракети от Естония, Латвия и Литва и - най-важното – „Стингърс“ към Украйна! Това се казва в изявление на министерствата на отбраната на балтийските държави. Германия обаче блокира прехвърлянето на артилерийските си системи, но какво от това!
Положението с противотанковите оръдия в Украйна не е толкова критично, колкото с противовъздушната отбрана. Сега 

Украйна ще има "Стингъри"

Честно казано, не знам какви „Стингъри“ са на въоръжение в балтийските страни и нямам желание да го разбера, защото това определено не е първото поколение от осемдесетте, което муджахидините използваха в Афганистан . Въпреки че там "Stinger Basic" срещу руските "Ми-8" и "Крокодилите" Ми-24 се показаха много добре. Но оттогава те са били модифицирани два пъти - RMP Block I и RMP Block II. И Украйна определено ще получи RMP, втората или дори третата модификация. 

Какво са "Стингърите"?

По някаква причина навсякъде пишат, че са за борба с ниско летящи цели. Нищо такова. Височината на поражението им е до 3800 метра. Обхват - до четири километра и половина. Това означава, че определено можете да забравите за безопасното използване на атакуващи руски хеликоптери, а щурмовите самолети ще трябва да атакуват цели от височина около пет километра. 
Освен това RMP Block II е в състояние да поразява цели в условия на интензивни смущения - с радарни и топлинни капани - а ракетата може да има и модификация земя-земя, която може да уцели както неподвижни обекти, така и движещи се, включително в морето. 
И черешката на тортата - Stinger е способен да сваля дори крилати ракети тип "Калибър"!

Преди около три години започнах да пиша за това как Украйна се готви за последната война. Каквото е било там вече не е същото. Врагът се учи. Прави изводи. И вече няма да има алкохолици на пост. Няма да има челен щурм към Маринка от силите на бригада „Призрак“. 
Защото втората серия този път ще започне не с антимайдани за руския свят, а 

с ракетни и въздушни удари от дълбините на Украйна

За всички възможни обекти. За складове, бази за горива и смазочни материали, фабрики, транспортни възли, контролни центрове, фабрики, болници и други инфраструктурни съоръжения. 
Така че не се вълнувайте за Харков - той изобщо не е изключителен. 
Сега положението е различно и всички разбират това. 
Какво значение имат системите за противовъздушна отбрана в такива условия?
Еднократната масирана атака сега ще бъде трудна. Русия няма да има условия „като на стрелбище“ за авиационни и оперативно-тактически ракетни системи. 
Руснаците вече няма да имат лек блицкриг по маратонки покрай димящи кратери, защото Украйна има 3 хиляди противотанкови управляеми ракети последно поколение.
Те са от типа "стреляш и забравяш", защото със сигурност изстреляната ракета ще унищожи руския танк.
Не е ясен броят на "Стингърите".
Учението „Ударът на Нептун” в Средиземно море, което ще започне вдругиден, с участието на група авионосци и самолетоносача USS Harry S. Truman, флотът на НАТО в Черно море – Испания вчера спешно изпрати своя разрушител.
Британското външно министерство днес обяви създаването на тристранен съюз "Британия-Полша-Украйна" именно за защита на Украйна, а Лондон беше този, който инициира този съюз. 
Вчера в Сената на САЩ беше внесен проект за ЛЕНД-ЛИЗ* ЗА УКРАЙНА. Това е абсолютна "бомба". Това се случва за първи път след Втората световна война. Прочетете отново! 

САЩ ще доставят оръжие на Украйна

Ленд-лиз* за борба с агресора. И този път агресорът не е Хитлер. Усетете паралелите. 
Холандският външен министър каза, че страната й ще прехвърли два F-35 в предната база на НАТО в България с оперативна задача да „подпомогне Украйна в случай на ескалация на нейната граница“. F-35 е пето поколение изтребител. Чехите доставят 152 мм снаряди от доста време. САЩ доставят лодките. Великобритания доставя противотанкови ракети. Турция доставя Байрактарс. Дроновете Global Howk облитат границите на Украйна почти всеки ден, а понякога и три пъти на ден. Е, има „малки неща“ - хъмви, оборудване, мобилни болници, заеми, това е всичко. 
Владимир Владимирович. Напразно си се катерил да се показваш, за да те видят. Много напразно. Рубиконът е преминат. Прагът е преминат с думи и документи. От нотки на протест Западът се обърна към действие. И мисля, че

 Кремъл сега е в шок

Той взриви своя блицкриг. Буквално за тези две седмици.
Докато Байдън и Блинкен слушаха глупостите за червените линии и подвизите на дедите ни през Втората световна война и кимаха глави в знак на съгласие, партньорите увеличиха доставките на оръжия за Украйна с такива темпове и такива оръжия, които ме държат буден нощем.
Сега основното е да имате време да въоръжите нашата армия с такива оръжия. 
Сега Русия разполага с около 3300 танка. 
Сега Украйна има около 3000 джавелина и леки противотанкови оръдия NLAW и 8000 Stugns и Corsair. 

Добре дошли в ада

Въпреки факта, че пак повтарям, Украйна за Байдън първоначално не беше на първо, пето или дори десето място. 
Той дойде с реториката за борба с Китай. 
И ако Кремъл имаше малко повече разбиране за ситуацията, дори малко, сега Белият дом щеше да наложи санкции срещу Пекин, а не срещу Москва, а „Северен поток“ вече щеше да бъде сертифициран и работещ. 
Но не. Решихме да начертаем червени линии. 
Бог да пази Дънинг-Крюгер! 
Но все пак ще има светлина в тунела. Защото с Украйна все още има слаба връзка.
Това е публичната администрация. 
Защото колкото и да пишете, колкото и да казвате, че ще бъде това и онова, знайте, че там няма да има алкохолици, а Искандери и трябва да се подготвите за тях. 
Точно това е тактиката на Русия в момента. 
Например, една от нейните доктрини за окупацията на Балтийските страни е тактически ядрени удари по столици, за да шокира НАТО и след това бърза окупация в рамките на сто часа. Ако се вместите в сто часа, добре. Ако не, не. 
Не знам до каква степен реалността се стопи в бункера на Кремъл, но смятам, че вероятността да бъде ударен от хиперзвукови оръжия или дори тактически ядрени оръжия е далеч над нулата. 
Преди месец руската армия щеше да има достатъчните три дни, за да направи много лоши неща. 
И сега тя е лишена от това предимство. 
Сега, ако армията на Украйна е въоръжена с Javelins и Stingers, дори и в състояние на пълен хаос, ако това се случи, ще има огнища на съпротива, които ще могат не само да ударят обкръжението и да го деморализират, но и да проведат операции по сдържане по цялата фронтова линия, дори в тила и в градовете ни. 
Защото схемата "един човек - един изстрел - един танк" или "един човек - един изстрел - един хеликоптер" работи невероятно добре. 
Точно това може да даде време на Украйна да се възстанови, мобилизира и изгради отбрана. 
За първи път през тези почти три години, освен очакването на наближаващата чернота, изпитах светло чувство на пламнала надежда." 

*Lend-lease - правителствена програма, съгласно която Съединените американски щати снабдяват своите съюзници през Втората световна война с боеприпаси , оборудване, храна , медицинско оборудване и лекарства, стратегически суровини , включително петролни продукти . Основните клиенти на Съединените щати са страните от Британската общност на нациите и СССР.

Б.Р. Текстът е публикуван във фейсбук групата "Зона за авиация, техника и военно дело без русофили"