Наглост, злоба и простотия до шия

Ако бях паднал от Марс щях да разбера, че изборите у нас са спечелени от БСП и изправените мутри

Иван Ибришимов

Фактите са категорични: Коалицията ГЕРБ – СДС не просто спечели парламентарните избори, а направо размаза опонентите си като мухи по мръсен джам. За ГЕРБ това е пета поредна победа, за СДС връщане на парламентарната и политическата сцена. Изстрадано, историческо завръщане!
В ГЕРБ радост няма, защото ръководството на партията и окъпаният във всенародната любов лидер Бойко Борисов допуснаха груби политически грешки, които ги лишиха от потенциални съюзници. СДС, със скромните три депутатски мандата умно си трае на фона на старата слава. 
Липсата на поливалентност е непреболяна болест на българските партии, които трудно правят разлика между пунктир и дебела червена линия. „Демократична България“ не видя пунктира към ГЕРБ и СДС, и сега ще й се наложи да прекрачи коварната червена бразда към органично чужди на демократичната десница организации.

Наглост и злоба

„Отровното трио" имаше ясно формулирана цел по време на протестите миналото лято – да извърши пълзящ преврат под насочващия юмрук на президента Румен Радев. Тримата „юнаци“ извършиха такива золуми, след които всеки редови българин би търкал наровете с години. Оставете доматите, ковчезите, бесилките, мъртвите риби и другите им простотии. Те замеряха силите на реда с камъни и павета, опитаха се да палят полицаи с бали слама! Кой би си го позволил, ако няма гарантирана защита свише!? И се оказаха наистина защитени, защото нито прокуратурата, нито силите за сигурност им потърсиха отговорност. Коя беше невидимата за закона висша сила остана въпрос с повишена трудност за аудиторията и историята. Сега двама от тримата „отровни“ са част от странната организация „Изправи се! Мутри вън!“. Изборният им резултат е малко над заветните четири процента.  Малко, но явно достатъчни за детонация на глупостта.

Още като видях каква сбирщина се е събрала там разбрах, че ще има меле  между мутри и то под егидата на президента, който де факто даде името на шпицкомандата. И ето, че тия двамата попаднаха там на две прочути с лютия си език политически валкюри. Едната, известна с редица показателни определения, като „еманация на кюстендилската правна мисъл“, но също така като „кюстендилското кречетало“, другата като юристконсулт на „Мултигруп“ и любителка на парламентарни скандали под ментален съпровод на цигулка. И двете откърмени в БСП!
Та като видяха, че заради собствените си грешки победителите от ГЕРБ изпадат в неприятната шахматна ситуация „цуг-цванг“, адвокатът Николай Хаджигенов и доскорошното острие на БСП Мая Манолова изпаднаха в политически амок. През пръски от злоба той се видя в „жертвената“ позиция на бъдещ коалиционен министър, а тя, след катастрофата на БСП, се вживя в ролята на лидера Корнелия Нинова. Така, размахали словесни мечове уж срещу Бойко Борисов, двете „дами“ изпаднаха до участнички в слугински скандал за лъскав патладжан на „Женския пазар“. Противно ми е да  цитирам просташкия им речник. 
И докато печената Татяна Дончева стратегически замълча и пресмяташе, Мая Манолова подсказа, че е готова да тегли шута на отровния адвокат, дори с цената да развали далаверата.

Простотия до шия 

Поведението на всички изброени до тук лица показва панорамно цялата простотия, владееща политическия живот край жълтите павета. По една или друга причина новоизлюпеният партиен лидер Станислав Трифонов се е самоизолирал. Дано е здрав. Неговите лаконични изявления в мрежата са добре премерени и нямат нищо общо с откровената простащина, която меркантилно насаждаше повече от две десетилетия сред младоците на България. Може би най-сетне е осъзнал, че „тази работа не е като онази работа“. И да е вникнал в смисъла на думата „отговорност“!? Не знам.
Сега към него, като втори под слънцето, ще бъдат отправени много хлъзгави оферти, вероятно и от посоката на „Женския пазар“. Но замислят ли се политическите фарисеи какво ще ги сполети, ако слънцето напече Слави, той го погледне, заслепи се и вземе да кихне...