Шамар, а не потупване по рамото от НАТО

Петоколонниците и полезните идиоти на Путин са видели исторически шанс да ни изкарат от алианса СЕГА

Калин Манолов

В правителството и управляващата коалиция сигурно са отдъхнали с облекчение. Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин не е искал да изпращаме военна помощ на Украйна. Ще се разминем с палатките и възглавниците, ще ни попълнят батальонната бойна група с каквото ни липсва (а общо взето, ни липсва всичко), ще участваме в укрепването на източния фланг на НАТО колкото да не е без хич, и

 ще заспим отново зимен сън

Да, ама не! Ако Остин не е поискал това, което авторитетни западни медии писаха, че идва да поиска, то е защото е знаел, че няма да го получи. Или че ще го получи на неприемливо висока цена. Или, накрая – защото в НАТО просто ни нямат доверие. Да ти нямат доверие съюзниците във време на война е толкова опасно, колкото да те атакува или да ти има доверие врага. Това, че не е обсъждан въпросът за изпращането на български военни и български въоръжения в Украйна, е шамар, а не потупване по рамото от НАТО. 

Българският „естаблишмънт“ ще го плати с лихвите

 За съжаление – и ние покрай него. Всъщност – най-вече ние. Както винаги. Защото пак сме избрали ако не „такива“ – поне не достатъчно „различни“.
Правителството трябва да си дава сметка, освен, че е попаднало в перфектна буря, и че новината от днес не му донесе затишие в тази буря. Напротив. Ако бяхме дали ръждясалите си съветски ракетни установки срещу много по-нови поколения натовски, сделката щеше да е кон за кокошка във финансово отношение, и направо 

джакпот в политическо

 Спокойни за тила си, сега петоколонниците ще се съсредоточат върху свалянето на правителството. ГЕРБ вече го обяви преди седмица и го препотвърди вчера и онзи ден. Бутафорният арест на Борисов може да показа на Кьовеши как работи българската прокуратура, но много повече наду платната на очевидно вечния лидер на ГЕРБ. А до онзи ден той бе просто ходещ политически некролог.
Ще го кажа така, че и Борисов да го разбере: ако герберите си мислят, че като свалят управляващата коалиция, ще дойдат пак на власт, д..е ги лъже. Като клатят яростно четворната коалиция, те само ще помогнат на откровено проруските БСП, Възраждане, и както-там-ще се казва новата партия на Стефан Янев, да спечелят следващите избори. Не че Борисов не даде на Путин всичко, което онзи му поиска. Но от кумова срама, и най-вече за да играе заедно с тях, даваше по нещо и на европейците. С ТЕЗИ Европа няма да има. Или ако не Европа – със сигурност НАТО. Петоколонниците и полезните идиоти на Путин са видели 

исторически шанс да ни изкарат от алианса СЕГА

 И по всичко личи, че няма да го пропуснат.
Губещата войната Русия е все още достатъчно силна, за да застане зад тях и да ги поведе към победа. Не казвайте, че е невъзможно – през ноември изглеждаше, и че Продължаваме промяната няма как да спечели. Механизмите на руския политически инженеринг в България са на век и половина и работят безотказно. Освен заради рубладжиите, не по-малко заради колебливите, предпазливи, „защитаващи националните интереси“ in-between прозападни политици, които макар и рядко, все пак епизодично се изкачват до върховете на българската политика.
Но дори да са ти помогнали да се качиш на върха, или да са те изтеглили дотам на буксир, от снежните топки на върха се пазиш сам. И сам устояваш на ветровете.
Иначе ще си се качил, само за да викнеш „ойларипи“.