Ирина Славина изгоря, за да освети страшния терор над словото в Русия

Жестоката смърт на независимата журналистка шокира не само Нижни Новгород, но и цялата страна

Протестът на дъщерята на Славина

Протестът на дъщерята на Славина

Светослав Пинтев 

„Искам да обвините Руската федерация за моята смърт“, написа журналистката Ирина Славина във Фейсбук, 

преди да се самозапали

 и да изгори като факел пред сградата на дирекцията на полицията в руския град Нижни Новгород. Това стана през отминалия четвъртък. 
Така тя освети част от смразяващата картина на терора, който Кремъл развихри срещу несъгласните с режима, най-вече срещу граждански активисти, политици и журналисти .
  Дъщерята на журналистката отиде на другия ден на лобното й място с плакат: 

„Докато мама гореше, вие мълчахте“ 

Символиката на този акт е повече от страшна…Не само за Русия…
Жестоката смърт на  независимата журналистка шокира не само Нижни Новгород, но и цяла Русия. Шествия в нейна памет бяха проведени в Москва, Санкт- Петербург и други големи градове.  

irina_slavina1.jpgПоследното послание на журналистката

Последното послание на журналистката

Случаят предизвика истинска буря в социалните мрежи.
 Общественици, граждански активисти, независимите медии и политици се единодушни - случилото се е 

акт на терор 

от страна на властта и поредното умишлено тласкане на журналист към пропастта.
 Трагедията беше коментирана и от опозиционния лидер Алексей Навални, който сега се лекува в Германия, след като беше отровен с „Новичок“, очевидно по заповед 

 от самия връх

Откъдето несъмнено е спусната и политиката на яростен тормоз и натиск срещу всеки, опитал да брани свободата на словото. Чрез глоби, арести, обиски и завеждане на углавни дела по измислени поводи. 
Режимът на Путин се надява, че по този начин ще потуши и стъпче тлеещото недоволство, преди избухването на огън,  но по-скоро е на път да раздуха пламъците…Мнозина вече цитират Пушкин:“ Из искры возгорится пламя, И просвещенный наш народ сберется под святое знамя…“.

Алексей  Навални написа в „Туитър“:

„Ирина Славина, журналист от Нижни Новгород, се самоуби. Ужасна смърт. Самозапалване. Срещу Славина бе изфабрикувано наказателно дело по политически параграф,  тя беше обискирана с разбиване на врати и конфискуване на техника. Това е наистина довеждане до самоубийство.“
Ден преди смъртта си Славина написа във Фейсбук, че 12 силоваци са нахлули в апартамента й в 6 сутринта, като са търсили материали на забранената опозиционна организация "Отворена Русия", подкрепяна от личния враг на Путин- Михаил Ходорковски. „Може би очакваха да намерят икона с неговия лик“, иронизира тя. 

irina-slavina.jpg

Ирина с камерата

Славина е претърсвана във връзка с наказателно дело, заведено срещу Михаил Йоселевич, обвинен в …. провеждане на лекции. Пъклено дело… 
През  2019 г. Славина беше призната за виновна за участието си в дейностите на организацията и за 

публикуване на  новини 

за тези лекции. Руската Темида  я глоби с 5 хиляди рубли.
Сега следственият комитет обяви, че започва предварително разследване  на случая със самозапалването на журналистката. Заявиха иронично, че била разпитвана в качеството си на …свидетел. Нито била обвиняема, нито нищо. Нямало никакви причини тя да се чувства застрашена. Нагло намекнаха, че вероятно е имала психически проблеми. 
„Защо обискират дома й в зори, ако не е обвиняема. Това е преднамерен натиск, това е морално-психологически терор. 

Терор, който руската държава осъществява 

срещу всички активни несъгласни. Има голяма група активисти, срещу които се провежда такъв терор“, заяви политологът проф. Валери Соловей.
Известният журналист и лидер на мнение в Санкт Петербург Александър Невзоров обяви:

„Родината се почеса , гледайки овъгления труп

 и …назначи  посмъртна психиатрична експертиза с предсказуем резултат…  В този резултат Родината ще направи извод, че Славина сама си е виновна, сама е допуснала в себе си съвест, състрадание….“
Аркадий Бабченко, журналист, укриващ се от режима на Путин в Украйна написа в типичния си провокативен стил:
„Руснаците се самозапалват.
Защо??
Предизвикателството не е да умреш в борбата с диктатурата, а да унищожиш диктатурата.
Да танцуваш на гроба на Путин, а не сам да лежиш в гроба.“

Греховете на Ирина: 

През март 2019 г. съд в Нижни Новгород я глоби, като я призна за виновна за организирането на несъгласувано с властите шествие в памет на подло убития под стените на Кремъл бивш вицепремиер Борис Немцов. На 24 февруари Славина си позволила заедно с други хора да премине по улица „Болшая Покровская“ в центъра на града, носейки негов портрет. 
През октомври 2019 г. е глобена със 70 хиляди рубли за „неуважение към властите и обществото“, след като заяви, че е възмутена от 

паметна плоча на Сталин

  в град Шахуня,. Предложи на шега във Фейсбук градчето да се преименува, като се разместят буквите на името му.
През юни 2020 г. Ирина Славина е глобена от съда с 65 хиляди рубли по обвинение в разпространение на „фалшиви новини“, след като в своя публикация съобщава, че един от шефовете на академия по самбо се е срещал с десетки хора, много от тях ученици, знаейки отлично, че е заразен с новия коронавирус. 
"В момента просто искам да умра. Защото част 9 от чл. 13.15 от Административния кодекс на Руската федерация, който ми беше вменен, е написан, за да убива журналисти и медии. Финансово. Но психическата болка от несправедливостта е толкова силна, че вече тежи и физически", написа тогава Славина във Фейсбук.