Един призрак броди из „Дондуков“ 1 и Дондуков“ 2

Тандемът „Харвард“ и Румен Радев вече здраво ни сурвакат

Светослав Пинтев 

„Четворна коалиция с участието на невъзможните партньори БСП И ДБ и доста (не)предвидимата роля на ИТН,  както я определи във „Фейсбук“ евродепутатът от ДБ Радан Кънев, дойде на власт на 13 декември, датата, на която България обявява война на Великобритания и САЩ през 1941 г., по едно съвпадение 
 Мнозина приеха новия кабинет, роден навръх кръглата годишнина от това  историческо събитие като подранил коледен подарък, като знамение за благоденствие, като манна небесна. 
Пред нас  

отново блеснаха  житата

Народното събрание одобри Кирил Петков за премиер, прие бързичко новата структура и състав на Министерския съвет. Отдъхнахме си, че и ние си имаме най-после редовно правителство, не сме вече изоставени на служебния произвол  камилчета. 
Вярно, че веднага след клетвата на новата власт, която де факто си е фризираната и леко гримирана служебна, стана ясно, че парното ще скача с едни 30 %, ток и вода също рипат здраво, но какво тук значат някакви проценти, нали 

пак ни обещаха светло бъдеще

Това е фундаменталното, само да оцелеем, за да строим живота нов.
Кирил Петков беше обявил, че ще замрази цените на тока и подобни, ама нейсе, имал е по-важна работа. Решили го КEВР,  докато той спи, така каза, иначе  ще разгледа с колегите в МС предложенията. 

Парламентът панически гласува мораториум на цените. По предложение на ГЕРБ. Голям цирк!  Предишният мораториум, ако си спомняте, беше обявен за противоконституционен от КС по искане на депутати от ГЕРБ! 

"Оттук нататък цените на тока ще се увеличават само в краен случай", заяви премиерът. 

„Не съм доволен, мораториумът не е добра политика. Принудени сме да я водим, защото правителството сега влиза в действие и не е имало възможност да приложи политики, които да избегнат този ход“, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Едно е сигурно! Сурвакането започна предсрочно, още на 13-ти декември, по традиция с обещания за златна ябълка в градина, пълна къща с коприна, сурва-сурва весела година  и т.н.. И отупване на кожуха, много ясно.
Този обичай в Родопа планина е съпроводен и с друг - „носене на камък“ , та явно ще ни е пълна торбата с камъни следващата година.“  Ама след по-малко от петилетка…

След 800 дни и кусур… 

Ехейййййй! Тогава животът ще бъде песен…Първият път не се получи съвсем, но сега….

 „Аз вярвам, че след четири години България ще бъде едно съвсем различно място", заяви от парламентарната трибуна младият, усмихна като нов  Буда,  изучил се чак в Британска Колумбия и Харвард новоизбран министър-председател, специалист по пласмента на 

„бациликус булгарикус“ и пр. на световния пазар 

Един от създателите на единствения био-вегански пробиотик на капсули и таблетки, апропо. Като тайно се надяваме, че няма да ни направи всички вегани, колкото и да е полезно.
 Дано само тук да не стане толкова различно място, че  да наподобява и следва като пес от  породата „Московска стражевая“ днешна путинска Русия, която като международен авторитет се нареди между Северна Корея и Иран, по думите на Григорий Явлински“, а пред руснаците вече няма никакъв авторитет и се крепи само на 

силата на КГБ/ФСБ и „Россгвардия“ 

 Това само у нас е дълбока тайна, не знам защо. Бойко Рашков си знае.
Наистина ми се иска Кирил Петков да успее да ни издърпа каруцата в посока Европа,  а не към Евразия, да върне правовата държава,  но ми се реве, като се сетя, че той е продукт на президента Румен Радев, както и повечето от министрите му.  Без да е никак ясно как точно се случи тази подредба в президентски стил. Не за друго, а защото от нашето президентството, което конструира по наистина неведоми пътища новата власт, се усеща дъх на леден сибирски вятър. 
Най-верните  министри на Радев  остават, подсилени с 

вицепремиер като  слънце!

Това е самата Корнелия Нинова, лидер на БСП,  която  навярно помни, че индустриализацията е сърцето на социално-икономическата политика на болшевишката партия още от първите стъпки на др. Сталин, още по лениново време,  преди стотина години, но не само това, тя има конкретен опит в „Техноимпекс“ АД  за обратния процес. А 10-те процента се оказаха плюс на този етап.
  Премиерът  Кирил Петков вече е на видимия връх на пирамидата, тя може да се окаже и айсберг, ще видим.  
Асен Василев, който изглежда е силната фигура в 

тандема на промяната

е отново министър на финансите. 
Дотук със сравнително позитивните персони. Нататък е друго, приказката става малко по-зловеща. 
Фамозният Бойко Рашков, който ме кара да си спомня за  „танковете да дойдат“, за ген. Любен Гоцев, за ВИС и СИК,  си остава шеф на МВР, като никак не се притеснява, че болшевишката му бруталност клати лодката. По-скоро се разчита на нея, за да не потъне тя.
Николай Денков пак си е министър на образованието, служебният премиер Стефан Янев стана военен министър, което не е редно с оглед на понижаването на ранга му,  но бойната задача си е бойна задача. Армейските корпуси не се вълнуват от такива детайли.
Външен министър  вече е Теодора Генчовска, от квотата на Слави. Тя е  възпитаник на Военната академия, кадър на Генералния щаб на армията,  до неотдавна …„о, чудо!“….

главен експерт в президентството 

Дългия и той си подбира кадрите от армията и „Дондуков“ 2 очевидно. От младини си пада по шапкарите. Беше предложил същата дама за военен министър при предишното раздаване на картите. Сега тя е дипломат №1, да не е някой цивилен лигльо, че да не може да се справи. 
Бившият военен министър на Радев пък го пращат за посланик в САЩ. Дано да не е вярно, че Владислав Минеков ще е посланик в Германия, това ще надмине всички резили.
 Имаме си отново министър-сикаджия, казват, че и от ТИМ се намира, за баланс. И това е само на първо четене.
Наскоро сравних ситуацията със заключението на Швейк: "Господин поручик, разрешете да доложа: "Всичко е в най-добър ред, само 

котката направи беля — изяде канарчето."

Който изяден, изяден. Поне не може да се оплаче!
Чудно ли е тогава, че  никой по върховете не реагира на една открита провокация на Кремъл в последните дни на служебното ни правителство. Сякаш роса ги посипа.
Руското посолство в Северна Македония си позволи на 8 декември да поздрави "братския македонски народ" с празника на свети Климент Охридски и да заяви „големият просветител, първият славянски епископ, един от основоположниците на кирилското писмо, което обединява съвременния руски и 

съвременния македонски език!" 

 Руският посланик Сергей Баздникин даже положил венец пред паметника на Св. Климент Охридски в Народната университетска библиотека в Скопие. Едва ли заради искрената си признателност пред делото на светеца.
Историкът проф. Пламен Павлов коментира провокацията на Москва и Скопие на 8 декември, както писахме:
„Това е хибридната атака, започната от Русия. Много любопитно е защо посолството на Русия в Скопие поздравява македонския народ, а никой в посолството в България не поздравява българския народ, в крайна сметка Софийският университет се казва „Св. Климент Охридски“, това много добре се знае в Русия. Това е обида и за руската академична наука, една наистина безумна провокация.“

 Президентството и матрьошките по веригата 

не реагираха по никакъв начин на безумието. Мълчание и сервилност.
Нещо повече, което на този фон звучи като подигравка с българите, бе една от инициативите на институцията, решена в нейни типичен стил. Така президентството даде ясен знак за одобрение на руската позиция.. 
Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 делегация на назначеното с указ на Путин през 2012 г. „Руско историческо общество“. Тя бе на посещение в България по повод 144-годишнината от Плевенската епопея. Ръководител на настоятелството на  тази структура е бившият руски вицепремиер, сега директор на „Росскосмос“, Дмитрий Рогозин.  Същият който заяви през 2014 г.  че 

България е „предала“ Русия

в полза на "Ийгъл" втора употреба". Каза също, че страната ни и Румъния се канели да изпратят изтребители "прехващачи" срещу самолета, с който е пътувал за Приднестровието и други подобни откровени идиотщини. Той е автор на идеята за  универсален асансьор до Луната, само това ще ви кажа.
 „Обществото“ пък е наследник на  Имперското руско военноисторическо общество, основано от последния руски цар, който, между другото, носел и титлата княз български.
Посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова дала на срещата с Илияна Йотова особено ценни указания, да се готвят пищни тържества след 6 години, когато трябва да честваме 150 г. от "освобождението" на България. 
     И това става на фона на споменатата провокация, в разгара на напрежението между Русия и Украйна, генерирано от Москва, която е подозирана в 

подготовка на мащабна агресия 

в страната. Една авантюра, която ще хвърли света в хаос, а вероятно и в голяма война.
 Този ищах за проруски безобразия на президентството е цяла отделна тема, както и предстоящото по отношения на Северна Македония. 
Понеже споменахме Сталин, който в качеството си на баща на народите лично измисля „македонскиот народ, а и се чудим, как президентството успя да акумулира толкова много власт, защо е недосегаем един съветник като Пламен Узунов например,   спомнихме си как го е направил Йосиф Висарионович.  

Това ли е моделът? 

 Ще цитираме думите на известен руски историк от чеченски произход, който  прави впечатляваща дисекция на  механизмите на властта в СССР.  Името му е  Абдурахман Авторханов, автор на  книгата: „Загадката около смъртта на Сталин“. В нея, на 31-ва страница, пише: 
„Биографът на Сталин, който не постави в центъра своя анализ неговия „Вътрешен кабинет“, състоящ се от „Секретариата на др. Сталин“ и „Специалния сектор“ едва ли ще разбере нещо от живота му, от издигането му до еднолична диктатура и от тайната на феноменалните му успехи“.
А нещо като Вътрешен кабинет на президента и ние си имаме. Само напомням.
Не смея и да си  помисля даже, че някакъв дух с мустаци  броди из тунелите между и без това сталинистките сгради на „Дондуков“ 1 и Дондуков“ 2 . Би било кошмар!

PS. Броди като мечката-призрак, която почитат индианците цимиан в Британска Колумбия. В тамошен  университет  Кирил Петков е завършил „Финанси,   апропо" .