Радио "Свобода": Твърда ръка, приятел на Кремъл или как генерал Радев иска да промени България

Превръщането на парламентарната република в президентска по руски образец - днешна Русия и нейната система на властта са образец и пример за българския президент

Румен Радев и Владимир Путин, Радио Свобода, президентски избори, твърда ръка, президентска република, модел на Кремъл, русофили, Леонид Решетников, Елеонора Митрофанова

Румен Радев и Владимир Путин, Радио Свобода, президентски избори, твърда ръка, президентска република, модел на Кремъл, русофили, Леонид Решетников, Елеонора Митрофанова

В средата на ноември в България едновременно ще се проведат парламентарни и президентски избори. Най-вероятно, постът държавен глава ще запази сегашният президент Румен Радев - защитник на превръщането на страната от парламентарна в президентска република.

Москва приветства това, пише Генадий Габриелян* в коментар за Радио "Свобода"

Генерал Радев, президент на България от 2016 година има всички шансове да остане на поста си след изборите на 14 ноември. Прогнозите му дават подкрепа на първия тур от почти половината на тези, които ще отидат да гласуват. В такъв случай победата на Радев във втория тур е практически гарантирана.

Как Радев беше избран на този пост първия път?

През юни 2016 година в Москва на форума на "Единна Русия" присъстват председателят на Национално движение русофили Николай Малинов (през 2019 година той беше официално обвинен в шпионаж в полза на Русия), председателят на БСП Корнелия Нинова и лидерът на лявоцентристката партия АБВ Георги Първанов, бивш президент на България.
Месец по-късно тогавашният директор на Русия институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников (на когото е забранено да влиза на територията на България в продължение на 10 години), видна фигура в руската Служба за външно разузнаване (СВР), поръчва чрез Малинов в България социологическо изследване, посветено на профила на следващия български президент. 
Изяснява се, че да победи може човек със следните данни: мъж, не по-възрастен от 60 години, с успешна кариера, но не интелектуалец, не корумпиран, мъжествен, обявяващ се за по-голяма самостоятелност на България в ЕС и НАТО.
Нужната личност е открита много бързо.
Още на 1 август генерал Радев подава оставка от високата си позиция в армията, БСП и АБВ започват да говорят за него като за кандидат за президент, а Леонид Решетников, чиито институт не е нищо друго освен аналитичен център на СВР, в серия интервюта изразява надежда, че бъдещият президент ще преориентира страната и отново ще я обърне "с лице към Русия". 

На изборите през ноември 2016 година Радев победи, събирайки на втория тур над 59% от гласовете.
"Вие виждате, че партиите и парламентът не са способни да управляват страната!"
И сега, парламентарната криза в страната, продължаваща от април месец досега, и задънената улица в коалиционните консултации за съставяне на правителство, създадоха впечатлението, че за превръщането на България в президентска република са се появили необходимите условия.
Голямата подготвителна работа генерал Радев проведе предварително. 
През февруари миналата година той не жалеше думите, за да изобличава прозападното правителство:
"Методично отслабване на закона и морала доведоха до парализа на социалните системи и институции...Законодателството се превърна в заложник на лоибстки интереси, а нищетата и неравенството се задълбочават. Държавните органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Започва настъпление срещу гражданските свободи".
През лятото на 2020 г. президентът се солидаризира с масовите протести, призовавайки да бъде "изгонена мафията" от изпълнителната власт.
След провала на вторите поред парламентарни избори той гръмогласно призова политиците "да не изпитват търпението на народа" демонстрирайки стабилността на президентското управление в противовес на парламентарното.

"Умен и красив"

В последно време Радев, игнорирайки редовно звучащите в медиите обвинения по негов адрес, че е под контрола на Москва, демонстративно се снима с руската посланичка Елеонора Митрофанова, посещавайки заедно с нея обществени мероприятия.
Тя пък публично му направи комплимент, наричайки го "умен и красив". Самият Радев заявява, че за него са по-важни "ценностите, а не партиите" и, че той продължава да поддържа "свободата, солидарността и справедливостта".
Днешна Русия и нейната система на властта са образец и пример за Радев.
Тази тема активно се обсъжда в българското общество от момента, в който страната остана без редовно правителство: политическите партии два пъти така и не успяха да се договорят за формирането на нова управляваща коалиция.
Радев открито пропагандира авторитарно управление, като го аргументира така: 
"Вие виждате, че партиите и парламентът не са способни да управляват държавата", пише публицистът Димитър Попов.
Според него, ако генерал Радев бъде преизбран, в страната ще възникне нова политическа ситуация - с електорално мнозинство, което тепърва осъзнава себе си и, което ще търси свое представителство.
На тези хора ще им е необходима партия с радикално авторитарна и русофилска програма и, не е изключено тя да възникне на основата на подкрепа, получавана от победилия Радев.
Политологът Огнян Минчев твърди, че Москва използва няколко основни ресурса за осигуряването на стопански и политически контрол над България: енергийната мафия, системата на корупция и пропагандна война на българска територия.

Кой е електоратът на Радев?

Тази част от обществото, която смята, че само режим на твърда ръка може да бъде гарант за тяхната повече от скромна стабилност, отговарят експертите.
По тази причина тази част от електората, както показват проучванията, като цяло положително оценява дейността на служебното правителство, назначено от Радев още през месец май.
Премиер е 61-годишният бригаден генерал Стефан Янев, бивш министър на отбраната, министър е завършилият политология в Москва Георги Панайотов, министър на външните работи е завършилият в началото на 90-те Дипломатическата академия в Москва дипломат от кариерата Светлан Стоев. 
Служебните министри, назначени от Радев, от самото начало са своего рода "щаб" на сегашния президент, осигурявайки му неоспоримо предимство в предизборната борба.

Тази картина не може да не устройва Москва

И президентът Радев, и бившият премиер Борисов, всеки по своему работеха за интересите на Русия, твърдят опонентите им.
Официално Борисов беше близък с Ангела Меркел, но на практика прокара руските енергийни проекти и саботираше военното присъствие на НАТО в България, докато Радев громеше критиците на Кремъл в ЕС, искайки сближаване на Брюксел с Москва.
Те двамата създадоха голямо пространство за кремълска пропаганда и шпионаж, превръщайки страната в база за операции на руското разузнаване в Европа: за година и половина бяха екстрадирани девет служители на руското посолство с дипломатически паспорти, включително военното аташе.
"В този смисъл от гледна точка на Москва премиерът и президентът бяха нещо като "русофили под дълбоко прикритие в ЕС. Борисов замаскиран по-добре, Радев - не толкова", отбелязва сайтът Faktor.bg
При това, в съответствие с принципа "разделяй и владей" Москва създаваше интриги между тях, успешно противопоставяйки двамата политици един на друг, за да предизвика хаос в държавата.

Този хаос не се размина без последствия за общественото мнение в България, което възприема анархията като заплаха за сигурността и търси авторитарен лидер, способен да въведе поне някакъв ред.
Подобни обществени очаквания, на свой ред, са от полза за тези, които искат превръщането на парламентарната република в президентска по руски образец.
Така за окончателната победа на Румен Радев бихме могли смело да залагаме още сега, ако не беше провалената антиковидполитика на служебното правителство, подкрепяна от действащия президент.
Тя е в състояние да обърка всички карти в последния момент.
Проблемът действително е крайно остър, България е с най-ниския процент ваксинирани в ЕС - под 20% от население.
Министърът на здравеопазването заяви, че ресурсите на системата на здравеопазването са на изчерпване и допусна въвеждането на пълен локдаун.
Масло в огъня наля и бившият вицепремиер Валери Симеонов, също кандидат за президент, който заяви, че русофилските партии "Атака" и "Възраждане" водят в България организирана от Русия широкомащабна кампания, подкопаваща доверието към държавните институции и политиците, а лидерите на тези партии сеят съмнение и изцяло отричат пандемията".

В случай на най-лошия ковид сценарии – това вече се обсъжда в медиите  и социалните мрежи – двойните избори в България може и да не се състоят и да бъдат отложени.

*Авторът е кореспондент на "Новая газета" за Балканите.

Превод: Faktor.bg