САЩ днес - не бъркайте гражданските движения с гражданска война - първите носят енергия за промяна, а вторите разруха

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева, политолог

Да се сравнява обстановката в Капитолия с гражданска война и гледка от държава от третия свят е грешна посока за разбиране на случващото се. Още повече, че Америка носи опита на вече преживяното на подобни граждански катаклизми. 
Гражданските протести, бунтове и движения са 

феномени на Демокрацията

 Мащабността им и дори радиалността са възможни само във функционираща демократична политическа система и правова държава. Обществената енергия, породена в тези движения при демокрацията, променя политиката така, че ценностите да повлияят в преосмислянето на социално-икономическите отношения в държавата. Подобна трансформация от обществени нагласи и очаквания в политическа стратегия на управление може да се случи и утвърди в държава, изградена на базисни права и свободи, каквато е САЩ. 
Гражданските катаклизми в САЩ се пресрещат и

 овладяват от силни държавни институции,

 а не се сблъскват с тоталитарен режим или империя /при които не биха и могли да се зародят/. 
След радикалните картини на улична агресия Америка ще се нормализира, но вече по нов начин, в новите условия на 21 век. Тя ще стане още по- силна в момента, в който отговори на актуалните очаквания в обществото си, а те имат своите много сериозни основания и в ляво, и в дясно. 
САЩ като политическа история и социална памет вече са преодолявали подобен тежък ценностен катаклизъм в обществото си. Антивоенното движение, хипи вълната през 60-те години на 20 век изправи синовете пацифисти срещу бащите военни герои в яростен конфликт. В резултат САЩ се нормализира, като променя политиката си, а днес спомен от онзи период останаха само страхотните филмови шедьоври и невероятния бунтарски рок. В интерес на истината и в съвременния  конфликт Роджър Уотърс от Pink Floyd  изнася концерти срещу Тръмп.
И тогава ценностите не умряха, а станаха определящи, няма да се случи и днес. 

Шансът за бързо нормализиране

 е Байдън да се окаже талантлив лидер, на висотата на народа на Съединените щати и неговият съюз.