Транспортен хаос, гневни граждани и управленски комплекс за богоизбраност – поредният провал на Васил Терзиев

Кметът на София обещаваше професионализъм, компетентен екип и сътрудничество с хората, но демонстрират дилетантщина, арогантност и разюздано его

Васил Терзиев

Васил Терзиев

Илина Славова

Половин година след като Васил Терзиев влезе в ролята на кмет на София, се стигна до директен сблъсък с гражданите на столичния град. И ако през изминалите шест месеца баталиите в общинския съвет отекваха в словесни еквилибристики пред медиите, случаят със ставащото на улицата е различен. 

Новият проект за движение по бул. „Патриарх Евтимий", бул. „Витоша, улиците „Фритьоф Нансен" и „Г. С. Раковски" създаде такива неразбории за гражданите, че поначало стана ясно – няма шанс местната власт да излезе от ситуацията, демонстрирайки красноречие. Нужни са реални действия и адекватна комуникация с хората, които на няколко поредни протеста поискаха оставката на Терзиев. Към това добавиха и искания за оставките на общинските съветници от ПП-ДБ-СС и на заместник-кмета  по транспорта Илиян Павлов, излъчен от „Спаси София“. 

Само че не видяхме усилия за решаване на проблема, а 

високомерие и управленски инат

Инициаторите на проекта от „Спаси София“ скочиха да отбраняват творението си с всички легитимни и нелегитимни аргументи. Терзиев обяви, че може нещо да се промени, ако новата организация на движението „падне в съда“. Т.е. ако не падне, положението остава каквото е, пък гражданите да си протестират, ако нямат друга работа.

Е, съдът вчера реши, че действията по новата организация на движението „не се основават на административен акт или закон и следва да бъдат преустановени незабавно“. Да видим как кметът и хората му ще приложат съдебното решение. Може и да решат да го обжалват, съдът даде тридневен срок за това.  

А можеше да не се стига до протести и до съд, защото в местната управа имаше гласове на разума. Победилата коалиция просто отказа да ги чуе.

Общинският съветник Вили Лилков от „Синя София“ коментира, че проектът е незаконен, значително по-скъп от първоначално обявената стойност, противоречащ на интересите на софиянци. Не е одобрен от СОС и дори не е разглеждан  в Комисията по транспорта, нито в Комисията по инженерна инфраструктура, нито в Комисията по финанси, а това е задължително.  Гражданите са имали само 10 дни, за да се запознаят с проекта. 

Още в края на април заместник-председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ предупреди за предстоящия кошмар с трафика около НДК, защото лентите за движение се намаляват от 3 на 2 – т. е. автомобилният трафик ще е в една лента, защото в другата колите ще маневрират за паркиране. Същевременно се премахват 140 паркоместа, а не 50 както твърдят авторите на транспортния хаос. Георгиев настоя Терзиев „незабавно да спре експеримента и да се извини на гражданите за лъжите си“.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, излъчен от Демократична България, наруши партийната дисциплина и заяви, че е имало укриване на информация, както от обществеността, така и от общинските съветници. Той упрекна застъпниците на проекта в тотална липса на емпатия и съчувствие към хората от района. Прави му чест, че 

предпочете да каже истината

вместо да прояви криворазбрана коалиционна лоялност.  

По време на изборната си кампания Васил Терзиев обещаваше професионализъм, компетентен екип и сътрудничество с гражданите на София. Вместо това той и хората му демонстрират дилетантщина, арогантност и разюздано его. Амбициите на този екип се оказаха доста по-големи от възможностите му.
Случаят с движението около НДК е само един пример от 

поредицата управленски гафове

 То не бяха реверанси към Митрофанова, скандали с имоти и евросредства и не по-малко скандални кадрови решения…

Терзиев „ощастливи“ избирателите със заместник-кмет по финанси и здравеопазване с тежко ДС потекло. Става дума за Иван Василев, син на Румен Иванов Василев, работил за Трето управление на ДС като агент „Петров“. Първият назначен заместник-кмет беше  Надежда Бобчева с ресор екология – кадър на БСП, два мандата общински съветник от същата партия в Силистра и дори председател на групата.  Заместник-кметът по правните въпроси пък се оказа без юридическа правоспособност в България.  Заместник-кметът с ресор обществено строителство Иван Матов напусна след по-малко от три месеца на този пост. Същото направи кандидатът за главен архитект Любо Георгиев.  
Очевидно е, че при такава кадрова политика не може да се очаква зачитане на демократичните принципи, мнението на гражданите или евроатлантическия профил на избирателите, гласували за Терзиев. 

Като цяло кметът реанимира влиянието на ДС (каква „изненада“!) и комунистическата номенклатура в управлението на столицата. Но проблемът не е само в персоналния подбор на служителите, които назначава, той е манталитетен. Подходът му към управлението е формиран 

в матрицата на ДС

 Оттам идва високомерното отношение към мнението на хората и към принципите на демокрацията.  Не е в стила на политиците с такъв генезис да обсъждат управленски решения с „простосмъртните“, те просто ги налагат. Игнорират гласовете на разума, предпочитайки да живеят с усещането за богоизбраност.   

Нищо от това не е изненадващо, тъкмо обратното – предвидимо е. Именно затова тези, които издигнаха Терзиев, продължават да дължат отговори на избирателите. За ПП и „Спаси София“ няма проблем – тези формации нито са десни, нито са антикомунистически, а евроатлантизмът им е декоративен, ако изобщо се проявява под някаква форма. Но за ДБ и особено за ДСБ всичко това е въпрос на идентичност. Отстояването ѝ би означавало сваляне на доверието от Терзиев. В момента обаче нищо не подсказва подобни намерения от страна на ръководството. Кметът на „Средец“ Трайчо Трайков се осмели да каже някои истини, но дали ще получи подкрепа от своите или ще бъде оставен да води самотни битки? Отговорът на този въпрос ще е показателен, но големият проблем е, че в настоящата тежка предизборна кампания, Васил Терзиев и екипът му са най лошата реклама за формациите, които го издигнаха.