Нено ли е жертвеният козел или „за кожата на един премиер”

Някой май е написал драматичен сценарий за наш „Ден за изкуплението”

Жертвеният агнец

Жертвеният агнец

Светослав Пинтев 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разви в ефира на БТВ   свой гениален сценарий защо главният прокурор Иван Гешев й отказа среща, както писахме малко по-рано.
Случи се в деня, в който 

кукерите подгониха злите сили

 "Проявявам разбиране. Срещата ми беше отказана, защото главният прокурор е подготвял ареста на министър Нено Димов. А нали знаете как ще изглежда, ако арестът стане след среща с лидера на опозицията", обясни  Нинова. 
Мдааааа, неловко щеше да се получи, добре че здравите сили се усетиха. И аз проявявам разбиране, но започна да ме гризе

червейчето на съмнението

Още повече, че вече бях чул изказването на друг славен водач в пола, създал от нищото аферата „Костинброд”, в услуга на своята партия. С любезната подкрепа и медийно покритие на лицето Николай Бареков, който беше награден подобаващо за участието си в маскарада.
“Водната криза в Перник излиза далеч извън пределите на община и област Перник. Тя скоро ще се превърне в национална криза”, пророкува Мая Манолова, лидер на т-нар. “Изправи се. БГ” , в интервю за БНР. 

Нерде Перник, нерде Костинброд

Ама…Де да знам. Някои хора са родени за архетипния образ на Лъжливото овчарче. 

„Обществената реакция по скоро е в подкрепа на Нено Димов”,  заяви политологът Стойчо Стойчев в сутрешния блок на Нова телевизия. 
Разправя така: "Парадоксални хора сме ние българите. Обясняваме, че няма министри попаднали в затвора, нямаме повдигнати обвинения. По-скоро симпатизираме на въпросния министър, отколкото поне да изчакаме да видим какво ще се случи ".
Доцент Стойчев  е прав, разбира се, само дето пропуска един дребен, но съществен факт. 
Съчувствието към министъра се дължи в голяма степен на недоверието в определени среди от новия главен прокурор, който е подозиран в опит да наложи прокурорска диктатура в полза на едни други хора. Да ги наречем условно.

КОЙ, ТОЙ и Те

„Зад тях кой стои???”, се питат все повече хора.  Това може да е и въпрос геополитически.
Нено Димов на прима виста изглежда един от най-кротките, интелигентни и свестни министри за целия преход, един от малкото такива, та е съвсем  логично точно той да го отнесе.
 Каква по добра мишена, какъв по-добър жертвен козел от такъв „интелигент”.   Така в юдаизма наричали онзи козел, когото символично натоварвали с греховете на целия народ на празника Йом Кипур – „Деня за изкуплението и го подлагали на т.нар. всесажение или пълно изгаряне. В нашия случай греховете са на политическата класа. Но идеята сякаш не е само да бъде изпепелен един козел. 

„Предстоят интересни времена“! 

Така разправя главният прокурор Иван Гешев, в коментар за водната криза в Перник и арестите, които щели да продължат, по думите му. Каза го, на пресконференция,  посветена иначе на зверското убийство в Галиче. 
„В случай, че се съберат доказателства, ние нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност на лица, които смятаме, че са виновни”, заяви Гешев, което звучи малко като заплаха. „Дали някой ще бъде задържан под стража, дали ще бъде осъден, може да реши българският съд. Не виждам пречки, след като е спазен законът, след като са на лице законови предпоставки, 

да бъде задържан под стража и министър

 Българските граждани и българското общество не заслужават да бъдат превърнати в кофа за боклук или тоалетна чиния. Не ме интересува кой го е извършил. Всеки, който е извършил нещо, трябва да си носи последствията по закон”, каза още главният прокурор.
Изказване определено адресирано към бушуващите чувства на народа, чието послание е доста обезпокояващо, намеква за преминаването на един Рубикон. Отдавна подготвян от една група медии. 
А да бъдем превърнати в кофа за боклук или в  

тоалетна чиния

 определено не заслужаваме. Но пък тези ярки метафори не ще да са случайни, дали не се опитват точно с тях да ни овъртолят?
Бившия министър на околната среда и водите Евдокия Манева припомни на прокуратурата пред БНТ, че законът е категоричен - за водоснабдяването отговаря министърът на регионалното развитие. Каква изненада…Нима държавното обвинение не знае това? 
 Ала нищо не пречи на Иван Гешев да арестува и Петя Аврамова. А двама министри зад решетките могат да разтърсят всяко правителство и да го катурнат. Да не говорим за трима. Особено преди

 вот на недоверие

 и при ескалиращо нагнетяване на напрежението в социалните мрежи и не само там. 
Дали някой не иска кожата на един премиер. 
„Ние вече спечелихме вота”, каза Драгомир Стойнев, дясната ръка на Корнелия Нинова.

Обвиняват премиера Бойко Борисов, че е дал козела Нено на вълците, за да успокои страстите около водната криза, но какво успокоение за един кабинет е един, двама, трима от министрите му да са в ареста. 
Не съм сигурен, че Борисов не си блъска главата в стената, че е подкрепил Иван Гешев за главен прокурор и вече да осъзнава опасенията на протестиращите срещу него. Образно казано, естествено. Може и да бъркам.  Може тепърва да започне да я блъска.
Едно е сигурно, лидерите на партиите, мечтаещи за власт, дават всичко от себе си, за да се вживеят в ролята на малки Бонапартовци. Особен един друг генерал, казва се Атанас Атанасов.
Председателят на ДСБ каза в  ефира на БТВ:
 "Нено Димов напусна ДСБ, след това мина през други политически сили. Той стана жертва на своя кариеризъм. В желанието си непременно да бъде във властта, да бъде министър, стана жертва на този, който го е назначил”. 
Ала Нено Димов съвсем не е единствената жертва на „желанието си непременно да бъде във властта”. Много са. И не се знае докъде могат да стигнат.