Елена Йончева - между шамарите на червените имперски джедаи

Май Нинова вярва, че в Европарламента е заровено кучето на изборната й победа

Светослав Пинтев 

Борбата с корупцията е занимание доста самотно. И се оценява подобаващо само, ако е в състояние да генерира корупция за заинтересованата страна. Лично наблюдение. То няма особена връзка със следващите редове, просто ми хрумна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви публично, че никак не е доволна от работата на евродепутата на партията Елена Йончева в Европарламента, което ни разтърси от дъното на безсмъртните ни души.
Всеки уважаващ себе си футболен коментатор би изкрещял 

Какъв невероятен обрат, каква европейска соц. драма 

Според вожда, който винаги е прав, „когато съгреши дори“,  Ленчето не прави достатъчно по темата корупция, която трябваше да бори като представител на БСП в Европарламента. 
Ама носи ли партийната водачка, която я издигна, политическа отговорност за бездействието й, това не разбрахме. Подобна мисъл даже не е хрумнала 

на вожда в пола от Крушовица

Доколкото мога да съдя по публичните й изяви.
„От това, което виждаме май не", отвърна Нинова, попитана дали Йончева опитва до се бори с корупцията. 
"Очакваме от Елена повече. Тя участва, включи се в кампанията за местни избори, помагаше на младите колеги, беше в Русе и на други места, така че в това отношение - да, тя участва в нашия политически живот. Но по отношение на корупцията очакваме занапред да продължи", заяви соцлидерката по бТВ.
Очаква се очевидно Елена Йончева да разплете някоя 

световна конспирация

 В която са замесени най-малко фигури като бай Доналд Тръмп, англосаксът Борис Джонсън, внук на  османски поданик и министър, люксембургският потомствен феодал Юнкер, папата-йезуит, престолонаследника на Саудитска Арабия и прочее. Конспирация, чийто конци дърпа лично Бойко Борисов от Банкя, като обира пачките, много ясно. Дан Браун би продал майка си за всичко това.
А Елена пропуска този  касов сюжет, блее като вакло ягне, помага на младите другари по места, колкото да не е без хич.
 
Ще се гръмна с патрони за глиган,

Както пък пееше един политически лидер. 
Чисто психологически е интересно, че соцлидерката взе да се прави на даскалица в забавачка и да се кара на доскорошната си любимка, която лично издигна за водач на евролистата на Партията и наложи с прийоми от кеча, въпреки съпротивата в недрата на Столетницата.
 Ще вземе да се окаже, че са били прави другарите-опозиционери, които припомняха, че Елена Йончева не е никаква в партията, та мястото й не е точно 

водач на социалистите в евробитката
 
Иначе Йончева даде всичко от себе си,  всякакви гейтове извади, после логично се притаи като видя, че камъните взеха да тупкат и в нейната градина – къде обща фирма с Цветан Василев, къде къщите за гости на тъста, нищо, че с него дори не били чували един за друг, когато ги завъртял.
 
Нинова наистина прекали

Дори другарките в моята детска градина през миналия век бяха къде по-тактични и раздаваха шамарите само пред другите деца, не на мегдана. Само това остава, социалистите да започнат да правят евро-майдани, пардон мегдани. Путин ще падлуддде, най-малко. Даже в казармата навремето, офицерите не се критикуват един друг пред строя, както ще й каже самият  Румен Радев. 
 Корнелия не дръпна една другарска критика насаме или пред избрани отговорни другари, а размаха пръст в ефир.  

Защо ли го прави?

  Да не би пак да се заяжда с бившия  любим на Йончева, по съвместителство лидер на ПЕС, Сергей Станишев, който навремето помоли да  включат Елена в листите, след като й изстина мястото в президентството заради неразбирателство с други властни дами. Една все по отчетлива тенденция в социалистическите среди, апропо,  която прилича на

агресивен и брутален матриархат 
  
 Радев най-добре си си знае…
През носа му го изкараха и на Сергей, разбира се, като  сложиха Елена за водач, а него набутаха в девета глуха. 
Е, той, отиде на конгреса, сбори се, както се изрази един техен социолог, не се орезили пред ПЕС, че неговите да не го пуснат до Европарламента и се класира в четвърта глуха.
Не е никак изключено Нинова да е имала предварителна информация, че 

Станишев ще я направи на овчарска салата

 във Фейсбук във връзка със „спечелените“ избори на следващия ден. 
„Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!, писа той.  Второто изречение на лидера на ПЕС, което ще цитирам е много смешно, но за всичко останало е напълно прав. 
Ето:
 „Защото БСП се авторитаризира. Най-демократичната партия в България реди листи под диктат. Или пък готовите биват подменяни и концесионирани срещу минерални води и бизнес интереси, срещу заиграване и подкрепа от други партии. Цели организации бяха 

прегазени точно преди изборите 

– най-крещящият пример е Варна. Но има и Сандански, Чирпан, Монтана... Логичният въпрос е защо. Заради уреден мач на новите стари кметове или заради опита партията да бъде прочистена и подредена удобно за предстоящия вътрешнопартиен пряк избор?
Защото БСП расте само толкова, че да е

 удобна опозиция на ГЕРБ

 Не са мои думи. Взех ги назаем от трима политолози, които коментираха резултатите в неделя. Ще добавя само, че БСП се деполитизира, загуби физиономия и експертност. Години наред точно левицата задаваше тона на цели кампании. Нашите идеи правеха дебата в политиката. Може да сме имали много кусури, но винаги идеите и политиката в кампаниите ни задаваха дневния ред, разказваха бъдещето на българските граждани.
Защото без местни избори не се печелят парламентарни. Доброто ни представяне на изборите през 1999, 2003, 2007 и 2011 г. укрепи позициите ни за националната кампания през 2001, 2005 и 2013 г. Костадин Паскалев и Дора Янкова оглавиха НСОРБ, а Борислав Гуцанов – Асоциацията на председателите на общински съвети.
Стои въпросът за целите на тази кампания на БСП. 

Спечелване на местните избори? Дали?

 По-скоро устременост към прекия избор през май догодина и саморазправа с вътрешната опозиция. Това също беше съобщено в изборната нощ. Като отметната задача.
Местните избори бяха представени като завръщане. Къде? В стеснената география на половината области в България? С напускането на традиционни наши крепости?
Ако наистина искаме да изиграем епизода със завръщането на джедаите, трябва да сме от добрите“.

 Така пише Станишев

И е 1000000000000 процента прав. Ето това е майсторлъкът Да изкараш БСП 
като да не е от Империята на злото. Та Ленчето май просто попадна между шамарите на джедаите. Или, което е по-честен прочит, между интригите на баровците в родното поделение на въпросната империя на злото. Вместо мечове там свистят петолъчки, но това са само подробности от спец ефектите.
 Има идеалистичен вариант  Корнелия нищо да не е знаела, просто да е много нетърпелива, да иска час по-скоро 

да завалят  гейтове-атомни бомби

Сякаш наистина очаква, че някъде из коридорите на Европарламента е заровено кучето на изборната й победа, през която минава, разбира се, пътеката към така лелеяния премиерския пост.

Иначе Нинова е права

. Последната активност на Елена Йончева е един пост на стената й във Фейсбук от 22 октомври гласи: 
 „Европейската комисия/European Commission Жан-Клод Юнкер/Jean-Claude Juncker. Попитах го дали мониторингът върху България отпада, на което г-н Юнкер отговори положително. В разговора си с него споделих, че България трябва да полага повече усилия за установяване на правова държава, с което председателят на ЕК се съгласи.“

Туй то, съгласил се, Ленчето е доволна, властта е доволна, гостите по къщите са доволни, само Нинова е недоволна, но няма пълно щастие във Вселената, както е известно. Особено от тъмната страна.