Доган не знае Устава на ДПС, иска "мутри" и почтени депесари да са в един отбор

Писмото до Пеевски беше оферта за сделка

Наследникът и създателят

Наследникът и създателят

Димитър Иванов

Писмото на Ахмед Доган до рожбата му Делян Пеевски, разпространено късно снощи напълно анонимно, показва, че почетният председател отдавна е извън реалностите.

Доган явно не познава Устава на собствената си партия. В точка 9(а) е уреден статутът на почетния председател. Там ясно е казано, че може да иска свикване на Централното оперативно бюро и Централния съвет на партията. В тези партийни органи може да внася предложения за оставки и  освобождаване от постове, каквито той поиска за Пеевски и компания. Освен това  Сокола действа

с различни аршини при различните кризи,

защото има мотиви за това. Преди години, когато бяха проблемите му първо с Касим Дал, а по-късно и с Лютви Места, бяха незабавно изключени от партията. Сега такава санкция не се иска за Пеевски и отбора му.

Нещо повече – писмото на Доган е цинично и явно може да се тълкува и като оферта към доскорошния му партньор за разбирателство. Инак няма как да си обясним, че в първата част  на писмото Доган казва дословно: „Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане
бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората.“ Това реално са тежки обвинения срещу депутати, облечени с власт, а  престъпленията, които са им вменени, са обект на преследване от Наказателния кодекс. За тези страшни грехове обаче Доган не иска прокуратурата да се сезира, а парламентът да създаде комисия, която да ги разследва. Почетният председател дори

не иска категорично изключването им от партията

Отговорът на въпроса защо реагира така, можем да го намерим в края писмото, изтъквайки: „Нека колективните органи да решат дали да останат членове на ДПС или не.“ Тоест, реално Доган допуска мутрите и рекетьорите  да бъдат съвместими с честните депесари и да работят под един покрив. Офертата му към Пеевски е да освободят постовете, но да си останат под чадъра на партията и да я карат по старому – Корполентният ползва имунитета на ДПС, да продължи да прави избори, да върти обръчите, да плаща дълговете и да обезпечава корпоративния и контролирания вот.

Тази версия тази сутрин бе потвърдена и от  Рамадан Аталай при влизане в парламента – той също допусна Пеевски и хората му да си останат редови членове, потвърждавайки, че няма нищо против в редиците им да има бандити, каквито Доган ги изкара, а партията да продължи да се отъждествява и с тях.

Близо две седмици се очакваше това кърваво писмо от Доган, през които мъжките му секретарки говореха от негово име и настройваха публиката за очаквания екшън. Но криле за действие  и противодействие на собствения му Франкенщайн със сигурност му даде

невидимата ръка на Анкара

Още преди няколко месеца, когато обяви Пеевски за феномен и го посочи като единствен наследник на партията-корпорация, Турция показа жълт картон на Доган. На възпоменанията за Възродителния процес в края на декември 2023 година турските дипломати и изселническите организация поднесоха цветя и венци отделно от Пеевски и групата на ДПС. Това се случва за първи път от 34 години. Доган разчете знака и веднага обяви, че ще има и съпредседател турчин. Така изгря името на Чакъров. В позициите на Турция вероятно пръст има и Кремъл, който се дразни от антируското говорене на Пеевски, подкрепата му за Украйна, ЕС и НАТО. ДПС и Доган през целия преход са били удобен инструмент на Москва за реализиране на цели и интереси срещу България, демокрацията и западните ни партньори. Освен това на Анкара никак не й допада етнически българин да води партията на турците, а истинският й кошмар е ДПС да е под прозападно влияние.

Именно заради всичко това Доган благодари в писмото си на Турция и подкрепата от Босфора.

Подадената ръка за сделка не бе поета от Пеевски. Той продължава да играе твърдо срещу бившия си шеф, отказвайки да му бъде мъжка секретарка. Войната просто предстои и ако от едната страна тече кръв, от другата в никакъв случай няма да е вода.