Путин сменя интернет с Опричината?

Приковава Русия на елекрическия стол на историята, алармира Невзоров

Светослав Пинтев 

„Путин е русофоб. Класически русофоб, par excellence“, пише един от най-изтъкнатите политически анализатори на Русия Станислав Белковски в книгата си „Путин: Цялата истина за стопанина на Кремъл“ .
И продължава така: „Сякаш е излязъл от 

полубезумните брошури 

на математика академик Игор Шафаревич, станали толкова популярни през 80-те години на миналия век, малко преди края на СССР (например прочулата се тогава, а сега почти забравена, „Русофобия“, публикувана в антилибералното литературно-публицистично списание „Наш современник“ през 1990). Путин се отнася много критично към руския народ и го смята неспособен за последователен съзидателен труд.“ 
Очевидно го смята и за народ, който може да мине без интернет, да забрави за съществуването му, да се върне във

 времената на Опричината на Иван Грозни,

 когато около хиляда „опричници“ от охраната на царя воюват с останалото население - изнасилват, колят, бесят, горят, изтезават всички останали руснаци, които им се изпречат по пътя, водени от царския изверг Малюта Скуратов... После достигат до 6000. 
Как ли Путин си го представя това в епохата на интернет? Решението му е просто-да разкара интернета. Но едва ли е възможно.
 Путин разчита на това, че днес „Россгвардия“, която изпълнява същата функция като опричниците под мъдрото командване на генерал Золотов, брои над 320 000 души. 320 пъти повече от шайката, която първоначално формира Иван Грозни. 
А цар Владимир, сложил  шапката на Мономах на главата,   раздава и последните плячкосани богатствата на верните си опричници.  Въпросната шапка, апропо, играе ролята на корона на руските царе.
За сведение, смята се, че е изпратена от византийските василевси
   
Василий II, наречен Българоубиец,

 който с руска помощ  побеждава разбунтуваните си легиони в решителната битка при Абидос през април 989 г., и брат му и съвладетел Константин VIII  Мономах,  на князете на Киевска Рус.
През, 1999 г, около двадесетия си ден като премиер, Владимир Путин отива на честване в централата на ФСБ/КГБ, която до скоро е оглавявал. В речта си се шегува, че „група шпиони под прикритие, пратени да проникнат в правителството, вече „успешно изпълняват задачата си“. Чекистите се смеят от сърце.

Днес руснаците са наясно, че не е било шега

 И се подготвят за развихрянето на терора, който  ФСБ/КГБ  вече открито започна, за да удържи властта и след Путин. 
Кремъл арестува наскоро масово муниципалните депутати събрали се на форум в Москва,   над 12 000 протестиращи бяха оковани на протестите в подкрепа на Навални през януари и февруари,  стотици са делата срещу тях, десетки опозиционни лидери и кандидати за депутати са зад решетките. 
Властта ограничи Туитър, закани се на „Фейсбук“ и така постави началото на нов етап в 500 годишната война, която води със собствения си народ, както гласи една теория. За нея специално ще разказваме. Управляващите заговориха за суверенен руски интернет, което може да предизвика единствено смях. 
 И това на фона на окрадените пари, предвидени уж за развитие на руската наука и технологичен бум.
Кремъл задължи руските промишленици да инвестират в Русия, но проблемите не са в парите, а в технологиите, в които Русия безнадеждно изостава, както отбеляза предприемачът Дмитрий Потапенко. Благодарение на политиката на Путин и обкръжението му. 
Анализаторката Юлия Латинина пък смята, че още известно време такава политика и Русия ще изостане със столетия от съвременния свят.  Подобен пример е Иран. 

Борбата с интернет 

на Путин и неговото обкръжение цели да ограничи и последните форми на някаква опозиционна активност преди изборите за Държавната Дума през есента на фона на срутващия се рейтинг на управляващата партия на президента „Единна Русия“. Заради тях опитаха да отровят опозиционния лидер Алексей Навални, а после го натикаха в концлагер, както го определи самият той.  
Кремъл очевидно трябва да се разправи преди всичко с Ютуб, където му бяха нанесени 

най-тежките информационни поражения,

 като филмът на Навални за двореца на президента беше гледан от над 120 милиона. А това е пробив, който подкопава пропагандата на почти изцяло контролираните телевизии. Та сега очакваме атаките срещу Ютуб и Фейсбук.
Политолози вече изразиха мнения, че голямата трагедия на Русия е, че Путин и обкръжението му не разбират нищо от интернет. И изобщо не са в час какво ще причинят на Русия, ако опитат да я откъснат от него. 
„Това са архаични дремещи чиковци, в чийто глави  социалните мрежи са някаква странна младежка субкултура, непонятна игричка… Сигналите, че методите за борба с интернет не работят вероятно не достигат до Путин. На него сигурно му докладват, че всичко се получава отлично.

 Путин възприема интернет като вражески фронт, 

чужда земя, на която трудно се води война“, каза политологът и политик Фьодор Крашенников пред Форум „Свобода“. Той коментира срива на сайтовете и нета на държавните институции след ограничаването на „Туитър“ с твърдението, че „това не е работа на американците, а плод на действията на „Росскомнадзор“,  но всеки час, в който Държавната Дума не работи е щастлив час за Русия.“
А властниците се опитват да  въздействат на интернет епохата с добрите стари съветски методи - „закрий“, „ограничи“, „затвори“!  
Съд в Самара осъди активиста Карим Ямадаев на тежка глоба за  домашна видео постановка, в което той в ролята на съдия, произнася "присъди"  за престъпления срещу човечеството на руския президент  Владимир Путин, прессекретаря му Дмитрий Песков и шефа на "Роснефт  Игор Сечин", както писахме. Съдът счете това за призив за тероризъм. Прокуратурата поиска от Ямадаев 6 години и 7 месеца затвор. Но за такъв съд вече мечтаят милиони от активното население. И едва ли репресиите ще ги спрат, защото всички те виждат каква е алтернативата.
„Путин прикова Русия на електрическия стол на историята“, заяви  с сряда журналистът Александър Невзоров. А тя едва ли изпитва удоволствие от това, както твърди той. И вероятно скор  още изреве оглушително.