Москва се готви за намеса в американските президентски избори 2020

Ще има ли САЩ съпротивителни сили да се противопостави ефективно на Кремъл

Януш Бугайски,

Януш Бугайски,

Януш Бугайски, cepa.org

Кремъл се подготвя за враждебна намеса в президентските избори през 2020 г. в САЩ. Не е сигурно кой кандидат Москва в крайна сметка ще подкрепи, но основната й цел е да насърчава разделенията в американското общество и да разпространява недоверие към демократичния процес. 

Президентските избори през 2016 г. бяха пробен тест за руските операции за вмешателство и влияние. Оттогава Кремъл разработва нови методи и намира нови прийоми и инструменти за постигане на целите си. Добре е да се фокусираме върху поне 

четири зловредни за САЩ инициативи: 

разпространяване на дълбоко погрешна информация, засилване на интернет влиянието, хакване на изборни списъци и подправяне на изборни резултати.
В допълнение към обичайните фалшиви теории на конспирацията, които руските агенти и пропагандатори разпространяват в социалните мрежи, сега те имат достъп до изключително фалшив софтуер. Използването на тази технология дава възможност за разпространяване онлайн на изфабрикувано или фалшифицирано видео, което изглежда абсолютно реално. Масовото използване на този инструмент ще даде възможност на троловете и пропагандаторите да създадат нови реалности за потенциалните избиратели и да ги убеждават, че това не е измама, а реалност.

Напълно фалшивата визуална и звукова дезинформация ще улесни да бъде повишено нивото на манипулация на съзнанието на избирателите, както и да бъдат подсилени съществуващите предразсъдъци. Ще бъде трудно да бъдат убедени някои потребители на социалните мрежи, че видеоклипът е създаден там, където има голямо недоверие в масмедиите. Фейк новините ще работят така, че 

автентичните видеоклипове да бъдат възприемани като фалшиви и измамни, 

с цел да се дискредитира техния източник. Този вид технология ще служи за създаването на допълнително объркване, разделяне и поляризиране на избирателите, за увеличаване на недоверието към политиците и журналистите.

Втори ефективен начин за намеса в изборите в САЩ е чрез набиране на отряд от инфлуенсъри в интернет, които познават американската аудитория и могат да преценят къде дезинформацията и агитацията може да има най-голям ефект. Тези активисти в социалните мрежи могат да бъдат склонени или да им бъде заплатено, за да предоставят информация за аудиториите и каналите, като подават конкретни данни кои съобщения имат резонанс и сред кои конкретни групи граждани, както и да използват своя широк кръг от контакти, за да разпространяват ежедневно дезинформация. 
Въпреки твърденията на Facebook, че е затворил над два милиарда фалшиви акаунти през последните две години, броят на лъжливите медии продължава да се разраства. Услугите към Кремъл също могат да  адаптират и заобикалят ограниченията, като използват реални хора вместо фалшиви акаунти за разпространение на дезинформация. Разрастващата се 

човешка верига в служба на руското разузнаване

може да проникне в различни сектори на американското общество, за да сее раздор и да агитира за конкретни каузи.
Дистрибуторите на фалшиви конспирации могат да използват и напрежението сред различните социални групи. Това може да включва разногласията между демократи и републиканци, либерали и консерватори, по-младите и по-възрастните поколения, жителите на градовете и селските райони, както и групи, които имат по-високи и по-ниски доходи. Дезинформацията може също да се използва и за създаване на конфликти между мнозинството и различните религиозни, етнически, културни и сексуални малцинства. Подобно на своите операции срещу европейските демокрации, целите на Москва са насочени към широк политически и идеологически спектър. В САЩ Кремъл едновременно може се прицелва в засилване върховенството на белите и съпротивата на малцинствата, или да подстрекава консервативни евангелски и социалистически прогресисти чрез нарастващи мрежи за дезинформация.

Третата и все по-тревожна перспектива по време на следващите избори е 

хакването на изборните списъци

Наскоро публикуван доклад на Сената на САЩ заключава, че руските разузнавателни служби са проникнали в предизборната инфраструктура на Америка през 2016 г. и продължават да я проучват с наближаването на президентската кампания през 2020. Руските военни офицери разучават децентрализираната система за избори в САЩ, за да идентифицират най-слабите връзки в нея при подготовката за вероятна атака преди ноември 2020 г. Това може да включва изтриване или дисквалифициране на реални избиратели, с което да повлияят на резултатите на местно ниво.
Докладът на Сената заключава, че хакерите на ГРУ (Руско военно разузнаване) са извършили кибер-разузнавателни мисии във всички петдесет щата. Например, руските кибер активисти бяха в силна позиция да променят данните за избирателите в базата данни в Илинойс и в няколко района на Флорида . Въпреки че разследващите не можаха да открият недвусмислени доказателства, че са били променяни регистрационните списъци на избирателите по време на тези посегателства, изглежда вероятно агентите на Москва да се подготвят за бъдеща операция.


Четвъртата инициатива, която е свързана с уязвимостта на изборите в САЩ от техническа гледна точка, е перспективата за фалшифициране на резултатите, при което 

вотът да бъде променен

Един опитен  хакер може да се насочи към определени избирателни райони, където маржовете между кандидатите за президент обичайно са малки, както беше в няколко държави от Централна Европа през ноември 2016 г. Дори изтриването и елиминирането на малък процент от гласовете на избирателите може да окаже решаващо влияние върху резултатите от изборите.
Подмяната на броя на гласовете, особено ако впоследствие това се докаже, също може да делегитимира изборите пред очите на избирателите. И ако доверието в изборния процес бъде намалено, тогава от топящия се кредит на доверие към американската демокрация ще се възползват демагозите и популистите. Тогава Москва може да твърди, че 

западният политически модел е изправен пред екзистенциална криза
 
ФБР и други агенции хвърлят огромни усилия в контраразузнавенето за предотвратяване на влиянието на Русия и хакерството в киберпространството по време на изборите 2020 година. Агентите на ФБР разследват дали има граждани на САЩ, които активно подпомагат руската офанзива, получавайки финансови стимули, или като са компрометирани и изнудвани. Още преди да започне предизборната кампания, други противници като Китай и Северна Корея също могат да се опитат с методите на Кремъл  допълнително да тестват недостатъчните съпротивителни сили на Америка.

Превод: Faktor.bg