Какво ще се случи с България през 2023 г.?

Москва превръща Гоце в свой ключов актив

Авторът

Авторът

Евгений Кънев

Първа част

Ключът за разбирането на близкото минало, а с това настоящето и бъдещето все още е в Кремъл. Колкото и абсурдно това да звучи на мнозинството българи. Проблемът на нашите историци - донякъде отгоре и отвън индуциран - е, че не анализират това, което се случва у нас като ехо на случващото се в Русия. Нека го направим в опит да прогнозираме 2023 г.
Всички размисли са логически построени въз основа на известни факти, без претенция за изчерпателност или еднозначно тълкуване.

2001-2007 България като меко влияние 

В Кремъл има нов владетел. През този период той е зает с консолидация на своята власт: Чеченската война, подбор на обкръжение, подчиняване на олигарсите. За целта му е нужно спокойствие в чужбина и дори имитация на интерес за членство в западните съюзи. Оказва ключова логистична помощ на САЩ в Афганистан и печели от тяхната интервенция в Ирак, защото напомпаните цени на нефта помпат и изтънелия руски бюджет. Буш е видял в очите на Путин приятел.

У нас се случва членството в ЕС и НАТО чрез верния на Москва (особено видимо от днешна гледна точка) Симеон. Че е техен актив е писано доста, но предстои още много да се пише с нови факти и детайли. Защо Русия не пречи? 
Ами спомнете си какво правеше СССР през 1940 г. у нас със Соболевата акция? Точно така, тласкаше България към съюз с Германия, в който съюз беше и самия СССР.
Най-малкото Путин със сигурност вече е имал план за България в тези организации, където търси пряко или косвено влияние.
И така до Мюнхенската конференция през 2007 г.

2008-2014 България като сателит

Засмукването на България в кремълската орбита започва с Тройния шлем на Гоце - геостратегически проект на Москва.
Кремъл разбира, че не може да бъде глобален фактор със слаба икономика, затова доставките на газ и петрол на най-важния пазар трябва да са гарантирани. И да не зависят от Украйна - страна, която вече започва Майдани с цел откъсване от империята и Босфора, контролиран от регионален мощен противник като Турция, която е и членка на НАТО. Затова Южен Поток трябва да заобиколи Украйна, а петролопроводът Бургас - Александрополис да избегне Босфора. А АЕЦ Белене да постави българската енергетика и България под цялостната доминация на Москва (спомнете си къде сега са насочени ударите на Кремъл в Украйна). 

Гоце е ключов актив на Москва за целта. Не само като подкрепи шлема, но и като прокара влиянието на Кремъл в българската политика. Например, като сложи начело лоялен на Москва премиер. Станишев се е вече еманципирал от Гоце съперник за наместник на Москва и затова конкурент. Идеален изглежда кметът на София - близък до фамилията на двете популярни правешки фамилии. И затова трябва да му се осигури победа - Гоце предлага изборът на 31 мажоритарни мандата, поделени между ББ и Доган, достатъчно за правителство на малцинството. А Доган отнема подкрепата за Станишев в полза на ББ с масово тиражирания клип за порциите.
ББ обаче отказва пълно подчинение на Москва. Заради личните интереси на тогавашната му половинка той сондира подкрепа от САЩ и Световната банка и назначава двама ключови министри - на финансите, икономиката и енергетиката. Скоро след това - под натиск - шкартира и проектите за Белене и Бургас. Тази еманципация обаче мобилизира Москва да го свали. 

“Ало, Ваньо” се появява с любезното съдействие на Гоце, за да му напомни колко е уязвим. А скоро след това ББ започва постепенно завоя към Москва. Продава Булгартабак на ВТБ, купува реакторите и помага за помпането на КТБ с подкрепата на Пеевските медии.
Изборите в Русия и проблемното връщане на Путин като президент през март 2012 г са повратната точка. Още в края на същия месец Трайчо е освободен като министър. Натискът от Москва продължава и явно там е решено ББ да бъде сменен с още по-лоялен премиер.
В началото на 2013 г се организира мним атентат срещу Доган. Седмица по-късно, забележете - във Варна - започват броженията срещу високите сметки за ток, които “спонтанно” обхващат цялата страна. Дянков също е освободен, а седмица по-късно ББ е принуден да подаде оставка.
Следват Костинброд, Мая и Бареков, златния пръст на Сидеров, оплакванията на ББ, че Доган иска да го убие - спомняте ли си?
Орешарски става премиер, а Станишев казва на групата на БСП - гласуваме Пеевски за ДАНС, иначе пада правителството.

КОЙ изгрява

България вече изцяло е в примката на Москва.
Следват руската агресия в Крим и ответната реакция на ЕС със забрана на Южен Поток и спирането на еврофондовете. И ответната реакция на Кремъл - краят на КТБ и на Орешарски. И Турското кафе на ББ с… Русия.
И новото начало на ББ. 
Защо?

Край Първа част

Б.Р. Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.