Феноменът "Копейкин"

Целта не е "възраждане", а "нулиране" на България, поглъщането и от новата Империя на Злото, която с война Путин изгражда

Авторът

Авторът

Доц. Момчил Дойчев

Втора част(виж Първа част, б.р.)

Защо голяма част от българите харесват диктатурата на Путин?
Няма еднозначен отговор колко днес са привържениците на диктаторското, авторитарно управление у нас. В края на 90-те години социологическо изследване, в което съм участвал, показва, че искащите "авторитарно управление" са около 7% от българите. Ако пресмятаме привържениците на пропутинските партии у нас на базата на резултатите от последните избори може да заключим, че авторитарните нагласи за 2 десетилетия са се увеличили над три пъти и обхващат до между 21% и 24% от гласуващите. Неясен остава въпросът за настроенията на негласуващите 60%. Косвени данни показват, че те в огромното си мнозинство са

 за демократично и европейско развитие

 на България, но са разочаровани от развитието на политическия процес и общата политическа криза у нас.

Но защо мракобесният военно-олигархичен и полу-нацистко-сталинистки режим на Путин има толкова много привърженици?
Първата причина е в запазването на реалната власт по време на българския преход в ръцете на проруската част от политическата посткомунистическа олигархия. Това са децата и внуците на бившата номенклатурна съветска по дух администрация у нас, това са червените милионери, които дължат всичко на грандиозния посткомунистически грабеж и плячкосването на общонационалната собственост, особено свързаните с криминализираните репресивни структури на БКП, офицери и агенти на Държавна сигурност, Армейски офицери, получили съветска закваска и др. силови структури, свързаните с енергийната мафия, осигуряваща за себе си част от колониалния грабеж на българския БВП благодарение на неравноправните договори, подписани с Путинова Русия след 2001 г. Политически те са групирани около БСП, нейният конкурент - т.нар. "Левица" и

 новият политически проект на проруската политическа мафия - партия "Възраждане"

 която всъщност иска не "възраждане", а "нулиране" на България, поглъщането и от новата Империя на Злото, която с война Путин изгражда. Те са естествен съюзник на Путин, защото без съветската окупация през 1944 г. техните бащи и деди щяха да пасат говедата и овцете, а нямаше да управляват България в интерес на "руските братушки" и съветски "освободители".

Втората група са носталгиците по миналото на социализма. Интересно,че  все по-голяма група след тях изобщо не са живели при социализма и изобщо не познават мракобесната му същност. 
За разлика от носталгиците по съветската си младост, тези млади хора, родени след 1985 г.,, които защитават Путин, са объркани от посткомунистическото настояще, олигархичния проруски модел, в който се развиваме и постулатите, които пропагандата предлага за демократично и европейско развитие. Всъщност през последните 2 десетилетия видимо България върви по обратен път и за това не само прокомунистическата и проруска пропаганда по медиите е виновна. България изостана в своето развитие от съседна Румъния видимо през тези години. Ако през 2000 г. румънският премиер се молеше на българския Румъния да се върже за България и заедно да влезем в НАТО и ЕС, сега ние се молим ЕС да не ни откъсне от Румъния, която отдавна изпълни изискванията по присъединяване към Шенген. 

На трето място е силното начало на 

ирационалния манталитет и духът на отрицание

 на българите. Това са разочарованите българи, които намират упования за това свое политическо разочарование от всички партии и основните демократични институции в този дух на отрицание. Тук са всички ментални и психологически предпоставки, които се усилват от това, че например по българските медии на практика няма положителни новини, всички е черно и мрачно и се внушава, че "отникъде взорът надежда не види". 

На четвърто място са силно идеологизираните от мощната антизападна пропаганда през последните години. Путинската пропагандна война акцентира върху  недостатъците на Запада, капитализма, пазарната икономика и демокрацията и евроатлантическите ценности, особено в условията на глобализацията. Путинският режим се опита да се представи като главен борец против глобализма. В диктатурата на Путин тези хора виждат противодействие срещу всички съвременни според тях злини. Това са хората силно повлияни от разпространяващите се още от началото на прехода конспиративни теории, които за примитивното политически необременено съзнание са "истина от последна инстанция". Путинските политтехнолози залагат точна на тази неориентираност и се опитват да създадат хаос и дезориентация в масовото съзнание, да превърнат хората по думите на Липман 

"в объркано стадо",

 което победоносните путински войни да "освободят" отново. 
Както отдавна науката за политиката е доказала, привърженици на авторитарни режими са хората, които предпочитат сигурността пред свободата. Такива има във всяко общество и сред всеки свободен народ. въпросът е как демокрацията да се справи с реалната опасност масата от хората да се оставят да бъдат измамени от кандидат-диктатор, който ще се грижи за тях и те ще пожертват свободата си, за да получат сигурност. 
Затова отново ще цитирам пророческите думи на Бенджамин Франклин:
"Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност, а ще загубят и двете."