Фалшифицирани ли бяха парламентарните избори?

Отговорът е в преброяването на контролните разписки от машините

Димитър Попов

Преговорите за правителство са изглежда към края си и поне пред камерите протичат дружелюбно и с голяма степен на съгласие по всички теми. Партиите заобикалят спорните въпроси и вървят смело към коалиция. Така и трябва, без компромиси правителство няма да направят. 
Докато обаче те преговарят, ми се иска да споделя някои съмнения около резултатите от парламентарните избори. Да ги споделя ей така, за собствено успокоение. И да потърся отговор на главния въпрос - откъде дойде това 

разминаване между прогнозите и резултатите

Какво всъщност се случи? 
Като се зарових в социологическите прогнози разбрах, че те не са сгрешени за всички партии. Грешката е избирателна и е само за половината от тях. 
За ГЕРБ се очакваха 22-24% вот, а реално за тях гласуваха 22.74%. Разминаването е в рамките на малката статистическа грешка. 
Социолозите познаха и резултата на ДПС, с уговорката, че прогнозираните 11-12% са без гласовете от Турция, които се оказаха над 80 000. Така ДПС взе 13% на изборите – с 2 повече от прогнозата. 
Партия Възраждане трябваше да има резултат в рамките на 4%, а получи 4.86, което също е отлично постижение за социологията. 

Голямото разминаване

 е свързано с резултатите на другите четири партии, влезли в парламента. За ИТН то е 3% надолу. Социолозите предвиждаха вот в границите 12 - 13%, той се оказа 9.52%. 
При другите три партии пък прогнозите направо катастрофираха. За ДБ се предвиждаха около 10%, реалния резултат беше 6.37%. 
БСП, вместо очакваните 16 - 17% вот, получи само 10%.  А скокът в резултата на Продължаваме промяната се оказа главозамайващо неточен – прогнозата беше за 16%, а новата партия получи 26% от гласовете. 
Какви причини стоят зад такова разминаване? Като събрах фактите, си направих таблица с три версии за случилото се и тази таблица изглежда така:

Първа версия

Социологическите агенции заедно, вкупом, без изключение, са се наговорили да дават резултати, които не отговарят на обществените нагласи. Създали са нещо като социологически картел, на който са уточнили цифрите за всяка партия поотделно и са ги пробутали на населението като истински монополист на общественото мнение. След което, на изборите, населението ги опроверга, защото отказа да го манипулират разни социолози.

Втора версия

На изборите машините са били пипнати така, че да добавят към Продължаваме промяната едни 10% отгоре, като вземат гласове от някои партии автоматично и служебно. Гласуваш да речем за БСП, а гласа ти се отчита за ПП. Което е една гигантска измама и тотално фалшифициране на вота.

Трета версия

Едни около 250 000 избиратели, неочаквано и за самите себе си, вероятно под въздействието на някакви вещества, са решили сутринта в изборния ден да не гласуват за своите – ИТН, ДБ и БСП, а за Продължаваме промяната, и са направили това действие съвсем спонтанно и неорганизирано, коварно лъжейки социолозите, че или ще гласуват за своите, или няма изобщо да гласуват.
Разгледах всяка една от тези възможни версии поотделно и съвсем отговорно. Кой би организирал 8 социологически агенции да дават едни и същи фалшиви резултати? Ами КОЙ – естествено тандема Борисов – Пеевски! Разгледах съвсем сериозно това допускане и стигнах до извода, че нещо тук не ми се връзва – защо Борисов ще иска неговият резултат да го познаят, а да не познаят на протестърите? Какво печели той? И как ще уговори 8 агенции, поне четири от които са червени? Пък и социолозите толкова ли са прости, че да излъжат с такива големи последствия за реномето си? Да си го кажа направо –в моите очи тази версия направо пропадна. 
Така минах на втората версия – фалшификация на изборите. Ако е станало така, трябва някой да е пипнал софтуера на машините и както твърди социологът проф. Мирчев, да е направил така например, че няколко изгубени процента на БСП да отидат при ПП. А при броенето гласове от ИТН и ДБ да се добавят към тях, че да се получи исканият резултат. Кой би могъл да организира такова „пипане” на софтуера на машините? Естествено организаторите на изборите, тандемът Румен Радев – Бойко Рашков.

 Те имат полза от възхода на ПП, която се брои за президентска партия. Имат ли куража и средствата? Е, това не го знам, но по римския принцип „търси кой има интерес”, те са най-вероятните заподозрени. Звучи ми доста глупаво така да се фалшифицират избори, но знае ли човек…
Третата версия може да се нарече 

„пиянството на един народ”

 Ако 250 000, са решили в последния момент да си дадат гласа за ПП, така че да объркат прогнозите, то каква мотивация са имали тези хора да го направят? Според социолозите просто са си казали „Бе аз мога ли…”. И сутринта вместо да гласуват за своите, са хукнали да гласуват за ПП. Възможно ли е толкова много хора да си сменят вота в изборния ден? Може, ако се е случило събитие като Костинбродската афера например. И тъй като такова нямаше, остава или да са били напушени, или да гласуват както дойде и да става весело. Това странно и спонтанно поведение на четвърт милион избиратели не се побира в политическата логика. Ако в българското общество има такава голяма група, спукана ни е работата в бъдеще!
Та коя от трите изброени версии е предизвикала социологическата катастрофа? Щом всички партии, дори засегнатите, признаха резултатите от тези избори, причината би трябвало да е последната – „напушените”. Иначе, ако е имало фалшификации, как няма ГЕРБ и ДПС да надигнат вой до небесата. Макар че…И тук внезапно осъзнах, че има и друга интересна възможност за обмисляне – всички партии да са доволни от нагласени избори.
ГЕРБ защо да протестират – техният резултат беше очакван. Тъй като нямаше как да направят свое правителство, не им пука, че са втори.
ДПС са трета сила в парламента, имат отворена врата да прелъстят бъдещия премиер, като му нашепнат в ухото онази крилата фраза на Доган – 

„Заедност в задкулисието”

 Защо да протестират?
БСП, ИТН и ДБ сбъдват мечтата си най-после да влязат в правителство със свои министри. Вярно, постигнаха го с катастрофални загуби на избори, но нали целта оправдава всички средства!
Ето как втората версия изведнъж ми стана разбираема и целесъобразна даже. Сега ПП е в силна позиция, а бъдещите им коалиционни партньори ИТН, БСП и ДБ загубиха толкова, че ще са много по-сговорчиви на масата на преговорите. Това гарантира редовно правителство, което искат всички – и ГЕРБ, и ДПС, и останалите. Защо да протестират че имало нечестни избори?
Аз лично знам, че отговорът на въпроса дали е имало фалшификация на изборите се крие в преброяването на контролните разписки. ЦИК даде указания да се броят, значи този резултат трябва да е наличен. Ако разписките съвпадат с машинния вот, или има само дребни отклонения, причина за провала на прогнозите ще мине в графата „Пиянството на един народ”. 
Затова настоявам да преброят разписките и да кажат има ли разминаване с машините! Иначе остава съмнението, че ако от изборите нещо зависи, ще ги забранят. Или най-малкото ще ги фалшифицират…
Превод: Faktor.bg