Как „сготвените” зависими празнуват Независимостта

Хубавата новина е, че готвачът изглежда е полудял и също ще бъде сготвен

Светослав Пинтев 

Празнувахме поредната годишнина на Независимостта, а нещо никак не ни беше празнично настроението. Навярно защото си знаем чудесно, че не сме независими и сме гузни пред децата си. 
 Зависими сме до абсурд от страховете и кошмарите си, и като държава, и като личности. А някои са зависими от конкретни лица.
…. Страхуваме се от прословутото „ще ме сготвят”, както елегантно обяснявал шефът на БНР Светослав Костов, когато го попитали защо трябва да разкара Силвия Великова от ефир. 
Характерно за родната политическа и обществена фауна е, че колкото по-високо  стоиш, толкова повече се страхуваш 

да не те хване някой дебел готвач 

И да те натика в тенджерата. Шефът на  БНР не прави изключение.
„Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври”, разказа пенсионираният след отказа си да свали журналистката от ефир вече бивш директор на програма "Хоризонт" Ивайло Савов за разговора си с директора на БНР.
За всяка нормална държава е 

въпрос на чест

- себеуважение и престиж да извади на светло подобен нагъл готвач и за го сготви в казана ситно нарязан, прошпикован с див лук.  Но не и в нашата. Тук той е държавата. Нов крал-слънце се извъдил.
Хубавата новина е, че готвачът изглежда напълно е полудял, та всичките му пътища водят към казана. Човек, който си мисли, че просто така може да махне Силвия и нищо да не се случи очевидно има сериозни психически проблеми и не си пие редовно хапчетата.
 
А това е вредно

 Да де, ама що за птици сме ние, ако чакаме сам да се сготви. Нали тогава ще го замести друг и ще ни оскубе.. 
Ние дори не сме ято .Там летят в синхрон, помагат си един на друг в беда.
Сещам се, ни в клин, ни в ръкав, за българска делегация, водена от митрополит Климент, която на 4-ти юли 1895 г. по стар стил е тържествено приета от току що-коронования руски цар, император и 

самодържец всерусийски Николай ІІ

Като така се натамънява поредното сближаване на България с Русия. Предишният ден в София е посечен с ятагани Стефан Стамболов. 
Друг е въпросът, че нито Николай ІІ и страната му, нито България виждат хаир след това насилствено сближаване, както е добре известно. Болшевиките разстрелват царя и цялото му семейство, за да заместят имперската му алчност със своята, много по-брутална и всеобхватна. А сближаването с нас е като засмукване.
В интервю за Faktor.bg психологът Росен Йорданов каза преди време: 
„За да имаме държавници, трябва да говорим за независимост”. Аз твърдя, че  всъщност нямаме тази психологическа независимост и близо 150 години сме в състояние на 

будна кома

Именно защото поколения българи са израснали в условия които ги принуждаваха да хвърлят огромни усилия, за да компенсират големите разломи в техните представи и перцепции за живота….”
Жестоки думи, които са хирургически точно описание на трагедията ни.  

 „Шпионският скандал беше цирк

 Докато той течеше, се договаряха Руско-турският поток и АЕЦ „Белене“. Всъщност, и двата проекта са ненужни за България”, коментира тези дни Мартин Димитров в една от телевизиите. 
Единствено твърде меките думи ме карат да не се съглася напълно с него.  Да кажеш, че АЕЦ „Белене“ не е нужен на страната ни, е като да кажеш, че срещата с Джак Изкормвача не е била нужна на жертвите му..
Подготвя се посещение на 

руския президент Владимир Путин у нас
 
догодина във връзка със 140-годишнината от „Освобождението, съобщи тържествено премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на фамозния депутат от БСП Антон Кутев за развитието на българо-руските отношения. 
Нищо, че 140 годишнината мина и ни ощастливиха по този повод с тропане по президентската маса с ръката на патриарх Кирил, известен като милиардера Гундяев, но това са подробности. 
Аз си спомням и едно друго подготвяно пристигане на Путин у нас, през 2012 г., което беше отменено.. По-точно Кремъл изведнъж забрави за него и каза, че изобщо не е фигурирало в 

програмата путинова

Тогава премиерът Бойко Борисов заяви пред несъществуващия вече в. „Преса”, който също беше „сготвен”, че отмятането на руския президент за планираната визита у нас било заради заканата на министър-председателя, че срещата с Путин няма да е никак приятна за последния. Особено, ако се окаже, че знае за поисканото от „Атомстройекспорт“обезщетение от 1 милиард евро за отказа от АЕЦ „Белене“. 
 „Това е реакция на решението ми да дам сделката по „Белене“ за разследване по ОЛАФ. Проверката на ОЛАФ ще установи много нарушения. „Белене“ е голяма далавера. Няма да им е приятно на руснаците да се разследва“, обяви Борисов тогава.

 Що, не им стана неприятно…

Ни ОЛАФ, ни пилаф се получи, а и европейски средства там нямаше замесени. А далаверата продължава и днес.
 „Не може така! Какви са тези трънски сметки? Хем сме приятели, хем зад гърба ни действат“, възмущаваше се тогава министър-председателят.
Но пък дойде 2013 г. и 

дългата ръка на Москва 

забърка у нас каквото забърка. Не без помощта на приятелите си у нас, все партийни велможи.
 Та сега сме много мили и готови всякакви проекти да изпълняваме.  
Да не говорим, че през седмицата лъсна консенсус между власт и опозиция, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат премахнати, т.е. окупацията на Крим да бъде узаконена. Единственият проблем е, че ние нямаме сили за тая работа.
 Бойко Борисов изтъкна от трибуната на парламента, че нито по "Белене", нито по "Турски поток" е щяло да има позитивно развитие, ако "не бяхме си ги избродирали". 

Страхотна бродерия, за милиарди

И ще вземе да се окаже, че този филм не е шведски, а съветски, че милиардите няма да ги получаваме, а ще ги даваме. Ще работим като роби още десетилетия, за да имаме една атомна бомба да ни цъка на ушенце, пардон, централа трябваше да напиша.. От съветски чернобилски тип. Честито на печелившите от

 Вселеленската лотария

Да напомням ли, че преди малко повече от месец руската държавна корпорация "Росатом", която напира да ни строи АЕЦ-а, взриви неустановен брой свои специалисти при неуспешен опит с ядрен двигател за свръхзвуково оръжие на платформа във водите на Бяло море край Архангелск. Друга тема са яростните протести на 

обречените хора от региона

Нивото на радиацията в Северодвинск – град, който е на около 40 км по въздух от мястото на взрива на 8 август, се е повишило 16 пъти. И то по официално съобщение на Хидрометеорологичната служба на Русия, което значи, че данните са силно занижени. Облаците я разнесоха над цяла Европа и половин Азия.
Но пък защо „Росатом" да не ни спретне един АЕЦ, който може сам да гръмне, може да служи и като мишена на агресивна чужда държава или терористична организация.
Иначе сме независими, даже честваме всяка година Независимостта…