Хашек срещу разполовената котка на Слави и Шрьодингер

Как разединението ражда мизерията?

А оргията на „здравите сили“ , начело с президента Радев, изглежда  предстои   

Светослав Пинтев

„Съединението прави силата“, са написали от поколението на Стефан Стамболов и Петко Каравелов над входа на Народното събрание.  С надеждата, че ще ни уври чутурата някой ден, но не би.

А разединението ражда мизерията, за сведение. Това още не са го разбрали 

поколенията, израснали с Трифонов,

Доста тегав растеж, апропо, под сянката на бухалките и личното оръжие на полковете мутри, изпращани насам-натам от братя Илиеви, Маргини, Галеви, Мултигруп,  упълномощени от военното крило на ДС другари, нелегална формация на една партия. 

Слави само другарувал с някои от тях, не ги е виждал да вършат престъпления, още повече, че им казвал само „добър ден“, затова сега компанията му е решила да гони мутрите под юмрука Радев. 

„Силата е в истината…“, както казва Трифонов.

Но не, проблемите на България не са, родени от цинизмите на шоуто, каквото мнение натрапваха доскоро тъмносини принцове и принцеси, обърнали табелата напоследък. 

„Няма мръсни думи. Има мръсни хора“, 

смяташе чешкият литературен титан Ярослав Хашек. Това е философски въпрос, разбира се. 

Сценаристът-депутат на Дългия, наречен Филип Станев, разкъсал навремето в ефир портрета на президента Плевнелиев, защото не угаждаше на Путин най-вероятно, реве като вдовица за… воденица, че в парламента били много цинични хората. 

Обръгналият сценарист даже бил потресен от този факт и помолил Слави да пусне във Фейсбук парламентарните му пътеписи. 

Филип най-сериозно се жалва от циниците в парламента. Представяте ли си  

какви чувствителни сценаристи има под слънцето?

Хашек  пише също как „в лудницата всеки може да плещи, каквото му дойде на ум и на никой не му прави впечатление. Също като в Парламента“. Забележително наблюдение…
Нашият парламент е, разбира се, пионер в това отношение. Както и всички свързани с него лица,  които дори още да не са стъпвали там. Ярослав Хашек е забелязал също, че 

моралните угризения винаги идват след, а не преди оргиите

 А оргията на „здравите сили“, начело с президента Радев, изглежда  предстои.   И това няма нищо общо с взривовете в Чехия на този етап. Или има?

А видни дейци на стари, и нови партии тепърва ще се самобичуват за своите „фатални грешки“.  На наш гръб, за съжаление, както винаги. Ала този път едва ли ще имат късмета на Бареков да минат метър. 

Партизаните от всички спектри така се вживяха в тази нелепа игра на привидности, че сякаш ни казват, пак с думите на един хашеков герой.
 „Не се бъркам в тия работи…  

Който го е яд, да ме цуне отзад“

- отговори възпитано господин Паливец“, както пише авторът по повод на провокацията към почетния кръчмар, отправена от полицейски агент,  настоял да коментира убийството на  ерцхерцог Фердинанд, за да го закопчае.

Но тук ролите са обърнати, у нас този девиз е политическо кредо, не е инстинкт за самосъхранение. 

Прави ли ви впечатление какви са новините напоследък, да ти умре коньо от гъдел, дето викат шопите. Особено телевизионните, но не само…

  Като заваляха едни новини, та цяла неделя 

„Бил и Мелинда Гейтс се развеждат“, „Мария се появи по розова рокличка“, „Всеки иска властта, но…“, „Оживление на пазара на селски имоти отчита Община Павликени“, „ Боби Михайлов се връща в БФС на бял кон, „Президентът прави консултации, за да разбере номинациите за членове на ЦИК, които ще назначава“. 

Премиерът Борисов пък обвини ДБ, че имали спонсор, който ще осигурява  и машинното гласуване, а те го обвиняват, че лъже. Той извади име. Те обясниха как името е същото, ама това не е босът на „Сиела …дъра .бъра“, дето прави хардуера на гласуването. Човекът е друг набор и в ГЕРБ очевидно са се олели в мерака си да занитят „градската десница“.

А с тези глупости всички се опитват да скрият един прост факт-по голяма тъпотия от машинното гласуване няма и не може да има. Справка – примерите по света и  в ЕС. 

Машината катастрофа скоро ще лъсне

пред всички, с целия си блясък и фалш.  Като ще изпрати страната ни в жестока безпътица. Част от този проблем, и то съществена, е  че огромен брой българи основателно се отвращава от машинното гласуване и ще го отсвирят на изборите. А това ще обърка много разчети на партии, които разчитат  на сметките на отгледани в лукановите ясли пиари,  дето иначе на две магарета слама не могат да разделят. Само ги гледайте.  

И пак се налага да цитирам Хашек: 

“Не е на добре, когато човек изведнъж започне да философства - това винаги намирисва на делириум тременс.“

Цялата ни политическа класа е в 

тежък делириум тременс

 Слави пък измисли нова коалицията ГЕРБ-СДС-Любен Дилов-син.

 Последният бил, по думите на дългогодишния му жарък приятел и съдружник, някакъв вариант на котката на Шрьодингер - хем не е от ГЕРБ и СДС, хем е. 

Както каза Любо Дилов по друг повод: „Очаквам нещо тъпо да се случи, но българският политически елит винаги ме е изненадвал и е правил нещо още по-тъпо.“ А това е повече от закон. 

Дилов се изказа и по конкретния  повод като написа във „Фейсбук“:  „Очевидно 

хората, които пишат постовете на Слави

 разбират еднакво от суперпозиция (сравнението с котката на Шрьодингер) и парламентаризъм (сравнението с промените в изборното законодателство от 2016-а и тези от миналата седмица. И понеже се досещам, че най-вероятно ще се опитат да се информират поне за едното от Гугъл, да прочетат внимателно Интерпретацията на Еверет за паралелните вселени и съвместните истории...

Най-вероятно им  я е обяснявал, когато беше шеф на сценаристите, но не са вдянали.

Знайно е, че през 1935 година въпросният Шрьодингер използвал примера за опит с котка в кутия, за да илюстрира парадоксалността и дори абсурдността на теоретичните постановки за квантовите закони,  които залагат на съмнителни аксиоми. Става въпрос за т.нар. 

суперпозиция 

 Уйдурма по научному. Докато кутията не е отворена от наблюдатели, котката вътре е едновременно и жива, и умряла. За тях. Ето го разковничето. За тях…
 Но това е истина, валидна в живота само за българския парламент.

В природата няма мъртва котка с мерак да лови мишки.

Иначе Шрьодингер не е Шрьодер  от костенурките нинджа, колкото и да обича Слави всякакви видове нинджи и самураи, нито Шрьодер, който беше германски канцлер, а сега е момче за поръчки. Ала колко много безродници мечтаят да са на негово място. Това е съвсем друга тема. Или не ? 
Физици от университета Йейл обаче измислиха и  нов щуротия, ако сте следили научните новини – котката на въпросния Шрьодингер можела не само да бъде едновременно жива и мъртва, но и 

да се намира на различни места

 .Което ми напомня автобиографичната книга на Слави Трифонов „За стърчането“ писана от Любен Дилов-син, което също е само по себе си е парадоксално, не по-малко от двойнствения живот на клетото животно...

Там се казва: „Това е и история за стърчането. По нашите географски, политически и душевни ширини да стърчиш означава неизменно две неща:

 Господ да те забележи и гаргите да ти насерат главата...

Едно поне е сигурно. Именно второто постигна  цялата ни политическа класа, чийто флагман сега е Трифонов. И това може да се илюстрира с дополитическия му живот. 
 Двамата с Дилов имаха обща политическа  котка и тя можеше доста добре да се справи на терена България.  Можеше поне да лови мишки. Но не й било писано… Тази котка отдавна вече е ритуално разделена на две. И Борисов предвидливо прибра едната половина. Разединението ражда мизерията, както вече отбелязах, особено, ако разчлените някоя черна котка.